Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 00:00, 11 maj 2018

Asia/Makadamia Kochana, bardzo Ci dziękuję, żeś tyle czasu poświęciła dla mnie.

Najpierw mnie rozradowałaś: "Ale plany mi się podobają i akceptuję całym sercem", "Ale stanowczo twierdzę, że ta rabata jest wprost wymarzona na duże drzewa i będę zębami i pazurami walczyła o nie."

A potem wylałaś mi kubeł zimnej wody na głowę: "I tak po prawdzie....
Nie wiem gdzie i kiedy kupowałaś te serby, ale zapytałabym się, czy dwóch z nich nie dałoby się zamienić na jakieś mniejsze odmiany....
One naprawdę będą ciężko wyglądały, a 3-metrowe iglaki (jak zdjęcie wskazuje) w zupełności wystarczą do zasłonięcia tego domu."

No i co mam teraz zrobić???
Zamienić serbów nie zamienię, przytargałam je przy okazji innych zakupów z Pęchcina.

Wczoraj miałam dzień załamania przez te serby, pomieszany z chwilami pozytywnego myślenia. Dzisiaj przeczytałam prawie cały wątek poświęcony serbom i trochę się podbudowałam. Danusia na swojej niewielkiej przecież działce ma ich całe mnóstwo i wszyscy jak jeden mąż zachwycają się jej ogrodem. Na Ogrodowisku bez mała w co drugim ogrodzie są rozpropagowane przez Danusię serby, całe szpalery serbów, nie jakieś tam marne trzy sztuki. Na różnych działkach, mniejszych i większych. Są kupione no i będą posadzone, mówi się trudno. Rosną ponoć jak na świerki wąsko i strzeliście, ludzie sadzą je nawet w odległości metra od siebie. Myślę, że jeżeli dolne gałęzie za bardzo będą mi zabierały miejsce na rabacie to je po prostu podetnę. One będą pod samym płotem, więc nic nie zacienią (no płot zacienią). Drzewa liściaste chcę z wysoko osadzoną koroną (stąd idea strzępiastokorych, w których głównie o pnie i konary chodzi, prowadziłabym je tak "na łyso" z zieloną czupryną u góry, niewiele by zacieniały - czy się mylę?).

Najbardziej cieniotwórczym drzewem na mojej działce jest nieszczęsny dąb, sama widziałaś jaki to kolos i przypuszczam, że on niestety cały czas rośnie.
Fakt nie mam za wiele miejsca na słoneczne bylinowe rabaty. Jedyne takie miejsce to na prawo od wjazdu i narożnej brzozy, mniej więcej do połowy widocznego na zdjęciu płotu. Od około 13-14ej godziny druga połowa płotu stopniowo dostaje słońce do wieczora. Do tej godziny szczelna korona dębu tworzy tam całkowity cień. Dlatego w tej maleńkiej słonecznej części drzewa muszą być jak najbliżej płotu albo z wysoko osadzoną koroną. Może posadzić pod płotem wąskie graby jako zielone tło i przed nimi jedno wyższe drzewo? A drugie wyższe przed serbami? Może tego strzępiastokorego przed serbami? Co do tych wyborów mam na szczęście jeszcze czas do namysłu.

Asiu jeszcze raz bardzo, bardzo, bardzo dzięki. Z pewnością do tematu wrócimy.
Zana 00:12, 11 maj 2018

Iwonka odpisałam u Ciebie, katalog możesz przy okazji przytargać

Izula Kilimandżaro to pikuś, klonami mnie dzisiaj zabiłaś

Gosiu a gdzie to cudo wynalazłaś? I ile kosztowało?

Haniu biorę pod uwagę wszystkie uwagi odnośnie glediczji, sytuacja jak widzisz się zmienia. Dziewczyny dużo dały mi do myślenia. Jednego nie zmienię, serby kupione i będą. Masz rację, że najfajniej wyglądałyby w narożniku, niemniej jednak jest to u mnie niemożliwe. Działka ma kształt można powiedzieć trójkąta o dwóch bardzo długich ramionach i krótkiej podstawie. Przy tej podstawie stoi domek, posadzenie ich w tych okolicach to kolejne ograniczenie słońca, odpada. W narożniku, w którym stykają się ramiona też odpada, za wąsko, kąt ma "na oko" ze 30 stopni. Ja nie wiem kto tak idiotycznie te działki podzielił, ale bardzo dużo ma kształt właśnie takich wąskich długich trójkątów, beznadziejnie.

