Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

malgol 09:06, 29 wrz 2016

No właśnie ja uważam, że w Naszym regionie to jest jakas posucha w tym temacie. Szkółek mało a jak są to drogie bo nie sami są producentami roślin tylko biorą od kogoś. Zazdroszczę koleżankom z Południa Polski,że maja takie możliwości zakupów
Ja kupuje w Smętowicach i w Zalesiu.Ponoć koło Gryfina jest szkółka Fischer z duzym wyborem drzew,ale nie byłam tam i nie wiem jak z cenami. I z tym wyborem też
Nett 09:22, 29 wrz 2016

Ja też głównie w Smętowicach, ale ceny mają straszne. Tak jak mówisz- kupują od innych i wkopują u siebie. Już nie raz widziałam całe tiry podjeżdżające z towarem. Jak chciałam jakies kule bukszpanowe czy cisowe, to po kilkaset złotych, dlatego ich praktycznie nie mam. O Zalesiu nic nie wiem. Musze poszukać. O tej szkółce Fisher słyszałam, że fajna, ale też nigdy tam nie dotarłam. Ode mnie dość daleko, jak dzwoniłam po konkretne rzeczy, to nie było akurat.
Jest jeszcze w Binowie koło ogrodu dendrologicznego, ale tam nikomu nie polecam. Wszystkie zakupione rośliny przeze mnie i znajomych padły a na temat reklamacaji nawet rozmawiac nie chcieli.

Za to mamy ogromną plantację róż w Przelewicach chociaż tyle.
malgol 09:34, 29 wrz 2016

Zalesie jest w kierunku na Nowe Warpno, Police...czyli też pewnie dla Ciebie daleko.Ja ma akurat rzut beretem bo to w okolicach Dobrej. Maja dobre ceny na rododendrony .Reszta różnie, ale i tak lepiej niż w Smętowicach. No i ma ja w ofercie przede wszystkim drzewa i krzewy.Bylin mniej
Nett 09:42, 29 wrz 2016

Zadzwonię i popytam. Szukam takich nietypowych drzew i nie wszędzie można je kupić- ambrowców Gum Ball i platanów sczepionych Alphen's Globe. Zobaczę czy mają i po ile.
Anda 10:17, 29 wrz 2016

malgol napisał(a)
W końcu się udało

Powinnam jeszcze kora wysypać ,ale nie wiem co będzie jak warstwa liści z drzew spadnie...zgrabie korę wiosna razem z liścmi?

Piękne hosty Bardzo mi się podobają. U mnie bardzo słonecznie i nie mam na razie miejsca na rabatę hostową. Podziwiam u Ciebie i innych
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
malgol 10:49, 29 wrz 2016

A ja z kolei podziwiam i zazdroszczę ogrodów słonecznych Tyle roślin bym chciała a nie mogę posadzic ze względu na moje drzewa . To już tak chyba jest ,że u innych wszystko jest ładniejsze i trawa bardziej zielona
malgol 11:53, 29 wrz 2016

Toszko , widziałam Ogrodzie Nety ze doradzałaś Anecie brzozy Doorenbos...powiedz mi czy te brzozy smieca nasionami tak jak te zwykłe brzozy?
Bo jak może zauważyłaś u mnie jest trochę brzóz w ogrodzie i mimo ,że bardzo mi się podobają to wykańcza mnie sprzatanie tych paprochów! Z tarasu,z rabat, z kanapy w salonie ...nawet koty chodzą posypane nasionami brzozowymi! Chciąłąbym posadzić w ich miejsce odmianę ozdobną...mniej smieca?
Toszka 12:28, 29 wrz 2016

Na to pytanie ci nie odpowiem, bo ich nie mam. Podobno mniej śmiecą. Trzeba popytać na tych wątkach gdzie w ogrodach rosną.
malgol 12:54, 29 wrz 2016

Dzieki Toszko , poszukam w takich razie właścicieli
Kawa 10:17, 30 wrz 2016

doorenbosy ma chyba Juzia z kruklandi może ona ci coś podpowie