Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Kasya 08:22, 13 maj 2018

Różowo u ciebie
inka74 08:37, 13 maj 2018

elka_ napisał(a)
Piękne masz te azalie, a łany tulipanów och i ach

Już wykopałaś tulipany? Ja zawsze czekam aż zaschną na rabacie, nie wiedziałam, że tak można.
Elu wykopuję bo mam glinę trzymającą wodę i cebule jak są za długo u mnie w ziemi to zaczynają gnić. Już teraz kilka z grzybem wykopałam mokrych. Takie wczesne wykopywanie ma też inną zaletę - dają się łatwo wyciągnąć z ziemi Nie wszystkie odmiany tulipanów mogą to przetrwać. Exotic Emperor bez szwanku znosi takie traktowanie. Ale Mount Tacoma słabo. Cebulki mikre. Przynajmniej u mnie. Z ubiegłego roku cebule EE pięknie kwitły teraz na wiosnę. Ja najpierw tulipany ogławiam i ścinam zostawiając jeden listek, aby nie wysilały się na żywienie masy zielonej. Zostawiam na tydzień w ziemi. Jak widzę, że zmieniają kolor wykopuję z listkiem i w takiej formie zostawiam pod wiatą w przewiewnym miejscu do całkowitego zaschnięcia. W czerwcu dopiero liście im obrywam. Łatwiej mam tam gdzie w koszyczkach tulipany mam bo cały koszyczek z ziemią wykopuje i zostawiam do przeschnięcia. Z tych cebulek tulipany będą kwitły choć trochę słabiej ale kwitną. Część nie zakwitnie z tych co szybko dzielą cebule i są małe. W tym roku na 3 rabatach zostawiam tulipany w ramach testu. Zobaczymy czy przeżyją i zakwitną.
inka74 08:40, 13 maj 2018

tulucy napisał(a)
U mnie też huśtawka do likwidacji - w sumie wujek miał dziś zabrać, ale... Jak my mu nie przeniesiemy, to pewnie będzie stać i stać...
To jest miejsce na drugą rabatę
u mnie siostra zabierze dla wnuczki ale dopiero na jesieni. Chyba, że teraz ją zmobilizuję. W sumie nie mam ciśnienia bo to miejsce do przemyślenia jest.
inka74 08:44, 13 maj 2018

Kasya napisał(a)
Różowo u ciebie
nawet bardzo różowe nie lubię tego koloru w ubraniach a w kwiatach bardzo. Taki fuksjowy mnie kręci lub blady pudrowy ale nie landrynkowy ) do tego fiolety oraz cytrynowe i białe dodatki. Bardzo lubię takie klimaty. Oj rzeczywiście dużo ich mam
inka74 08:48, 13 maj 2018

Czosnki dla was z rana. Palbin obcięłam drastycznie w ubiegłym roku i tak mi zakwitł marnie. Coś za coś niestety
mrokasia 09:37, 13 maj 2018

Oooo, wiedziałam kiedy zajrzeć - poczytałam o wykopaniu tulipanów i zostawieniu do zaschnięcia na powietrzu. Dziękuję, dziś pewnie wykopię EE .
Kasia_CS 10:21, 13 maj 2018

Ja może powykopuję jak wrócę do domku, czyli.. n8e wiadomo kiedy
anulajda 12:04, 13 maj 2018

Iwonko ja nie mam gliny u siebie ale też sporo cebulek wykopanych miałam z już zaczynającą się pleśnią a też sporo było takich co nawet nie miały zalążków cebulowych tylko same korzonki i łodyga, wyglądały tak jakby te kwiaty wszystko wyssały z nich, pierwszy raz takie widziałam cebule nie cebule.

SlonecznyOgrod 13:44, 13 maj 2018

inka74 napisał(a)
Azalia która była czerwona jest... ciemnoróżowa. Nie wiem o co chodzi.

Zobacz u mnie jest to samo.
Nie wiem o co chodzi, ale jest lepiej
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7406-sloneczny-ogrod?page=178
jolanka 14:08, 13 maj 2018

Iwonka, będziesz się śmiać
Ja mam takie samo narzędzie ale.... Leżało sobie w garażu od roku bo nie wiedziałam, że takie dobre