Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Judith 16:58, 24 kwi 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dojrzały kompost jest podobny do czarnej tłustej ziemi i pięknie ziemia pachnie, może zawierać jeszcze jakieś grubsze części roślin, ale można go przesiać przez sito i wtedy ich nie będzie. Do powstania kompostu z resztek z reguły wystarcza jeden pełny sezon. Ja swojego kompostu nigdy nie przerzucam, ale kompostownik ma spore szczeliny między deskami by się napowietrzał sam i nie ma dna tylko resztki maja kontakt z gruntem, dzięki temu zarówno bakterie i grzyby, oraz dżdżownice się do niego przedostają i szybciej się przerabia

Tez nie przerzucam, podobnie jak Ty mam spore odstępy miedzy deskami. I lazanię robię czyli gałązki pomiędzy warstwami darni i trawy. A mimo to wciąż mam wątpliwości czy to co z tego otrzymuję to kompost . Jednak tak to traktuję, bo nie mam wyjścia .
sylwia_slomc... 19:26, 24 kwi 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Czarna ma już ponad pół roku. Dwa pozostałe 3 i pół miesiąca. Starsza zaszczepiona. Z małymi podobno mamy jeszcze zaczekać.
No a sianko niby takie beznasionkowe, ale faktycznie… ale kurcze szkoda aż nie dawać. Może choć do warzywniaka

Przecież możesz dawać, najwyżej plewić będziesz, ja bym też dawała i tak się plewi
Pierwsze szczepienia na pomór swoim maluchom robiłam jak miały ok 6 tygodni, potem nie pamiętam czy po miesiącu czy po dwóch tygodniach powtórkowe, to już sporo lat odkąd zlikwidowaliśmy hodowlę, myksomatozę szczepiłam później, ale z pomorem się nie czekało, bo ryzyko ogromne.
sylwia_slomc... 19:28, 24 kwi 2022

Judith napisał(a)

Tez nie przerzucam, podobnie jak Ty mam spore odstępy miedzy deskami. I lazanię robię czyli gałązki pomiędzy warstwami darni i trawy. A mimo to wciąż mam wątpliwości czy to co z tego otrzymuję to kompost . Jednak tak to traktuję, bo nie mam wyjścia .

A czego innego z takiej lazanii byś Się spodziewać mogła jeśli nie kompostuTo czarne na spodzie podobne do ziemi to najlepsza pożywka dla naszych roślin
tulucy 10:19, 25 kwi 2022

Chętnie się podzielę, tylko jego to trzeba raczej osobiście. Szybko pada wykopany. Chyba że spróbuję posadzić w doniczkach. Tylko to potrwa On delikatny nie jest tak ogólnie, ale ma palowy korzeń i to dlatego tak.
Rojodziejowa 11:01, 25 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Chętnie się podzielę, tylko jego to trzeba raczej osobiście. Szybko pada wykopany. Chyba że spróbuję posadzić w doniczkach. Tylko to potrwa On delikatny nie jest tak ogólnie, ale ma palowy korzeń i to dlatego tak.

Łucja, to kłopotu Ci nie chcę robić. Może znajdzie się jakiś chętny bliżej
Rojodziejowa 11:05, 25 kwi 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Przecież możesz dawać, najwyżej plewić będziesz, ja bym też dawała i tak się plewi
Pierwsze szczepienia na pomór swoim maluchom robiłam jak miały ok 6 tygodni, potem nie pamiętam czy po miesiącu czy po dwóch tygodniach powtórkowe, to już sporo lat odkąd zlikwidowaliśmy hodowlę, myksomatozę szczepiłam później, ale z pomorem się nie czekało, bo ryzyko ogromne.

No fakt. Plewienia człowiek nie uniknie

Z tymi królikami to powiem Ci ze momentami durnieję, bo ile źródeł, tyle wersji. Ta od której brałam białego mówiła, że dopiero po roku szczepić, druga, że po 4tym miesiącu
tulucy 11:27, 25 kwi 2022

Asiu, Ty gdzieś na południu?

Ostrogowce są i nie zamierzają zniknąć. Jakby co, to się zgadamy.
Rojodziejowa 11:49, 25 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Asiu, Ty gdzieś na południu?

Ostrogowce są i nie zamierzają zniknąć. Jakby co, to się zgadamy.

Tak, południe - okolice Brzeska
Rojodziejowa 15:54, 25 kwi 2022

Dla Martki:
Od środka krzaczka do środka kępy jakieś 50cm. Dość gęsto

Tu na górnym piętrze są: https://www.instagram.com/p/CRmZp66jDr5/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Martka 16:40, 25 kwi 2022

Asiu, dość gęsto faktycznie. Ale efekt jest już, a my tak lubimy. Problem w tym, że jak dziewczyny piszą, rozplenica nie jest z tych, które się przesadza łatwo i przyjemnie. Dlatego chyba nie pójdę w tę gęstwinę. Dzięki za zdjęcie, bardzo mi pomogłaś Czekamy na to ciepło, niech już wreszcie będą efekty. Czosnki widzę, że już ładnie wyrosły. Czy to pierwsze Twoje?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies