Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek na chabrowym wzgórzu :)

Ogródek na chabrowym wzgórzu :)

Celina 20:49, 16 lut 2013

ell napisał(a)
Nagietki pójdą prosto do gruntu, a resztę wysieję wcześniej i zrobię rozsadę.
Kobeę wysiewam już dzisiaj jak tylko wrócę z pracy.
Planuję też wsadzić dzisiaj kanny i begonie.

u mnie pechowo kanny i begonie chyba chore były bo nie wytrzymały i jedne zgniły a dugie się najzwyczajniej rozsypały.
A przegladane były w zimie]
czasami i tak bywa.
Urszulla 20:52, 16 lut 2013

Wcale nie dziwne że ziemię przyniosłaś. Ja byłam wczoraj bo jakiś taki cieplejszy jeden dzień się pokazał Wszystko w normie lekarz niepotrzebny
ell 14:03, 17 lut 2013

Ula - mówisz ,że w normie - to mnie pocieszyłaś.

Dzisiaj gonię po domu i przesadzam te doniczkowe, które błagają już o litość.
Pierwszy poszedł pod nóż beniamim, bo coś zaczął chorować i zrzucił prawie wszystkie liście.

musiałam skrócić go więcej niż o połowę - mam nadzieję, że to pomoże i wypuści nowe zdrowe gałęzie i liście
ell 14:08, 17 lut 2013

jotka napisał(a)
My dzisiaj pojechaliśmy po ziemię do wysiewu no i ...cynie dokupiłam i bulwy białej begonii (no niby, ze dla córki)
Begonie już wsadzać do doniczek?

Jolu ja wsadzam teraz, tak jak w poprzednim roku. Urosły ładne i już duże postawiłam na balkonie.
Tess 15:53, 17 lut 2013

Elu, przypomnij mi, ile Ty masz powierzchni ogrodu?
Bo ilość nasion i ich różnorodność tak pewnie na pół ha wystarczyć może

Podziwiam, naprawdę. Ja wprawdzie też się dałam ponieść fali i nasiona kupiłam, ale tylko ciut, ciut...
bogumila 17:06, 17 lut 2013

U mnie w tym roku kilka bulwek begonii tez wypadło,sprawdzałam w piwnicy,zaczynają pączkować...myślę,że były to te o ciemnych liściach...szkoda.
ell 18:52, 17 lut 2013

Tess napisał(a)
Elu, przypomnij mi, ile Ty masz powierzchni ogrodu?
Bo ilość nasion i ich różnorodność tak pewnie na pół ha wystarczyć może

Podziwiam, naprawdę. Ja wprawdzie też się dałam ponieść fali i nasiona kupiłam, ale tylko ciut, ciut...

Widzisz Teresko zawsze ogarnia mnie zaćmienie jak wchodzę do sklepu ogrodniczego i bardziej widzę tę moją wymarzoną hektarową niż rzeczywistą 2,5 arową działeczkę.
Pewnie znów 2/3 sadzonek rozdam.
Tess 18:58, 17 lut 2013

Oj ja to rozumiem, naprawdę
Mam tak samo, jeśli się uwzględni skalę (mam 4 arową działkę).
A jak sobie radzisz z sianiem i pikowaniem?
Bo ja cierpię na niedobór parapetów z wystawą południową.
ell 19:04, 17 lut 2013

Ja mam stryszek, który mogę wykorzystywać do tego celu w całości - a w szczególności przy oknach.
Co prawda nie jest ogrzewany, ale jest tam obecnie około 15-17 st, więc wystarczy do kiełkowania. Przynajmniej nie wybijają za mocno roślinki i są bardziej zahartowane.
zuza12 11:44, 18 lut 2013

Dobrze, że wpadłam do Ciebie, bo teraz mi przypomniałyście, że dawno nie zagladałam do moich bulw. Zaraz po pracy musze je przejrzeć.