Wczoraj miałam myśl, że w zasadzie to mogłam kupić jednego jako taki akcent. Aaaa, już sama nie wiem co mam myśleć!
Zana 00:24, 11 maj 2018

Dziewczyny wszystkim Wam dziękuję za głosy w dyskusji, zarówno te "za" jak i "przeciw" drzewom. Wszystkie są cenne, zmuszają mnie do dalszego przemyślenia tematu. Na szczęście kolejne drzewa będę kupować zapewne najwcześniej jesienią, do tej pory może mi się to wszystko w głowie ułoży.
Gosiek33 02:51, 11 maj 2018

Cudo pod piasecznem a cena 3cyfrowa
Milka 06:59, 11 maj 2018

Wczoraj miałam myśl, że w zasadzie to mogłam kupić jednego jako taki akcent. Aaaa, już sama nie wiem co mam myśleć!

Po takiej burzy mózgów, miałabym podobnie
Dlatego sama z myślami się biję, nad ranem
paulina_ns 07:14, 11 maj 2018

Anulka strasznie mi Ciebie szkoda, widzę,że masz jakąś wizję w głowie, a nie wiesz jak to wszystko ze sobą połączyć, a tutaj jeszcze tyle różnych opinii nie ułatwia sprawy. Na spokojnie przemysł sobie wszystko, moim zdaniem nie ma co patrzeć,że drzewo będzie wielkie no będzie, ale przecież można je ciąć, jak Ci się podoba kupuj i się nie zastanawiaj. Serby posadz w odpowiednim miejscu, wiadomo one wielkie rosną, więc później ciężko z ich przesadzeniem. To Twój ogród i Tobie ma się podobać. Ile ludzi tyle opini na temat danej rośliny, posadzisz sama wyrobisz sobie własną
anka_ 07:30, 11 maj 2018

Zana napisał(a)
One naprawdę będą ciężko wyglądały,
Tu nie do końca się zgodzę.
Jak jadę do warszawy mijam posiadłość, której żywopłotem z jednej strony są serby z drugiej zwykłe świerki. I o ile te drugie może trochę przytłaczają, o tyle serby jak dla mnie, wręcz odwrotnie- pełnią taką rolę majestatycznych strażników. Nie wiem czy to kwestia koloru czy pokroju... Dodam tylko, że ten 'żywopłot' jest większy od domu, a działka ogromna nie jest.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
mrokasia 07:41, 11 maj 2018

Aniu, a sąsiedzi Cię nie ukatrupią za zacienienie im działki od południa?
makadamia 07:41, 11 maj 2018

Zana napisał(a)
Asia/Makadamia Kochana, bardzo Ci dziękuję, żeś tyle czasu poświęciła dla mnie.

Najpierw mnie rozradowałaś: "Ale plany mi się podobają i akceptuję całym sercem", "Ale stanowczo twierdzę, że ta rabata jest wprost wymarzona na duże drzewa i będę zębami i pazurami walczyła o nie."

A potem wylałaś mi kubeł zimnej wody na głowę: "I tak po prawdzie....
Nie wiem gdzie i kiedy kupowałaś te serby, ale zapytałabym się, czy dwóch z nich nie dałoby się zamienić na jakieś mniejsze odmiany....
One naprawdę będą ciężko wyglądały, a 3-metrowe iglaki (jak zdjęcie wskazuje) w zupełności wystarczą do zasłonięcia tego domu."

No i co mam teraz zrobić???
Zamienić serbów nie zamienię, przytargałam je przy okazji innych zakupów z Pęchcina.

Aniu, bardzo Cię przepraszam.
Sama widzisz, że i mnie się zmienia - raz mi się wydaje że będzie ok, a za chwilę - że będzie ich za dużo.
Trzeba mieć dużo doświadczenia ogrodniczego, żeby właściwie ocenić, jak się będzie prezentowało po latach takie drzewo.
Makusia 08:24, 11 maj 2018

Jak powszechnie wiadomo, ja się nie znam, niemniej jednak widziałam glediczje, a nawet ją miałam. Tą widzianą, to w liczbie mnogiej widziałam- rośnie po dwóch stronach na jednej z ulic. To już duże drzewa są. Startują późno, to fakt, ale nadrabiają urodą w sezonie i pod koniec sezonu- cudnie się przebarwiają, a potem tę wiszące strąki dodają im urody.