Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

eVka 09:27, 06 cze 2019

Popieram wszystkimi rękami i nogami koncepcję nowej rabaty. Świetnie będzie to wyglądać. Co do nasadzeń pomysł delikatnych molinii i śmiałka ciekawy. Co tam jeszcze chcesz posadzić? Co było oryginalnie przewidziane w projekcie?
jolanka 09:41, 06 cze 2019

Ja bym robiła tę rabatę
Zana 09:53, 06 cze 2019

makadamia napisał(a)
Ten widok jest tak idealny, że trudno uwierzyć że jakakolwiek zmiana wyszła by mu na dobre
Ale ta wyspa taka przyklejona do sosny faktycznie fajnie by mogła wyglądać.
To kółko na samym środku to placyk wypoczynkowy?

W pełni zgadzam się z pierwszym zdaniem
Aczkolwiek z drugiej strony w pełni rozumiem pokusę nowej rabaty i zmniejszenia powierzchni trawnika
UrsaMaior 11:21, 06 cze 2019

Rób, nie zastanawiaj się Ja u siebie wykonałam ten sam manewr i w końcu widzę kwiaty en face, a nie od d... strony.
malgol 11:24, 06 cze 2019

Dobra dziewczyny, to robięGłosów na tak jest więcej. tak długo się wahałam bo jednak ten trawnik, zielona przestrzeń, bla,bla...ale cały czas do koszenia muszę biegać z leżakiem bo przeszkadza ,nowych chciejstw nie mam gdzie sadzić a jednak część rabaty przyplacykowej będzie słoneczna to mogę poszaleć

No więc plan mam taki( korygujcie jak coś zle wymyśliłam i walcie prosto z mostu jeśli głupoty)

słoneczna część przyplacykowej:
1. śmiałek darniowy
2. w połaczeniu z molinią ED
3. niska werbena lub jakieś jeżówki( ta werbena mnie kusi bo urocza jest)

część bardziej cienista:
1.śmialek
2. hosty białe lub tawułki Vision in red
3.może zurawki Zipper? może brązowe trawy

ta cienista część jest dość długa więc dużo się zmieści.Sasiednia rabata to ta pod sosną ,gdzie rosną hosty Patriot i tawułki Vision in red i stąd pomysł żeby na tej do nich nawiązać
Cienista przy samym placyku będzie mieć trochę słońca stąd pomysł na śmiałka nawiązującego do częśći słonecznej a idąc w stronę cienia właśnie te hosty i tawułki. Oczywiście nie mam pojęcia w jakich ilościach i grupach to posadzić.
Asia Makadamia i jej umiejętność rysowania by mi się przydała
UrsaMaior 11:27, 06 cze 2019

Gośko, u mnie sytuacja taka sama, tzn. środkowa jest po części słoneczna, po części w świetlistym cieniu. Jeśli chcesz, to spiszę Ci co tam rośnie. Robiłam ją w rozkoszą, bo w końcu mogłam posadzić coś do słońca M.in strzępka mojego kochanego

EDIT: Dzwoniłam, bo mi się klepać nie chce, wyłączony masz.
malgol 11:41, 06 cze 2019

Iza, oddzwaniałam,ale nie odbierasz
A o liste poproszę Z chęcią coś odgapię skoro sprawdzone i może należy i do moich faworytów
UrsaMaior 12:43, 06 cze 2019

Ok, filmik i fotki będą, to sobie zobaczysz. Częściowo jest to samo co na Twojej liście
mrokasia 12:45, 06 cze 2019

Ja też jestem za rabatą . Fajnie będzie .
malgol 12:56, 06 cze 2019

właśnie zamówiłam obrzeże trawnikowe Musi oddzielać żwir na placyka od kory na rabatach i od trawnika.Rabaty będę kancikowac