Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

Nett 09:24, 28 lut 2017

Gdzieś czytałam, że można wycinac najcieńsze gałązki aby się nie pokładały, a wtedy pozostałe rosną grubsze i nie ma takiego problemu z pokładaniem. Ale osobiście nie sprawdzałam, więc nie potwierdzę.
malgol 09:47, 28 lut 2017

Ja wycinam cienkie, zostawiam najgrubsze i co roku liczę ,że te to już Na PEWNO nie będą się pokładać i tak co roku...Więc ostatecznie stale podpieram
bdan 09:49, 28 lut 2017

Gosiu co ile masz posadzone te anabelki, żeby fajny szpaler się zrobił?

Na czym podlega podpieranie, każda gałązkę wiążesz osobno, czy mogą w jakieś "obejmie" rosnąć?
malgol 09:57, 28 lut 2017

bdan napisał(a)
Gosiu co ile masz posadzone te anabelki, żeby fajny szpaler się zrobił?

Na czym podlega podpieranie, każda gałązkę wiążesz osobno, czy mogą w jakieś "obejmie" rosnąć?

Musiałbym zmierzyć ,ale myślę, że mam je posadzone co ok 70cm.Wtedy jedne o drugie się trochę opierają i tworzą kępę. Te w szpalerze lub skrajne w kępie podpieram takimi obejmami w kształcie litery U, ale wiem ,ze inni podwiązuja do bambusowych patyczków kazdą gałązke osobno. Ja też tak w tym roku chcę spróbować bo obejma jest na określonej wysokości i jeśli gałązka jest dłuzsza albo kwiat cięższy to i tak przewiesza się
Nett 11:04, 28 lut 2017

Ja stosowałam te obejmy w tym roku, ale one są dość wąskie i niskie, tak jak pisze Gosia i kwiaty i tak się przez nie "wylewały" bokami i górą
malgol 11:06, 28 lut 2017

No właśnie, czasem nawet przy większych krzewach stosowałam 3 obejmy do jednego krzaka, tak wokół rosliny a i tak się wykładały
bdan 12:14, 28 lut 2017

MAsakra z tymi anabelkami, chciałabym je miec, ale mąż gada, po co jeszcze chce sobie roboty dokładać. Nie wyobrażam sobie każdej gałązeczki wiązać.

A one jak się po deszczu położą, to tak na zawsze, czy jednak po wysuszeniu uda im się podnieść?
Anda 12:19, 28 lut 2017

Witaj Anabelki jak juz sie poloza, to leza.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
malgol 12:20, 28 lut 2017

Podnoszą się choć ja im akurat troszkę pomagam i strzepuję nadmiar wody ale to dla chętnych tylko pomysł
Anda 12:21, 28 lut 2017

Hehehehe No to mamy odmienne doswiadczenia
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies