Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

malgol 21:49, 26 wrz 2016

Ta duża z białym obrzezem to właśnie nie wiem co bo ta duża żółta to w rzeczywistości jest lekko pomaranczowawa i to jest Orange dream ...
malgol 21:55, 26 wrz 2016

Ta żółta z białym obrzezem to właśnie nie wiem co to bo ta duża żółta to w rzeczywistości ma pomaranczowawy odcień i to jest Orange Marmalade
UrsaMaior 22:10, 26 wrz 2016

No ja nie wiem jak to możliwe, że mnie tu jeszcze nie było. Za to teraz już się mnie nie pozbędziesz, no way!;D
malgol 07:45, 27 wrz 2016

Iza, witam Cie serdecznie i zapraszam Bardzo lubie gości
malgol 08:20, 27 wrz 2016

Marga, masz dobry pomysł z tymi liścmi...może faktycznie spróbuje nie grabić.Tylko ,że ja mam tam oprócz brzóz dęby a one późno zrzucają liście i wiosna jest ich najwięcej więc zgnić mogą nie zdążyć...ale zobaczymy, może przykryją je rosliny?
UrsaMaior 11:33, 27 wrz 2016

Hej Dębowe liście akurat dobrze się grabi, myk myk i gotowe. Ja sobie w zeszłym roku w brodę plułam, bo wywaliłam kilkadziesiąt worków, a potem się okazało, że trzeba ratować moje różaneczniki i Toszka kazała mi przygotować igliwie i właśnie dębowe liście haha W tym roku zbieram i chomikuję
Zana 11:35, 27 wrz 2016

Ja z rabat też jesienią liści nie zbieram, ale u mnie jakoś się nawet te brzozowe nie bardzo rozkładają, wiosną pełno ich zalega na rabatach i wtedy sprzątam. Nie mam kory, więc małymi grabkami szybko idzie. Zawsze się zastanawiam jak dziewczyny czyszczą rabaty wiosną z liści jak mają korę. Dębowe na pewno się nie rozłożą, też mam dąb ogromny.
Ja w ubiegłym roku po raz pierwszy liście brzozowe i dębowe (ale nie wszystkie, bo mam tego ilości przeogromne) zebrałam do osobnych worków, worki podziurawiłam, zlałam wodą i zostawiłam zawinięte z boku. Fajnie się rozkładają, brzozowe prawie całkiem przetworzyły się na kompost, a dębowe częściowo (podobno potrzebują dwa lata). A dębowy kompost super jest pod kwasoluby. W tym roku też tak zrobię, nawet więcej worów pozostawiam.
malgol 12:13, 27 wrz 2016

Ja nie wiem jak Wy to robicie? Moje liscie dębowe kompostują się juz 3 rok i dalej są w całości! Chciałam je pod rodki mieć a nadal ściółkuję kwaśnym torfem
Co do grabienia to ja mam korę i dlatego też rabat generalnie nie sprzątam, dopiero wiosną to co się nie przerobiło zimą zbieram rękami Wiec tu pod lasem jak wyobraziłam sobie wiosną wszystko zebrać rękami to ogarnął mnie pusty śmiech Chyba nie wysypię korą tych hostowych rabat pod drzewami na wszelki wypadek gdyby grabienie było potrzebne
Zana 12:20, 27 wrz 2016

Tak jak piszę trzymam w podziurawionych workach po ziemi. Muszą mieć wilgotno, w tych workach, w których wilgoci zabrakło du..a blada, są suche w całości.
malgol 12:39, 27 wrz 2016

No ja tez mam w workach , stale tam wilgotno wręcz mokro i du...a
zajrze dzisiaj , moze jakiś cud się w końcu wydarzył