Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 15:42, 14 cze 2021

inka74 15:45, 14 cze 2021

Anda 15:53, 14 cze 2021

inka74 napisał(a)

Ok, znalazłam, to mój ulubiony widoczek

Róże śliczne. Kaffee Fasset pachnie mocno, kwiat ma przepiękny i kwitnie bogato, i często. U nas cały sezon była zdrowa. Mam nadzieję, że u Ciebie też będzie.
Teraz w szkółce mamy nowość - Königin Marie. Też ma cudny kwiat, troszkę jaśniejszy od Kaffee, a zapach bardzo mocny, bardzo różany.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 16:02, 14 cze 2021

Ewcia, dobre wieści dla mnie. Wyglądała mi na zdrową. Liście ma bardzo ładne. Pędy też grube, sztywno kwiat trzyma do góry. Ja Kaffe zamówiłam na wiosnę z gołym korzeniem. Jest, rośnie na froncie ale kwiaty to może w sierpniu na niej będą. Jak tę sadzonkę zobaczyłam w ogrodniczym to po prostu bez namyślania się wzięłam. No kwiat mnie urzekł po prostu. Tej Königin Marie nie widziałam na żywo choć w sklepach wysyłkowych jest.

Jak lubisz widoczki zza domu to dla ciebie ostatnia porcja zdjęć robionych właśnie na cienistej. Żałuję, że spóźniłam się z tym fotografowaniem bo tam można uzyskać fajny efekt światłocienia ale dosłownie pół godziny wcześniej, koło 7 rano a ja zamiast od tamtej strony zacząć zdjęcia robić to za front się zabrałam.
Wejście od strony ogrodu głównego i dodatki ogrodowe.
inka74 16:03, 14 cze 2021

inka74 16:05, 14 cze 2021

Klon Carnival świeci z daleko. Ma dobre miejsce, ładnie przyrasta, nic mu się nie przypala.
inka74 16:07, 14 cze 2021

Kielichowiec Aphrodite dopiero pierwszy kwiat rozwinął. Pąki ma za to ogromne. I jest ich dużo. Będzie długo cieszył oczy i nos.

Agrest oblepiony

Pierwsze jarzmianki wypuszczaja kwiaty
Anda 16:19, 14 cze 2021

Tak, bardzo lubię ten zakątek u Ciebie. Dziękuję za zdjęcia
Swiatło "robi" fotkę, taka prawda.

A Koenigin zrobię Ci fotkę jak nie zapomnę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 16:21, 14 cze 2021

Tej rabacie nie potrafię zrobić dobrego zdjęcia a na żywo to jedna z ładniejszych u mnie. Pas ciemierników od strony domu, żurawki i hakonki od strony ścieżki. A w tym wszystkim magnolia, trawy, róże i hortensje. Jeszcze chwila a będę miała dobry widok na tę rabatkę z leżanki.

Rabaty pod płotem zostały uporządkowane. Nie zdążyłam je wysypać korą a muszę to zrobić bo z zagajnika zza płotu wiecznie mi coś nawiewa. A ja nie lubię pielenia
Ambrowiec Gumball jest w opłakanym stanie. korona bardzo dostała. Przemarzła mimo okrycia. Ale się regeneruje a ja cierpliwa jestem bo widzę, że ma szansę. Winorośl myślałam, że przemarzł. Kupiłam nowa a ta nagle odżyła. Winogron w tym roku z niej nie będzie ale nie wyrzucę jej bo ma bardzo smaczne owoce. Może się zregeneruje.

I ostatnie 2 zdjęcia. Nasadzenia pod wierzbą ładnie się zagęściły. Misa z plastiku wytrzymuje już któryś z kolei sezon. Ciągle mam ochotę wymienić ją na betonową ale jak ta jest dobra to szkoda mi wyrzucić. Podstawa lampy woła o malowanie. Ech, wszystko po kolei

I to koniec zdjęciowego przeglądu mojego czerwcowego ogrodu. Lubię go coraz bardziej. Choć miałam już wrażenie, że w tym sezonie aż tak wiele przeróbek na rabatach nie będzie. Myliłam się. Chyba co roku coś trzeba będzie porobić na wiosnę. Na szczęście zakończyłam już etap zmian kształtów rabat. Czy coś nowego nie powstanie nie jestem w stanie zagwarantować ale na razie jest dobrze. Jeszcze teraz się skupię na dopieszczeniu miejsca ze stolikiem. Może na jesieni wrócę do drewutni. Pomysł jest ale... eM mi musi w tym pomóc a to się zejdzie.
inka74 16:28, 14 cze 2021

Anda napisał(a)
Tak, bardzo lubię ten zakątek u Ciebie. Dziękuję za zdjęcia
Swiatło "robi" fotkę, taka prawda.

A Koenigin zrobię Ci fotkę jak nie zapomnę
Niestety ze światłem masz 100% racji. Niestety dla mnie bo drzewa mam jeszcze niewysokie, większość ma ciężką koronę więc nigdy takiego lekkiego efektu gry światła i cienia nie uzyskam. Może za kilka lat troszkę się to zmieni. Ale nie będę narzekać. Jest co jest. Najważniejsze, że na żywo cieszy oczy i inne zmysły.

Za zdjęcie tej różyczki będę wdzięczna. W necie wygląda na trochę landrynkową w kolorze. Ale kwiat ma obłędny, kształtny.

A teraz zbieram się do ogrodniczego po zakupy do nagle odkrytych dziur rabatowych. Potrzebuję białe ostróżki, szałwię Caradonna i 3 róże. I coś co sama nie wiem. Może jakąś wyższą rozplenicę. Wyjdzie w praniu.