Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 16:55, 10 kwi 2024

Marcin89 napisał(a)
Mam ten sam problem z czasem. Ledwo dziś zdążyłem obrócić kubki z pomidorami. Wykręcają się do słońca.

Po jakim czasie od pikowania można hartować pomidorsy? Czy ma to znaczenie?

Mam też problem z tym, że z domowych warunków idą na mocne słońce. Dajecie najpierw do cienia?

Ja daję najpierw w cień, potem w słońce ale takie już popołudniowe. Dziś kupiłam jedną sadzoneczke dodatkowo Betaluxa. Kosztował aż 2,60 więc stwierdziłam, że w donicę na próbę go dam.
Rojodziejowa 18:08, 10 kwi 2024

Magara napisał(a)

Tak Będzie co będzie

Moja skarpa w mega słońcu.

Prawdziwa ryzykantka!!
Rojodziejowa 18:09, 10 kwi 2024

Anda napisał(a)

Thalia się świetnie mnoży

Może trzeba będzie spróbować, czy u mnie też się tak zadzieje
Patrycja_KG_Lu 18:10, 10 kwi 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Może trzeba będzie spróbować, czy u mnie też się tak zadzieje

Będziemy we dwie conajmniej, bo kupuje do frontowych jesienią.
Rojodziejowa 18:11, 10 kwi 2024

Magleska napisał(a)
Asia fajnie ogarnęłaś skarpę -moja jednak dużo mniejsza -a na tych najbardziej stromych częściach mam jałowce płożące -niby nie lubiane ,ale mi odpowiadają ,bo zadarniają część ,po której nie chce mi się wspinać

w zeszłym sezonie dosadziłam też irgę na kolejny trudny kawałek -ciekawa jestem efektu

Tak. Trzeba przyznać jałowcom, że są na skarpach bardzo praktyczne. Do tej pory miałam z nimi najmniej problemów.
Irga też wydaje mi się, że będzie podobnie bezobsługowa
Rojodziejowa 18:12, 10 kwi 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Będziemy we dwie conajmniej, bo kupuje do frontowych jesienią.

Masz już jakieś upatrzone źródło?
Patrycja_KG_Lu 18:16, 10 kwi 2024

Za daleko do zakupów, więc jeszcze nie. Najchętniej takie źródło co będzie miało też krokusy (dokupię Joannę d’Arc oraz inne różowe). Na bordowo-białej będę tulipanów potrzebować. Trochę tego będzie… Muszę się wreszcie zabrać za zamówienie części do nawadniania tunelu, bo czas goni. Niedługo pomidorowe szaleństwo przecież. To chyba najważniejszy element warzywnika u mnie, który faje mi najwiecej radości.
Rojodziejowa 18:31, 10 kwi 2024

Ech Ci ludzie... Ze słownością coraz większe problemy. Miał być dziś gość z glebogryzarką separacyjną, żeby mi zgryźć kawałek pod truskawki i pod dalie obok szklarni… Rano był zaskoczony, że na dziś się umawiał…. Teraz już nie odbiera telefonu :/

Truskawki w małych doniczkach czekają. Mam nadzieję, że się na mnie nie obrażą.

Sezon się zaczął na dobre, a widać to również po rosnącej ilości doniczek…
Przyszło dziś zamówienie ze swiat.bylin.pl Roślinki dorodne

Caradonna

Czekała też paka od ogrodolszanica.pl z Bodziszkami Rozanne i kuklikami Pink Perticoats

W szklarni testowo już mam dwóch lokatorów

Rojodziejowa 18:35, 10 kwi 2024

Co to może być? Moje drzewko figowe coś wzięło

Lecę jeszcze póki jasno coś wkopać. Potem Was ponadrabiam, bo mam tyły straszne, a nie lubię tak
Judith 19:10, 10 kwi 2024

Też jestem pod wrażeniem wielkości i stromizny skarpy. Niby widziałam ją nie raz, ale ujęcie z drabina dopiero oddało rzeczywistość i zaparło dech .

Na takich gości jak ten od glebogryzarki jest tylko jeden sposób: olać. Nie tylko nie dzwonić i nie dopominać się „wizyty”, lecz - jeśli zdarzy się, że zadzwoni - nie odbierać lub odebrać i poinformować, że czas minął, a jesli zdarzy się, że przyjedzie - odesłać.
Trudne, bo chciałoby się mieć zrobione. Ale bardzo satysfakcjonujące oraz dające nauczkę.

Kiedyś małżonek wziął specjalnie wolne w robocie, bo był umówiony z gościem na wymianę hydroforu. Leser nie przyjechał, a dalszy ciąg był dokładnie jak u Ciebie. Sprawa była krytycznie pilna, zatem znaleźliśmy innego gościa, który przyjechał w umówionym terminie (nazajutrz). Tego samego dnia przyjechał uśmiechnięty od ucha do ucha leser oznajmiając radośnie, że oto jest. Jego mina, gdy usłyszał, że byliśmy umówieni na wczoraj i dzisiaj jego usługi nie są potrzebne - bezcenna.

EDIT: piękne sadzonki Caradonny!