Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

mirkaka 12:34, 30 mar 2017

UlaB napisał(a)

To moi dwaj wrogowie numer jeden - irga i barwinek Niby miałam ich niewiele a karczowanie było dla mnie zmorą (chciałam odzyskać przestrzeń). Barwinek do tej pory potrafi mi wyjść nie wiadomo skąd.
Obie rośliny ładne i takie bezproblemowe - jak jest miejsce, to warto - można posadzić, zostawić i rosną.
U mnie barwinek słuzył też do ozdabiania koszyka wielkanocnego

Ja też mialam barwinka w takim miejscu że musialam go wywalać, ale ja nie chciałam zadarniać. Do zadarnienia chyba byłby dobry ?
UlaB 13:20, 30 mar 2017

tak, zadarnia ekspresowo - i urody nie mozna mu odmówić
niestety u mnie były 2 problemy - pierwszy to rozmiar działki i wydzieranie miejsca na chciejstwa, drugi - w barwinku chowaly mi sie na zime i w upały ślimaki, wiec stwierdziłam, ze nie bede im ułatwiac życia
malgol 14:07, 30 mar 2017

ja też nieopatrznie posadziłam barwinek na rabacie,zeby zadarniał wiosną gdy krzewy hortek bezlistne....będę go usuwac
Ale na piwniczce...czemu nie? przecież cegieł nie zarośnie
UlaB 15:00, 30 mar 2017

Jak najbardziej, na piwniczce może się bardzo dobrze sprawdzić.
Czy na tym daszku mocno wieje?
malgol 15:04, 30 mar 2017

nie wiem ale większym problemem jest kiepska ziemia. Musze pomyslec co tam dać,hmm
UlaB 15:10, 30 mar 2017

zawsze mozna troche polac jakims rosahumusem czy czyms w tym stylu - poprawi sie

Nie wiem czy sie nie mylę, ale barwinek lubi niskie pietro, pod drzewami, raczej wilgotno niz sucho i raczej zacisznie. I jak siegam pamięcią poczatki mojego ogródka to wygwizdowo w bezsnieżna zimę bardzo mu przeszkadzało - czerniały mu liscie. Wiosną szybko to zarastało, niemniej pieknie przez jakis czas nie wyglądał.
malgol 15:15, 30 mar 2017

A widzisz Ula, to ja już chyba przypominam sobie dlaczego o irdze myślałam.. tam jest sucho i otwarta przestrzeń, wygwizdowo bardziej nic nizsze piętro
UlaB 15:17, 30 mar 2017

Popatrzyłam w wizytówkę - wygląda, że piwniczka raczej osłonięta ścianą lasu, to chyba nie powinno być tragedii. Teraz sa tez cuda wianki typu leonardyty i takie tam no ale irga predzej da rade.

Rozbroił mnie kocurro na jednej z fotek
Jaka róża pnie się u Ciebie przy bramie garażu? To Graham Thomas, Teasing Georgia czy cos zupełnie innego?
Anda 15:20, 30 mar 2017

Jeśli masz tam cień lub półcień, to możesz tez rozważyć posadzenie któregoś Epimedium.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
malgol 15:21, 30 mar 2017

Przy garażu to Golden Celebration...właśnie 2 dni temu przeniesiona pod piwniczke i miejsce do biesiadowania Pod garażem będzie cos innego