Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

Toszka 12:47, 27 wrz 2016

Liście przed workowaniem warto jest zmielić kosiarka. Szybciej się kompostują. Ale nie trzeba tego robić jeśli na czasie nie zależy. Liście w worku obficie zlewamy roztworem mocznika 5%. Worek dziurawimy.

Pod rodki wystarczy sypać suche liście dębowe (i każde inne bez bukowych) i igliwie sosnowe. Tak ściółkuję rodki. Kwestia gustu czy taka ściółka się podoba. Ja lubię

Liście na zimę są najlepsza kołderką zwłaszcza dla bylin i pożywieniem dla dżdżownic.
Na wiosnę liscie zgrabiam (zostają tylko pod kwasolubami) i wrzucam na kompost
malgol 12:56, 27 wrz 2016

Toszko, ja tez nie mam nic przeciw liściastej i iglastej ściółceMusiałam ją polubić przy takiej ilości drzew a i dzdzownice mam wypasione Tylko z tym grabieniem problem bo i kora się załapuje pod grabie...także zbieram je rękami...

Musze ten mocznik dodać, może szybciej pójdzie tym liściom
malgol 13:00, 27 wrz 2016

Toszko, kupiłam już miskanta Morning Light na rabatke frontową Jak mu zle tam będzie zmienię na szczepiona trzmielinę ,ale uparłam się
Wiosna zapowiada się pracowiciehi,hi
Toszka 13:39, 27 wrz 2016

To podpytaj się Polinki czym dogadza swoim trawom i gwarantuję, że z Polinkowym instruktarzem miskantowi będzie dobrze Na pewno w głęboki i szeroki dołek daj mu duzo kompostu, obornika, drobnej kory i jesli bardzo zwięzła gleba to grubego pisaku. Przekop wszystko ze swoją glebą.
malgol 13:47, 27 wrz 2016

Bardziej martwi mnie nawadnianie...a właściwie jego brak na tej rabacie i konieczność ciągnięcia węża z drugiego końca ogrodu za każdym razem jak będzie wymagał podlania. Do tej pory rosła tam lawenda i róza i same się podlewały
Toszka 14:27, 27 wrz 2016

Bez przesady - raz w tygodniu kubeł abo dwa wystarczą mu w zupełności. Byle tylko woda wsiąkała w korzenie, a nie rozlewała się naokoło.
malgol 14:33, 27 wrz 2016

Uff, to może dam radęi ML też
Nett 22:41, 28 wrz 2016

Gosiu, jak pięknie u Ciebie! Jestem zachwycona.
malgol 08:23, 29 wrz 2016

Witaj Anetko I dzięki za miłe słowa
Pytałas skąd jestem, no wiec ...ze Szczecina
Nett 08:52, 29 wrz 2016

No to teraz będę Cię męczyć np o szkółki drzew sprawdzone. Jak znasz jakąś godną polecenia i jeszcze z dobrymi cenami, to napisz Kochana, bo ja musze większe zakupy zrobić a ceny mnie powalają czasem.