Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 11:16, 13 paź 2017

Aniu, mam cichą nadzieję, że na wiosnę tulipanowo będzie się u mnie działo. uwielbiam je. W sumie na każdej rabacie coś wsadzam tylko znając życie to nie będzie kwitło wszystko w jednym czasie bo mam i bardzo wczesne i bardzo późne odmiany. Zobaczymy. Na tej jednej rabacie okrągłej co ten rządek cebulek pokazywałam, mam w summie wsadzonych 500 cebul w teorii kwitnących w jednym czasie - 4 odmiany. Ale teoria sobie a życie sobie. Zobaczymy. Metoda odkrywkowa do sadzenia rządkami u mnie w ubiegłym roku już się sprawdziła. Mam 4 takie miejsca. Sadzarka taka dobra, mocna też mi się sprawdza.

Z ambrowcem nic mi się nie dzieje. Wsadzony w 2015 roku na jesieni po staniu ze 4 miesiące w doniczce. Miejsce ma osłonięte, na słoneczku. W ubiegłym roku był patyczak przez cały sezon. W tym w końcu zaczął przybierać na gęstości, w wysokości na razie mniej ale na tym mi aż tak bardzo nie zależy. i tak zamierzałam go finalnie na maks 5 m prowadzić. Na obie zimy nie okrywałam bo pierwszej zapomniałam a drugiej uznałam, że jak już pierwszą przeżył to teraz będzie już lepiej. Przeżył. W ubiegłym roku pod koniec sezonu miał chyba coś jak grzyb (kropki ciemne na listkach) i się nie przebarwił. Teraz też jest zielony jeszcze, nie widzę na nim zmian ani kolorystycznych ani chorobowych. Późno tracił liście, które na marginesie są bardzo ładne. Bardzo go lubię.
JoannA 23:08, 14 paź 2017

Iwonko ta piekna jezowka to Southern Belle.
anka_ 22:59, 15 paź 2017

Iwonko płaczek dotarł. Wybrałyśmy mu z Joanną honorowe miejsce, choc na oprawę będzie musiał troszkę poczekać. Jutro sadzenie. Buziaki.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anulajda 10:21, 16 paź 2017

inka74 napisał(a)
Aniu, mam cichą nadzieję, że na wiosnę tulipanowo będzie się u mnie działo. uwielbiam je. W sumie na każdej rabacie coś wsadzam tylko znając życie to nie będzie kwitło wszystko w jednym czasie bo mam i bardzo wczesne i bardzo późne odmiany. Zobaczymy. Na tej jednej rabacie okrągłej co ten rządek cebulek pokazywałam, mam w summie wsadzonych 500 cebul w teorii kwitnących w jednym czasie - 4 odmiany. Ale teoria sobie a życie sobie. Zobaczymy. Metoda odkrywkowa do sadzenia rządkami u mnie w ubiegłym roku już się sprawdziła. Mam 4 takie miejsca. Sadzarka taka dobra, mocna też mi się sprawdza.

Z ambrowcem nic mi się nie dzieje. Wsadzony w 2015 roku na jesieni po staniu ze 4 miesiące w doniczce. Miejsce ma osłonięte, na słoneczku. W ubiegłym roku był patyczak przez cały sezon. W tym w końcu zaczął przybierać na gęstości, w wysokości na razie mniej ale na tym mi aż tak bardzo nie zależy. i tak zamierzałam go finalnie na maks 5 m prowadzić. Na obie zimy nie okrywałam bo pierwszej zapomniałam a drugiej uznałam, że jak już pierwszą przeżył to teraz będzie już lepiej. Przeżył. W ubiegłym roku pod koniec sezonu miał chyba coś jak grzyb (kropki ciemne na listkach) i się nie przebarwił. Teraz też jest zielony jeszcze, nie widzę na nim zmian ani kolorystycznych ani chorobowych. Późno tracił liście, które na marginesie są bardzo ładne. Bardzo go lubię.

Dziękuję to muszę konkretniej o nim pomyśleć
Kasia_CS 21:56, 21 paź 2017

Iwonko, jeszcze raz bardzo dziękuję za niespodziankowe roslinki! Już pocięte siedzą w wodzie
inka74 09:27, 22 paź 2017

Kasiu - niech ci rosną zdrowo. Już po kilku tygodniach powinny ładnie się ukorzenić.

Aniu w raju - warto mieć ambrowca. Mój zaczął zmieniać kolor

Aniu - cieszę się, że płaczek trafił w dobre ręce. Niech zdrowo rośnie.

Joasiu - dziękuję za nazwę.

Przepraszam, że tak późno odpisuję ale to trochę dla mnie zwariowany czas zawodowo. Moja głowa trochę pęka... tym bardziej cenna była dla mnie możliwość wyrwania się i zobaczenia 2 klimatycznych i cudnych ogrodów u Joasi i u Izy. I poznania przy okazji tylu wspaniałych osób. Zdjęć u dziewczyn nie robiłam bo nie mam takich umiejętności i sprzętu ale co zobaczyłam to moje bardzo wam dziewczyny dziękuję za gościnę
inka74 10:16, 22 paź 2017

Hmmm... miało być sadzenie cebulek a będzie sprzątanie mokrych liści. Zasypało mnie

jolanka 10:17, 22 paź 2017

Iwonka, caluski za piękne róże i za inne dobroci
Ale zagadka? Dlaczego one są taaakie zdrowiuśkie a moje w ogrodzie masakra z plamistoscia
Fajny ten Twój małolat
inka74 10:37, 22 paź 2017

Jola zdrowe bo niemki dostałaś i z sercem dane u mnie wszystkie angielki chorują. Małolat pyskować zaczyna
Zana 10:39, 22 paź 2017

Iwonka, jak miło było znów się spotkać
Nawet nie chce mi się myśleć, jaki dywan z liści jest u mnie. Oby za tydzień nie padało, to może uda nam się pojechać na grabienie.