Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Mary 22:22, 26 sie 2024

Zana napisał(a)

Widzę, że już całkiem wyzdrowiałaś Normalnie zaplułam się czytając Aż mężatemu przeczytałam tę wizję upalowania, oboje się uśmialiśmy do rozpuku, tak więc dzięki i prosimy o więcej . Niezmiernie się cieszę, że się cieszysz. Ja usiłuję się odnaleźć, zaglądam to tu to tam, odwiedzić wszystkich którzy mnie odwiedzili, ale jeszcze nie nadążam.
Rudery nie ma już od kilku lat, wyburzyli. Działka jest na szczęście pusta. Plac po ruderze zarasta dzikimi akacjami tworząc z jednej strony zielony gąszcz, ale z drugiej strony te akacje są mega ekspansywne i to mnie martwi. Rosną jak wściekłe.

Dla Ciebe też wiosenne wspomnienie, tulipany Groenland:

Doskonale rozumiem akacjowy niepokój.
Przez kilka lat wydawało mi się, że walka z akacjami u mnie zakończona. Byłam w błędzie.
TAR 22:23, 26 sie 2024

Jak bylam ostatnio z Jola Aprilowa w ogrodniku, to mieli dwa rodzaje czarcikęsow, jedne niebieskie i wysokie, drugie niższe i białe jakby sinawe. Ja mam 3 sadzonki tych wyzszych, niebieskich, sa boskie, rosna rewelacyjne na bardzo słonecznym i jalowym miejscu. Rozsiewaja sie?

Z dzielżanami mozesz mnie odwiedzic , na jalowa beda idealne, lubie je.
Zana 22:25, 26 sie 2024

TAR napisał(a)
Anula, fajnie ze wrocilas, ogrod masz przepiekny

Na karteczki (poniewaz tez mam te przypadłosc) znalazlam rozwiazanie, robie karteczce fotke w telefonie, zalozylam folder "karteczki" i tam przerzucam. Sprawdza sie

Raaany, na to nie wpadłam To jest bardzo dobre rozwiązanie, wdrażam Przepiękne to ja może mam zdjęcia, ale nie ogród. Zawsze to podkreślam Byłam w kilku pieknych ogrodach i wiem co gadam

Wiosenne rodki, Rasputin kwitł naprawdę pięknie. Załapała się też popękana donica, która nie przetrwała zimy, zdechła rosnąca w niej hosta. Donica na wymianę jest, hosta też się znajdzie, ale niestety nie ma czasu zrobić z tym porządku i tak sobie ten bałaganik trwa.

Zana 22:30, 26 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ma parę biegusów indyjskich. Moje po ogrodzie nie biegają bo bym ich nie odnalazła w tych ugorach , a lisy znalazłyby na pewno. Moje siedzą w wolierze, ale próby ślimakowe robiłam, a jakże Efekt taki, ze jak dostaną ślimaka wielkości tak do 1cm maź 2 cm to sobie z nim poradzą raz dwa, ale jak jest ciut większy to już nie ma bata. Kaczki uparcie międlą go w dziobie usiłując skonsumować, ale na próżno bo on natychmiast wytwarza takie ilości gęstego śluzu, że skleja im dzioby. Potem bez dobrego płukania w dużej ilości wody mają problem zjedzenia czegokolwiek innego. A woda po takim płukani zmienia się w oślizgłą galaretę i nadaje się natychmiast do wymiany bo kury już takiej nie chcą pić.
Tak, że moje biegusy, albo jakieś niezaradne w temacie, albo to mit wyssany z palca z tymi ślimakami.

Sylwia, dzięki za obszerny wpis. Kurde, czyli wychodzi na to, że te opowieści to jakieś mity Nie wierzę, że Twoje biegusy to niedorajdy

Taki trochę szerszy kadr z wiosny

Juzia 22:32, 26 sie 2024

Zana napisał(a)

Cmokam
Takie pospolite, trochę babciowe chyba przypasują do Twojego nowego życia

Ale jakie delikatne!
Śliczne!
Dziękuję
Zana 22:40, 26 sie 2024

Mary napisał(a)
Doskonale rozumiem akacjowy niepokój.
Przez kilka lat wydawało mi się, że walka z akacjami u mnie zakończona. Byłam w błędzie.

No właśnie Cholera, jak nie udar to ...
Jak nie rudera, to akacje!

Lady tradycyjnie siedzi pod magnolią, a wokół niej tradycyjnie coś nie gra. Tzn. na tej górce jest posadzona niziutka płożąca trzmielina, ale jej nie widać. Moja najnowsza koncepcja to obsadzenie tej góreczki zimozielonym barwinkiem. Dywaguję tylko czy takim zwyczajnym, który mam na działce, czy zielonym kwitnącym na biało, czy odmianą Evelyn, która ma liście z białą obwódką. I do tego niebieskie szafirki. Muszę się zdecydować, bo już bym chciała te szafirki jesienią wsadzić. Na razie doszło obrzeże i od razu zrobiło się jakoś porządniej.

Zana 22:44, 26 sie 2024

TAR napisał(a)
Jak bylam ostatnio z Jola Aprilowa w ogrodniku, to mieli dwa rodzaje czarcikęsow, jedne niebieskie i wysokie, drugie niższe i białe jakby sinawe. Ja mam 3 sadzonki tych wyzszych, niebieskich, sa boskie, rosna rewelacyjne na bardzo słonecznym i jalowym miejscu. Rozsiewaja sie?

Z dzielżanami mozesz mnie odwiedzic , na jalowa beda idealne, lubie je.

To moje też te wyższe niebieskie, ale kurcze w tym roku mają problem z suszą. Są niższe niż w ubiegłym roku i ostatnio były zdecydowanie podwiędnięte. Coś tam się wokół nich wysiało, ale muszę muszę sprawdzić, bo nie byłam pewna czy to ich siewki.
Zana 22:45, 26 sie 2024

Juzia napisał(a)

Ale jakie delikatne!
Śliczne!
Dziękuję

Uwielbiam rudbekie, to pierwsze byliny jakie kupiłam do ogrodu. Tak więc są już ze mną... hmmm, wolę nie liczyć ile lat
Magara 23:10, 26 sie 2024

Anula, z ruderą same dobre wieści Rudery nie ma, sąsiada też nie
Akacje mogą być problemem, ale ja bym wolała akacje niż sąsiada No ale ja mam obsesję na punkcie sąsiedztwa

Zdjęcia Twoje są niepowtarzalne, zaraz lecę jeszcze raz oglądać
Poziom forumowych zdjęć jest bardzo wysoki, coraz wyższy, Dziewczyny robią super foty, ale na Twoich widać... hmmm, nie wiem co, ale "coś"
Ani się waż znikać znowu
MiluniaB 23:47, 26 sie 2024

Dla mnie najpiękniejsze zdjęcie nawet z nie do końca obsadzoną górką