Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 17:06, 20 maj 2024

Magara napisał(a)
Asia, piwonie zachwycające
Ty piwoniowa królowa to pytam Ciebie: piwonie mam 4, jedna marketowa i kwitnie, 3 od sąsiadek (fakt, maluchy) ale żadna kolejny rok ani pąka nie ma Chyba 3 lata temu sadzone
Co im zrobić poza wskazaniem drogi do kompostownika???

Zapewne po prostu wystarczy poczekać. Wesprzeć obornikiem na jesień. O kompostowniku możesz przy nich wspomnieć a na wskazanie drogi do kompo jest zawsze czas.
Anda 18:06, 20 maj 2024

Magara napisał(a)
Asia, piwonie zachwycające
Ty piwoniowa królowa to pytam Ciebie: piwonie mam 4, jedna marketowa i kwitnie, 3 od sąsiadek (fakt, maluchy) ale żadna kolejny rok ani pąka nie ma Chyba 3 lata temu sadzone
Co im zrobić poza wskazaniem drogi do kompostownika???

Może posadziłaś je zbyt głęboko? One tego nie lubią i reagują brakiem kwiatów.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Rojodziejowa 20:17, 20 maj 2024

Też o tym pomyślałam, ale podobno to skutkuje brakiem kwiatów przez sezon. Potem podobno piwonia sobie te pąki wytwarza na odpowiedniej głębokości. Ale to informacje wyczytane z wymian poglądów na grupach piwoniowych.
Rojodziejowa 21:30, 20 maj 2024

A dziś kilka w różu
Magara 23:11, 20 maj 2024

Asia, Ewa - dzięki
Dam obornika jesienią - wrzesień będzie dobry??? 15go już zapisałam w telefonie
O kompostowniku będę im wspominać
Chyba posadzone dobrze. Teraz to już nie pamiętam jak to miało być, ale na bank przed posadzeniem doczytywałam, bo wiedziałam, że tam coś jest o głębokości sadzenia w tym temacie ważne Zresztą ta jedna, marketowa, kwitnie, więc chyba błędów w sadzeniu nie było

Asia, Twoje wszystkie piękne Znajdę miejsce na brzuszkach na jedną Ale już wiem, że Ty mi ją wskażesz bo ja sama za cholerę nie wybiorę Temat jak z różami - wszystkie zarąbiste Róże na Zuzę przerzucę odpowiedzialnościowo
Anda 06:17, 21 maj 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Też o tym pomyślałam, ale podobno to skutkuje brakiem kwiatów przez sezon. Potem podobno piwonia sobie te pąki wytwarza na odpowiedniej głębokości. Ale to informacje wyczytane z wymian poglądów na grupach piwoniowych.

Tzn. na jakiej? Ponad korzeniami? Pąki muszą być tuż pod powierzchnią. Może u tych osób które to pisały zimą ziemia się podniosła lub ewentualnie obsypała i dzięki temu w kolejnym sezonie zakwitły…
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Rojodziejowa 10:20, 21 maj 2024

Anda napisał(a)

Tzn. na jakiej? Ponad korzeniami? Pąki muszą być tuż pod powierzchnią. Może u tych osób które to pisały zimą ziemia się podniosła lub ewentualnie obsypała i dzięki temu w kolejnym sezonie zakwitły…

No nie ponad, ale karpa potrafi być mocno rozbudowana i w dziwacznym kształcie, a pąki mogą się znajdować od spodu, na przeciwnych krańcach itp. Czasami sama się zastanawiałam, jak wsadzić, bo odległości między oczkami spore. Poza tym rozrasta się też rożnie i widocznie roślina sobie jakoś z tym radzi…
Rojodziejowa 15:40, 21 maj 2024

Adiantum dotarło

Spodziewałam się drobinek, tymczasem przyszły całkiem fajne!
Makao 17:06, 21 maj 2024

No śliczne są
An_na 17:29, 21 maj 2024

Dziewczynki, ja w sprawie sadzenia piwonii.
Ktoś mi kiedyś powiedział, żeby sadzić płytko i nie prosto tylko pod kątem 45'.
Tak sadziłam swoje i na drugi rok wszystkie kwitły. Niektóre tylko jednym kwiatkiem, bo mikre karpy były, ale kwitły.
W ubiegłym roku znów przesadzanie i podziały robiłam i w tym też wszystkie zapączkowane. Nawet ta bida co całą zimę i wiosnę była zalana.