Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 17:02, 06 maj 2018

A to dzisiejsze zakupy. No nie mogłam się opanować Piwonia drzewiasta. Niecierpki - poczekam z ich wsadzeniem po Zośce. I stipa do dzielenia bo to jednak trawa jednoroczna jest.
nicol21 17:04, 06 maj 2018

Wykopywania tulipanów to ja nie zazdroszczę, ale jeśli potem wsadzasz tam coś innego to pewnie jest łatwiej.
Reszcie daleko jeszcze do konca kwitnienia i dobrze!
Świetny kolor ma ta azalia - w azaliach te pomarancze lubie najbardziej
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
inka74 17:05, 06 maj 2018

zoja napisał(a)
Piekne i jeszcze kwitna
Mi sie te landrynkowe podobaja
jeszcze z tydzień czasu będą oczy cieszyć. Upstar mają u mnie bardzo małe kwiaty. Takie trochę niedorobione jakby były z cebulek takich z ubiegłego roku z sadzenia
inka74 17:16, 06 maj 2018

alis napisał(a)

Już tulipany kopałaś?
Ja rok temu wszystkie wykopywałam, a teraz dumam żeby je zostawić na rabatach, w ramach eksperymentu
Tulipanów masz całą masę, ślicznie u Ciebie

A jak Ci się sprawdza ten grill?
część tylko. Trochę na rabatach zostaje. Zmienia się ogród na lepsze. Coraz mniej pracy i wymiany roślin mnie czeka. Martwię się, że nudno może być

Grill, a właściwie palenisko z dodatkami, u nas się sprawdza. Idealne na duże spędy (ponad 20 osób kociołek wyżywi) i obiad sobotnio-niedzielny. Mam patelnię (to to, co tam wisi) i kociołek. Szybko się ogień rozpala nawet bez podpałki. W 10 minut mięso jest gotowe. Nie brudzi. Kamienie są nadal białe pod spodem a używamy często. A wieczorem robi za nastrojowy dodatek. Ja z czystym sumieniem polecam. Warto kupić palenisko głębokie a nie takie płaskie i stosunkowo duże. Tu 70 cm.
inka74 17:23, 06 maj 2018

nicol21 napisał(a)
Wykopywania tulipanów to ja nie zazdroszczę, ale jeśli potem wsadzasz tam coś innego to pewnie jest łatwiej.
Reszcie daleko jeszcze do konca kwitnienia i dobrze!
Świetny kolor ma ta azalia - w azaliach te pomarancze lubie najbardziej
to szybka praca jest. 600 sztuk z czyszczeniem i oglądaniem co by tu jeszcze dosadzić 2-3 godzinki wygrałam w konkursie takie mini widełki z plastiku. Myślałam że nie dadzą rady a tu zaskoczenie - nie dosyć, że cebul nie uszkodziły to jeszcze po kilka sztuk na raz wyciągały.

Też się cieszę, że pozostałe tulipany jeszcze kwitną. Uwielbiam je. Obok róż, lilii i hortensji to moje ulubione kwiaty.

Klodyke ma cudny kolor. Taki ciepły. I pachnie na dodatek
Gruszka_na_w... 19:00, 06 maj 2018

Nie obawiasz się wykopywania tulipanów tak wcześnie? Wszędzie radzą, żeby ewentualnie robić to w czerwcu, po zaschnięciu liści i zakumulowaniu substancji odżywczych w cebulkach.
Palenisko fajnie wygląda.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
inka74 19:15, 06 maj 2018

W ubiegłym roku też część tak wykopywałam. Kwitły w tym roku. Ważne żeby liście im zostawić do zaschnięcia.
Kasia_CS 23:17, 06 maj 2018

Ale jeszcze masz dużo tulipanów na rabatach!! Ja już tylko na jednej mam nieścięte, choć już pojedyncze sztuki wyłapuję i tez ucinam lepki. Dzis za to robiłam eksperyment, ze podsypałam pod tymi już ogłowionymi trochę azofoski i ciekawa jestem, czy cebule skorzystają z nawozu.
Makusia 09:53, 07 maj 2018

Ja to w ogóle pełna podziwu jestem, że te miliony tulipanów wykopujesz. Nawet gdybyś wykopywała 1/10, to i tak ilościowy pogrom jest
Anda 10:01, 07 maj 2018

Piekne widoki u Ciebie jak zwylke Zakupy fajne A z tej stipy to ja sie juz troche wyleczylam Na razie jej juz nie bede dokupywac. U mnie tez wymarza albo moze wygniwa. Jedna mi tylko przezyla.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies