Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

Marga 12:48, 29 mar 2017

Gosiu, to ja Ci jeszcze podpowiem z okrywowych: śnieguliczka Hancock lub suchodrzew chiński czyli Lonicera Pileata. Może coś Ci się spodoba
malgol 14:03, 29 mar 2017

Dzięki Marga, poogladam sobie
mirkaka 09:09, 30 mar 2017

malgol napisał(a)
Ewa, docielam na tyle . Starczy?

Okopcz ją teraz porządnie, i nie rozgarniaj za szybko, będzie lepiej trzymać wilgoć.
Kocham te pędy Golden Moje trochę mniejsza ale może w tym roku nadgoni Twoją
mirkaka 09:12, 30 mar 2017

Marga napisał(a)
Gosiu, to ja Ci jeszcze podpowiem z okrywowych: śnieguliczka Hancock lub suchodrzew chiński czyli Lonicera Pileata. Może coś Ci się spodoba

Suchodrzew miałam, czasami przemarza, ale ja uważam że irga jest dobra, zawsze przecież można ją przyciąć jak za wielka porośnie, ja mam dwie różne posadzone obok siebie, jedna jest zimozielona, druga gubi listki, obie od 20 prawie lat trzymam w ryzach, tylko wiosną je koryguję Potem już nic przy nich nie robię.
malgol 10:22, 30 mar 2017

Mirka, a jaka masz odmianę irgi? Irg jest wiele i chyba bardzo różnia się pokrojem...ja myślałam o posadzeniu Major

Ja też uwielbiam tą róże,ale przed domem rosła na patelni i bardzo szybko gubiła kwiaty więc i ozdoba była wątpliwa Tu powinno być jej lepiej
mirkaka 11:39, 30 mar 2017

malgol napisał(a)
Mirka, a jaka masz odmianę irgi? Irg jest wiele i chyba bardzo różnia się pokrojem...ja myślałam o posadzeniu Major

Ja też uwielbiam tą róże,ale przed domem rosła na patelni i bardzo szybko gubiła kwiaty więc i ozdoba była wątpliwa Tu powinno być jej lepiej

Nie wiem jakie mam, dawno kupowane,

tu masz tę zimozieloną, już przycięta wiosną, czy to major ? nie wiem. Ona się tak płoży ale ja tego nie lubię dlatego tnę silnie. Zdjęcia robione dzisiaj

a tu razem z tą drugą gubiącą liście na zimę, ta ma fajniejsze gałązki, przed nią jeszcze rośnie berberys

wykasuj zdjęcia jak chcesz.

a tu masz jesienią, od lewej zimozielona, potem gubiąca liście i na końcu berberys

malgol 11:52, 30 mar 2017

Ale piękne barwy!! ta gubiaca liście taka czerwona?
mirkaka 12:08, 30 mar 2017

Tak, właśnie dlatego uważam że ona fajniejsza
mirkaka 12:12, 30 mar 2017

Pod nią można nasadzić barwinka żeby zadarniał, też jest zimozielony a na wiosnę pięknie kwitnie na niebiesko
UlaB 12:23, 30 mar 2017

mirkaka napisał(a)
Pod nią można nasadzić barwinka żeby zadarniał, też jest zimozielony a na wiosnę pięknie kwitnie na niebiesko

To moi dwaj wrogowie numer jeden - irga i barwinek Niby miałam ich niewiele a karczowanie było dla mnie zmorą (chciałam odzyskać przestrzeń). Barwinek do tej pory potrafi mi wyjść nie wiadomo skąd.
Obie rośliny ładne i takie bezproblemowe - jak jest miejsce, to warto - można posadzić, zostawić i rosną.
U mnie barwinek słuzył też do ozdabiania koszyka wielkanocnego