Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 11:22, 08 lip 2021

Magleska napisał(a)
Iwonka też miewam takiego focha i na ogród i na rośliny -w niektórych miejscach oczekiwałam zupełnie innego efektu niż jest -bo tak ,jak mówisz -rośliny nie wszystkie rosną tak jak powinny ......
albo coś ich po zimie zeżre ....

ja też ostatnio do szkółki leciałam humor poprawić -na chwilę podziałało
dziś powinnam znowu do szkółki pojechać -ale za gorąco i do pracy trzeba się zbierać ...
mam tyle wolnych luk na rabatach -tylko w totka nie wygrałam

jedynie co to w końcu nauczyłam się -żadnych przesadzanek i podziałów w upały - prawie zawsze gwarantowana strata rośliny pomimo podlewania .......
co innego to sadzenie sadzonek ze szkółki-zawsze można
no tak to bywa - konfrontacja marzeń z rzeczywistością, coś jak super zgrabne "laski" z Insta vs. lustro ))

Ja też nie przesadzam ani nie dzielę w upały, bez sensu robota. Kończę takie roszady w maju (lepiej byłoby w kwietniu). Widzę co bym zmieniła ale poczekam do września, większa szansa na powodzenie operacji. Teraz tylko w dziury dosadzam doniczkowe.
inka74 11:24, 08 lip 2021

Kasia_CS napisał(a)
U mnie były skromniejsze zakupy, może dlatego, że bez focha i że nie było połowy planowanych roślin ze szkółki a pokus nie miałam na żywo, bo zakupy rączkami dziewczyn robione, hihi

Wiem, że plany nasadzeń jak nie spełniają zamierzeń mogą bardzo wkurzać, ale z drugiej strony jak tu wygrać z naturą...
jest to jakaś myśl z tym robieniem zakupów innymi rękami ale... ja lubie odwiedzić szkółkę czy ogrodniczy w różnych terminach i zobaczyć co aktualnie kwitnie, jak rośliny się zachowują. U ciebie arbuzik trochę przeszkadza w takim delektowaniu się zakupami...
Kasia_CS 11:32, 08 lip 2021

No właśnie-to jedyny minus takich konkretnych wypraw szkolkowych, bo z największą przyjemnością sama obadałabym kolory, wpadła może na jakieś zestawienie roślin do mnie... Albo zakochała się w roślinie w czasie zakupów a nie po wizycie u ogrodowych koleżanek dlaczego nie kupiłam hummelo?! I takie rozkminy są potem
tulucy 15:05, 08 lip 2021

Mój m wyciąga mnie dziś do szkółki różanej. On mnie bo mu powiedziałam, że Kasia była i że właściciel wspomniał, że mnie jeszcze w tym roku nie było...
inka74 19:32, 08 lip 2021

Kasia_CS napisał(a)
No właśnie-to jedyny minus takich konkretnych wypraw szkolkowych, bo z największą przyjemnością sama obadałabym kolory, wpadła może na jakieś zestawienie roślin do mnie... Albo zakochała się w roślinie w czasie zakupów a nie po wizycie u ogrodowych koleżanek dlaczego nie kupiłam hummelo?! I takie rozkminy są potem
no tak to właśnie jest. A co do humello to chcesz kupić? Wiem gdzie jest. A przynajmniej było Mogę ci zakupić. A jak poczekasz do jesieni to pewnie z moich sadzonek coś się da udziabać. Na wiosnę musiałam podzielić ubiegłoroczną sadzonkę na 3 bo się nie mieściła w rabacie
inka74 19:35, 08 lip 2021

tulucy napisał(a)
Mój m wyciąga mnie dziś do szkółki różanej. On mnie bo mu powiedziałam, że Kasia była i że właściciel wspomniał, że mnie jeszcze w tym roku nie było...
słuchaj, a ty tego swojego męża to gdzie znalazłaś???? Gdzie takich szukać? Bo ten mój to tylko wiecznie krząka i marudzi, że albo mu trawnik zabieram, albo znowu coś przyniosłam.
Kasia_CS 19:49, 08 lip 2021

inka74 napisał(a)
no tak to właśnie jest. A co do humello to chcesz kupić? Wiem gdzie jest. A przynajmniej było Mogę ci zakupić. A jak poczekasz do jesieni to pewnie z moich sadzonek coś się da udziabać. Na wiosnę musiałam podzielić ubiegłoroczną sadzonkę na 3 bo się nie mieściła w rabacie

Dziewczyny w ZP kupowały dopiero co i wiem, że się jeszcze wybierają, więc w razie czego jeszcze jest szansa. Gdyby nie wypaliło to jak najbardziej jestem chętna na "odkrójkę"
inka74 19:56, 08 lip 2021

Nie ma problemu. Humello rośnie jak głupie.
inka74 08:02, 09 lip 2021

A teraz coś dla osób o mocnych nerwach... Poranny obchód, 15 minut+droga od tarasu na tyły kolejne 10 sztuk. W sumie 750 ml w butelce
KasiaBawaria 08:34, 09 lip 2021

inka74 napisał(a)
jest, jest. I sporo pielenia też jest. Nie widać na zdjęciach bo skutecznie omijane Ten bałagan to są elementy z serii: nie rosnę tak jak powinnam. Na przykład: posadziłam 2 hortensje Strong Anabelle. Jedna dokupiona a druga z podziału z moich własnych. Są obok siebie. Jedna ma ponad metr a druga ze 40 cm a miały być jako jednolite tło. W sumie moja wina. Ale nie wyrzucę dobrej rośliny. Wiem, że za rok będzie lepiej ale teraz na to miejsce nie mogę patrzeć spokojnie.stąd foch na zasadzie wiem, że powinnam zrobić inaczej ale zrobiłam tak i nie wyszło. Następny rok czekania na efekt o który mi chodzi. Albo roślina po przesadzeniu słabo odbija więc zamiast ładnego wypełnienia jest w rabacie dziura po prostu. Obraz docelowy w głowie nie odpowiada rzeczywistości. Albo posadziłam i kolor się gryzie i kurczę, nie wiem gdzie przesadzić!!!

Znam to, oj znam. Szczegolnie jak rosliny nie maja tyle cm ile powinny.U siebie mam przyklad astra, ktory mial byc niski a wyrosl na 120cm...a posadzilam go na przodu rabaty.