Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

SaskiaFarkas 21:04, 12 maj 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Wiecie co… patrzę na tą skarpę Magleski i kurde wściekam się patrząc na moje. Dziś będzie zatem marudzenie.
Niestety moje wysiłki raczej na nic z obsadzaniem czymś ładniejszym niż standardy skarpowe. Musiałabym kurde plewić permanentnie…
Patrzcie jakie mam chwastowisko, a nawet jak coś wyplewię, to przez kąt nachylenia widać dziury między roślinami. Wygląda to fatalnie, dodatkowo schnie ziemia, której tam niczym nie dam rady wyściółkować.

W tej gęstwinie zielonego między chwastami rośnie szałwia, sesleria (te ciut z brzegu swiecą) astry (michałki), dalej jasminowce i jakaś kalina chyba z jedna. Nie mam siły chyba próbować tego dalej tak ogarniać.
Ręce opadają. Szmata po prawej prawdopodbnie zostanie zairgowana.

Cześć Asiu. Faktycznie masz trudny teren do zagospodarowania. Mój kolega rozwiązał to tak.
Daj znać jak obejrzysz to usunę zdjęcia.
Rojodziejowa 21:10, 12 maj 2024

Tak. W ten sposób mam obsadzoną większą część skarpy, czyli jakieś 20 metrów bieżących skarpy.

Chciałam uniknąć dalszego obsadzania jałowcami i irgą. Zrobić co innego. Ale chyba nachylenie skarpy pozwoli mi jedynie na to co do tej pory. Floksy to szczyt szaleństwa na jaki sobie mogę pozwolić

A swoją drogą przy takim nachyleniu jak ma kolega to bym już poszalała i nie dawała jednak tylu jałowców
Agatorek 21:33, 12 maj 2024

Rojodziejowa napisał(a)

I to taka z tych najtańszych

Same plusy
Agatorek 21:36, 12 maj 2024

A skarpa rzeczywiście jest wymagająca. Kamienie by spadały

Może puścić jakiś bluszcz?
Juzia 22:20, 12 maj 2024

Bluszcz, dąbrówka, barwinek... pomiędzy te jałowce i floksy... i całkiem ładna skarpa
Chociaż ta Twoja na gotowo wcale zła nie jest. Ważne że zielono i że busz
LIDKA 22:21, 12 maj 2024

Asia sadź jak do tej pory.
Tylko ja bym jeszcze dawała wysokie krzaki kwitnące. Liaki jaśminy krzewuszki. Takie nasze pospolite bardziej.
Tak co jakis czas żeby nie było tylko zielono a czasem coś zakwitło.

Masz pięknie i zrobiłaś już kawał
Masz prace dom dzieciaki męża.
Zrób te skarpe żeby mało obsługowa była.
Mi się podoba to co masz na tych 20 m.

Wafel 22:42, 12 maj 2024

Asiu ja na swojej osiedlowej skarpie posadziłam jeszcze na szczycie tawuły Grefsheim i kwitnące po nich nippońskie - dwie czy trzy rozrzucone po środku. Koloru i wysokości dodają u mnie bordowe berberysy i berberysy Green Carpet. Ciągle się coś dzieje, tam gdzie masz posadzone floksy my mamy tawuły japońskie Goldflame- jest kolor wiosną przez czerwone przyrosty a potem różowe kwiatki, potem biel tawuł szarych i kwitnących irg, a potem przebarwiają się też berberysy i irgi. Nie ma nudy Nie kombinuj za dużo jak masz trudny dostęp do pielęgnacji i podlewania, bo będziesz później klęła... Myślę że krzewuszki też by pasowały.
Wafel 22:45, 12 maj 2024

Poradzą sobie też świetnie lilaki Meyera w formie krzaczków lub kolumnowe berberysy np. pomarańczowe by ożywiły.
Agatorek 22:45, 12 maj 2024

Najlepiej takie rośliny, których nie trzeba podlewać. Jak jałowce
Wafel 22:49, 12 maj 2024

Niziutkie jałowce płożące ale np. żółto-zielone żeby było weselej.