Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

anna_t 09:48, 29 mar 2017

malgol napisał(a)
No chyba nie pisałam bo tyle tych zmian wprowadzam,że sama zaczynam się gubić
Teraz rosną w cieniu, pod sosnami,zadnego pożytku z nich bo się nie przebarwiają a na dodatek nie osłaniają ogrodzenia między sasiadką. Chce je przenieść w trochę bardziej słoneczne miejsce pod grill( tam tez się przyda latem osłona przed ciekawskimi ) a tu w cieniu posadzic cisy i choiny kanadyjskie.Rabata w tym miejscu jest dość szeroka więc powinny się zmieśćic a i cień im nie będzie szkodził
Przed cisami derenie ivory Halo więc będzie kontrast i zimą nie będzie pusto..myślisz ,że będzie ok?
no pewnie, latem ładnie rozświetla a zima czerwone pędy będą cieszyć
Ja też na paru rabatach działam i powiem ci że miszmasz totalny :/ ale jak już rozgrzebalam to muszę działać..
malgol 10:16, 29 mar 2017

Ania ,mi to tak szkoda, że na tydzień wyjeżdzam bo tez tyle zostało do zrobienia a pogoda wymarzona się robi. Ale cóż może w połowie kwietnia też jeszcze nie będzie za poxno,co? Zostały mi do przesadzenia 3 krzewy trzmieliny i jedna hortka. No i sadzenie z doniczek,ale to pikuś bo można zawsze
Kawa 10:17, 29 mar 2017

pffff co to tyle

ja nie bede wymieniać co mam zrobić bo do wieczora by mi zeszło

baw się dobrze na nartach
malgol 10:20, 29 mar 2017

Kamila, ja wymieniłam tylko co najpilniejsze Reszta może zaczekać np. dzielenie traw i przesadzanie to chyba można póxniej, prawda? czy koniecznie zanim ruszą?
Anda 10:34, 29 mar 2017

malgol napisał(a)
Ewa, docielam na tyle . Starczy?

Ladnie Jedynie jeszcze wycielabym troche pedow ze srodka, zwlaszcza te rosnace w strone srodka, zeby nie bylo tak gesto. Te rosnace na strone zewnetrzna sa ok.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kawa 10:36, 29 mar 2017

malgol napisał(a)
Kamila, ja wymieniłam tylko co najpilniejsze Reszta może zaczekać np. dzielenie traw i przesadzanie to chyba można póxniej, prawda? czy koniecznie zanim ruszą?

no to dopszzz
bo myśłałam ze tylko ja taka zacofana jestem
anna_t 10:38, 29 mar 2017

malgol napisał(a)
Ania ,mi to tak szkoda, że na tydzień wyjeżdzam bo tez tyle zostało do zrobienia a pogoda wymarzona się robi. Ale cóż może w połowie kwietnia też jeszcze nie będzie za poxno,co? Zostały mi do przesadzenia 3 krzewy trzmieliny i jedna hortka. No i sadzenie z doniczek,ale to pikuś bo można zawsze
myślę że nie za późno..ja też dopiero w połowie kwietnia będę mieć czas jechać po drzewa
malgol 10:42, 29 mar 2017

Anda napisał(a)

Ladnie Jedynie jeszcze wycielabym troche pedow ze srodka, zwlaszcza te rosnace w strone srodka, zeby nie bylo tak gesto. Te rosnace na strone zewnetrzna sa ok.

tez chciałam wyciąć te ze środka, ale nie mogłam się do nich dostać i z jednej , i z drugiej strony próbowałam, pokłułam się strasznie i wreszcie odpuściłam Ale może jeszcze popróbuję
UlaB 10:50, 29 mar 2017

Małgosia, tez przywędrowałam zobaczyc gdzie chcesz sadzic irge (i juz wiem, ze u Ciebie bywałam i zawsze mi sie podobało ). U mnie rosła własnie irga Major. Cięłam ją regularnie ale sie poddałam. Bylisnmy w szoku gdy ją karczowalismy - korzenie miałą przeogromne i to raptem w 3 lata z niewielkiej w sumie ukorzenionej sadzonki uciętej z rosliny matecznej u kolegi. Na piwniczce moze i by sie sprawdziła, ale lepiej poczekaj na wiecej opinii - moze ktos podpowie cos ciekawszego. Ile masz ziemi na tej piwniczce?
Nie wczytałam się, może pisałaś...
Moi sąsiedzi na piwniczce mają różne rozchodniki, ale to tez trzeba jednak przepielić.
ElzbietaFranka 11:31, 29 mar 2017

Gosia ta irga byla kupowana 8 lat temu jak nic na dzialce nie roslo oprocz chwastow. Sadzilam je na gorce na ktorej bbyla glina z wykopow fundamentowych przysypałam ziemia i piakiem i tak rosla tak sie rozpanoszyla, ze miala badyle po 2 m. Wtedy Nie mialam pojecia o roslinach.

Posadz kaskadowo jalowce sa bardzo ladne i szybko rosna w roznych kolorach. Zrobilam zdjecia sprawdz jeszcze w internecie.
Cyprysiki niskie tez ladne.

Po prawej stronie u gory na zdjeciu jalowiec łuskowaty "blue carpet" charakteryzuje sie intensywnym niebieskim kolorem.
Na dole na tym samym zdj jalowiec rozeslany "nana" bardzo ladny.

Na moim watku na str 6 jest ta gorka na ktorej sa jalowce "blu carpet" i "gold star". Z tylu wlasnie rosla irga teraz rosna roze dzikie ktore tez mozesz posadzic beda mialy ptaki radoche.

Wyrzucilam zdjecia aby nie zasmiecac ci watku. Mam nadzieje, ze popatrzylas.