Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

nicol21 22:08, 01 maj 2018

Bez exotików wcale aż tak łyso nie jest - ot przyzwyczaiłaś się do nich i tyle. A i bez nich masz jeszcze masę tulipanów.
zamierzasz wykopywać cebule?

ja przez 2 lata sadziłam dużo [ale chyba nie aż tak dużo jak Ty] ale przez to ich ginięcie i wychodzenie samym kwiatem jesienią miałam wkrzenie i b.mało zasadziłam. a druga kwestia że ciężko mi było znależć miejsce na sadzenie. Chyba się rozleniwiłam.
A w tym roku głównie podziwiam na forum bo u mnie b.mało ich było.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
inka74 22:36, 01 maj 2018

W ubiegłym roku mnie naszło na te tulipany. Pewnie po kilku sezonach mi przejdzie zapał wraz z wiekiem. Na razie mam zabawę i radochę.

Będę dużą większość cebul wykopywać.
Kasia_CS 08:30, 02 maj 2018

inka74 napisał(a)

Będę dużą większość cebul wykopywać.

I ja chyba taką pracę wykonam... Myślisz, ze cebulowe moglabym zasilić azofoską po ścięciu główek? czy raczej inny nawóz?
mrokasia 08:57, 02 maj 2018

Podziwiam Was za to wykopywanie cebul. Iwonka, przecież Ty ich masz chyba tysiące!!!
Ja chyba w tym roku dokupię tylko emperorów i tylko te tulipany będę sadzić i to tylko punktowo w kępach.
Łany będę podziwiać u bardziej pracowitych koleżanek .
jolanka 09:02, 02 maj 2018

mrokasia napisał(a)
Podziwiam Was za to wykopywanie cebul. Iwonka, przecież Ty ich masz chyba tysiące!!!
Ja chyba w tym roku dokupię tylko emperorów i tylko te tulipany będę sadzić i to tylko punktowo w kępach.
Łany będę podziwiać u bardziej pracowitych koleżanek .

O to to, będziemy Kasiu robić objazd tych koleżanek,
inka74 16:04, 02 maj 2018

Kasiu CS - nie mam pojęcia z tym nawozem. Nigdy nie używałam akurat tego.
Podobno pomaga na wielkość cebulę jak się ucina kwiaty przed pojawieniem się gniazd nasiennych.

Mrokasiu - co będzie na jesieni to się zobaczy. Na razie mam zapał do pracy a cebulek aż tyle nie będzie do wykopania. Może z 1500 i większość łatwa bo w koszyczkach albo w dużych grupach.

Jola - wiesz, że zawsze jesteś mile widziana

Alicja169 19:55, 02 maj 2018

Wykopywać cebule czy nie wykopywać? - prawie Szekspirowskie pytanie
W ubiegłym roku wykopałam i w tym roku praktycznie wszystkie ładnie kwitną.
Ale nie jestem pewna czy będzie mi się chciało powtarzać te wykopki.
Podziwiam Anię z Kamiennego, która wykopuje te tysiace cebul,
Na pewno kwitnieniu pomaga rozsypanie nawozu dedykowanego cebulowym jeszcze na etapie gdy dopiero czubki tulipków widać
inka74 16:11, 06 maj 2018

Ala - robię eksperyment. Część już wykopałam przed podziałem cebul. Całkiem spore cebulki mają. Mało przybyszowych. Zostawiłam je z listkami do podsuszenia. Część tulipanów zostawiam na rabatach. Zobaczymy co z nimi będzie. U mnie glina dobrze trzyma wodę. I to dla cebul jest niezbyt dobre. Już z tych co teraz wykopałam część poszła do śmieci bo zaczynały nadgniwać.

Ogólnie dziś za ciepło na pracę. Wczoraj podziałałam trochę. Wykopałam tulipany z frontu. Trochę tego jest... a to tylko część. Druga partia za domem
inka74 16:14, 06 maj 2018

Tak wygląda teraz moja owalna. Jak widać sporo bylinek na niej jest.

Zawciągi kwitną
inka74 16:17, 06 maj 2018

Teraz narożnik daje czadu i boki