Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 09:48, 09 maj 2019

mrokasia napisał(a)
Obejrzałam relację i szczęka mi opadła. Ileż tam dobra wszelakiego!!! I roślin i dodatków, normalnie zawrót głowy. W przyszłym roku koniecznie muszę się tam z Wami wybrać! Choć przyznam, że bardziej klimatem pasuje mi jednak bukszpanowy Danusi .
Danusia sama bukszpanowy fajnie podsumowała - jest piękny ale wyszaleć się nie da roślinnie. A tam widać jej duszę artystyczną. I to widać i czuć w klimacie i w tym, jak o nim opowiada. Oczy jej się śmieją.
inka74 09:51, 09 maj 2019

makadamia napisał(a)
Ależ śliczny był ten irys!
No ale on bardzo mokro lubi.
No waham się, waham
U mnie nie będzie miał aż tak mokro i u Danusi też mega mokro nie miał. Ja będę musiała wysadzić jedne irysy i oddać sąsiadce aby wsadzić tego. Ale znalazłam mu miejscówkę taką, że na wiosnę będzie go ładnie widać a potem jak zzielenieje (nie wiem czy dobrze na zdjęciach z lata widziałam ale jemu trochę ten kolor niknie fioletowy) to potem zasłonią go trawy. Zobaczymy.
sarenka 09:52, 09 maj 2019

Dziękuję Ci za zdjęcie. Chyba ze względu na cenę to część roślin tam kupię
inka74 09:53, 09 maj 2019

malgol napisał(a)
Piekna fotorelacja.Szkoda,że pogoda nie dopisała bo czuję ,że fotki okupione odmrożeniami dłoni
Nie było tak źle, Jola nas uratowała gorącym rosołem. Za to ja wczoraj się dorobiłam na swoim ogródku latając do późna. Niby wszystko mam porobione a jednak ciągle coś jest i wieczny tetris uprawiam. Na jednej rabacie miałam tylko zaledwie 1 roślinkę przesadzić a finalnie pół rabaty jest do wymiany ;(
Co śmieszniejsze - tę wymianę chyba tylko ja będę w stanie dostrzec )))
tulucy 09:56, 09 maj 2019

Ja po tym zamówieniu chyba też będę rzeźbić. Bo to co Ci wczoraj napisałam, a to co kupiłam, to dwie prawie zupełnie inne listy
inka74 10:01, 09 maj 2019

zawitka napisał(a)
O byłaś u Danusi ja w przyszłym roku się wybiorę .Przyszłam od Gosi .Ogród do odnowy..ja też hoduję hortensje i je rozmnażam i już wiem na 100 procent że nie warto robić sadzonek inaczej ja ukorzeniać przez odkłady .inne sposoby to szkoda zachodu .Sadzonki przez odkłady są nawet po jednym roku sa mocne a jak przetrzymasz je do wiosny następnego roku mają piękne duże korzenie i są mocne .W czerwcu przygonam gałązki zagiętym drutem ale wcześniej robię mały dołek żeby ta przygięta gałązka była w lekkim dołku to woda z podlewania będzie w ni i lepiej się ukorzenią .To najlepszy sposób .Często z jednej odmiany mam kilka sadzonek.Powodzenia .
Byłam i polecam.
Wiesz, z tymi hortkami to mnie naszło tak nagle. Wiem, że głupotę strzeliłam i powinnam to zrobić inaczej ale ja niecierpliwa jestem. 3 nowe Strong Anabelle to 160 zł (taniej u nas nie ma). Jakbym na okłady czekała to następny rok w plecy. Anabellkę normalną dzieliłam i bardzo ładnie się przyjęła. Ale robiłam to w stanie bezlistnym. Teraz na dzielenie jest po prostu za późno. Ja na duże okazy wieloletnie nie mam miejsca. Co roku będę musiała je w którymś momencie zacząć ograniczać - czy dzieleniem czy też mocnym cięciem. Za mały ogród mam na wszystkie moje chciejstwa. Ale podlewam i widzę, że powoli wstają. Może tak źle nie będzie.
Gosiek33 10:03, 09 maj 2019

co to na pierwszym zdjeciu
inka74 10:04, 09 maj 2019

sarenka napisał(a)
Powiedz mi, to każda hortensje tak robisz? Mam tylko Limeligh i Sundae fraise i Annabelle ( akurat Annabelle to wiem,że da się tak). Patyczki dałam do słoików,ładnie listki dały,ale po miesiącu ponad listki zaczynają więdnąć
mi ze słoików z wody patyczki nie wychodzą. W ubiegłym roku na 20 chyba tylko 2 Phantomy ukorzeniłam w ten sposób. Ale dla odmiany ucięłam dwa wysokie z Great Star i wcisnęłam w ziemię ot tak po prostu. I nadal mają listki i się rozwijają, może się ukorzenią.
inka74 10:07, 09 maj 2019

nicol21 napisał(a)
Piękne łany tulipanów. Ja uwielbiam te crown za kształt Miałam parę białych i żółtych - cudny kształt i kolor też.
nr jeden to exotic emperor, niezmiennie od paru lat
Miałam zrobić zdjęcia tego żółtego łanu (one w sumie takie pudrowe są anie słoneczne więc ładne) i czasu nie mam. Ja bardzo lubię połączenie żółtego z białym. No nie zawsze to co się chce to to, co się finalnie ma ;( szczególnie w tulipanach. Te żółte miałam już kiedyś na rabacie i nie udało mi się ich dobrze wyrwać. Na następny rok powtórzyły. teraz mam taki niecny plan, że dodam do nich na brzegu szafirki a pomiędzy dodam białe, może uda się kupić w innym miejscu te Liberstary bo cudowne są
inka74 10:12, 09 maj 2019

sarenka napisał(a)
Iwonka, jak będziesz u siebie wykopywać tulipany to daj znać to ja u siebie też kilka dni później będę wykopywać.
Zastanawiam się jak u siebie posegregować kolorami czy odmianami te co mam- chyba zdjęcia porobie żeby potem patrzeć co wykopuje??
EE i resztę na owalnej będę za tydzień już wykopywać. To pierwsze tulipany jakie mi kwitły. Nie wykopuję wszystkich na raz bo ja mam dużo późnych. U mnie nadal połowa ogrodu w tulipanach i jeszcze z 2 tygodnie pewnie będą. Ja nie czekam do przesuszenia liści. Posegreguj odmianami a nie kolorami. Dobrze opisz. Ja w ubiegłym roku kartki pogubiłam i mi się pomieszały ;(