Wiesz, ja to nie wiem do końca jak to jest z tym cięciem.Toszka cos mi kiedyś radziła przyciąć chyba w czerwcu? Toszko , popraw mnie proszę bo zapomniałam a wtedy akurat admirationów nie przycięłam z jakiegoś powodu .aNatomiat przycięłam je wiosna w marcu, jak łyse jeszcze były bo to miało poprawić im kolor...poprawiło ,ale na zielono Tej wiosny już się bałam z sekatorem do nich podchodzić i tadaam...są czerwone
Dodam jeszcze rok temu przycięłam również takiego krzaczastego bodowego berberysa( nazwy nie pomnę)i tez zzieleniał... o co chodzi?
podsumowując- u mnie cięcie formę poprawiło ,ale kolor straciły
Berberysy - jesli mam czas - tne w stanie bezlistnym. Admiration ciachałam i z liśćmi. Przez jakiś czas były zielono-łysawe ale odrobiły. Dla Admiration wazne jest bardzo słoneczne stanowisko ale to na pewno wiecie.
Ale pewnie u Ciebie pod tymi drzewami mają sporo cienia, prawda?
U mnie berberysy zielenieją gdy zaczynają je zacieniać drzewa lub wyższe rośliny
Jeśli czerwiec dobry na cięcie berberysów to ja u siebie spróbuję, zobaczymy czy też zzielenieją, ja mam swoje w słonecznym miejscu.
Faktem jest ,że w ubiegłym roku miąły więcej cienia, ale zielone były nawet te co nie były zacieniane przez Nigry.Teraz po cieciu śliw słońce maja wszystkie.
Ale upewnij się u Toszki,że czerwiec jest dobry na to cięcie