Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Magda70 16:17, 25 maj 2017

Rojodziejowa napisał(a)

Nie ma co pokazywać za bardzo, bo po zimie był suchuteńki, więc go zrównałam z ziemią i czekam aż wyrośnie na nowo, na razie jest go tyle:

ja się poddalam ze skrzypem. Może za wczesnie...

co to za tulipki w wazoniku? bialo zielone...
Rojodziejowa 16:26, 25 maj 2017

Te tulipany w wazonie to Green Star, a skrzyp powoli odrasta... bardzo powoli. Na razie go nie będę eksmitować, może się odrodzi i zobaczymy, czy następna zima też będzie dla niego taka zabójcza, jak nadal będzie taki bidok, to go wywalę albo dam komuś do jakiegoś bajora
Rojodziejowa 16:28, 25 maj 2017

Konieczki napisał(a)
Asia ja czytam Twoje dylematy, nie rob szerszego stopnia przy malej iloscistopnkw bo sie bedziesz potykac, jezeli ma byc szerszy to musi miec conajmnie szerokosc spocznika

Wszystkie 6 schodów będzie mieć głebokość 33cm a wysokość 20cm. A ten stopień to poszerzałam, to taki nie do chodzenia tylko do obsadzenia - poziom przejściowy pomiędzy dwoma tarasami ogrodu.
Magda70 17:57, 25 maj 2017

Rojodziejowa napisał(a)
Bo tak sobie pomyślałam, że może by tak zrobić tak:

Znaczy te graby które mam posadzić w jednym szpalerzew takiej formie naturalnej, czyli nie na nogach, a jakimś cudem dokupić trzy graby z odsłoniętymi nóżkami, które są na tej fotce
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/126/1261856/original.JPG
bo ostatnio byłam w tej szkółce i widziałam, że jakby na mnie czekają

dobry pomysł z tymi grabami.
I jak je te 6 posadzisz obok siebie to co ile m będą??
Rojodziejowa 18:37, 25 maj 2017

Magda70 napisał(a)

dobry pomysł z tymi grabami.
I jak je te 6 posadzisz obok siebie to co ile m będą??

Co 1,7m fajnie, nie?
nawigatorka 18:41, 25 maj 2017

wg mnie ten szpaler zbyt przytłaczający i za gesty. no i SS bez uzasadnienia w tak bliskim ich sasiedztwie.
jesli ma 8/9 metrów to po półtora metra na boki odpadają i graby masz co 2,5/3 metry wg mnie idealnie
Rojodziejowa 20:06, 25 maj 2017

nawigatorka napisał(a)
wg mnie ten szpaler zbyt przytłaczający i za gesty. no i SS bez uzasadnienia w tak bliskim ich sasiedztwie.
jesli ma 8/9 metrów to po półtora metra na boki odpadają i graby masz co 2,5/3 metry wg mnie idealnie

To są Klony Ginnala, tylko wsadziłam w wizki śś. Tylko tak generalnie się zastanawiam, czy ta będzie miejsce na wsadzenie jakiegoś drzewa w kącie gdzie jest ten klon planowany, skoro ja tam miejsce jeszcze do siedzenia przy palenisku ma być. Jakie duże powinno ono być? Jakby przenieść ten klon piętro wyżej... ?

Wtedy ewentualnie te graby możnaby rozciągnąć bardziej..

Jeszcze kiedyś gdzięś na jakimś pinie fajnie wyglądały takie rozrzucone nieregularnie drzewa, nawet chyba u mnie ktoś go wklejał... o mam takie

Ale napiszę Wam, że tak się już do tej opcji po 4 sztuki w szpalerze przyzywczaiłam, że teraz nic do końca mi nie pasuje... ale może jeszcze się opatrzę z którąś wersją
siakowa 20:18, 25 maj 2017

Ale tu plany narysuj coś
nawigatorka 20:37, 25 maj 2017

ale klon miał byc elementem rabaty.rabata miała okalać dla podkreslenie miejsce na ognisko. a graby miały juz miec zwir. i miały byc zdystansowane od siebie
anna_t 21:06, 25 maj 2017

Rojodziejowa napisał(a)

Dzięki za głos No ja też lubię taki niby proste, ale z jakąś nieoczywistością, ciekawie poprowadzone, tyle że w tej wersji drażni mnie ten murek z lewej strony taki wystający.

No i jeszcze tak sobie dumam, może by tam gdzieś zjeżdżalnię zrobić dzieciom...

a nie mogłabyś z prawej strony też cofnąć tego murku? i z obu nie robić tych "barierek' z muru?