Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Anda 08:54, 11 maj 2018

Zana napisał(a)
Kochani, a teraz potrzebuję pomocy!!!

Wiele razy pisałam, że mam pod płotem od strony drogi niezagospodarowany teren, tzn. jest tam przechowalnik i grupa rododendronów. Nadchodzi czas, żeby się rozpocząć na tym odcinku bardziej konkretne działania.

Poniżej zdjęcie, jedyne jakie udało mi się wygrzebać, na którym jest cały odcinek, o który mi chodzi. Całkiem po lewej stronie widać pień starej brzozy, na lewo od niej jest wjazd na działkę i brama. Ujęcie kończy się w miejscu, w którym rośnie wielki niebieski świerk, pod którym stoi ławka. Całość ma długość ok. 30 m długości.

O co chodzi? Chodzi o jakieś pomysły na nasadzenia drzew. Mam jak wiecie kupione trzy serby, one pójdą właśnie na tę stronę. Planuję je posadzić na długości tego brązowego domu, aby go zasłonić. Moją pierwszą opcją było posadzić je w trójkącie, dwa z tyłu i jeden wysunięty do przodu. Z kolei eM sugeruje, żeby posadzić rzędem trzy obok siebie, bo zabiorą za dużo miejsca. Rabatę w tym miejscu mogę zrobić głęboką na ok. 6 metrów.

No więc pierwsza kwestia: jak posadzić te serby?

Druga kwestia to inne drzewa.
Chodzą mi po głowie: klon strzępiastokory (tego chciałabym koniecznie), klon ściętolistny, klony czerwone Acer rubrum, jarząby (mączny, Dodong), glediczje Sunburst dla przełamania zieleni. Mam też malutkiego jeszcze buka Purple Fountain, którego gdzieś chciałabym wkomponować. Może jakieś inne propozycje?

Mam swoją pewną koncepcję, ale nie będę jej na razie opisywać, żeby nie zaburzyć sugestią świeżości Waszych pomysłów, na które nie ukrywam bardzo liczę.

Rysunki mile widziane.

Aha, kompletnie nie sugerujemy się tym co tam rośnie

Dokopalam sie do poczatku dyskusji i prawde powiedziawszy nie za wiele z tej dyskusji przeczytalam, tak wiec spojrzenie mam pewnie inne od pozostalych.

Wspolczuje Ci Anulko, bo rzeczywiscie jest to trudna decyzja.

Wg mnie trzy serby obok siebie to dobry pomysl, bo po latach beda rzeczywiscie szerokie, ok. 4m. Nie jestem pewna, czy tak jak Danusia bedziesz je zawsze mogla ciac. Posadzilabym dwa obok siebie, a jeden troche dalej, a w ta dziure, ale troche wysunieta do przodu, moznaby dosadzic jakas lisciasta fastigiate, dla rozluznienia.

Klona strzepiastokorego moglabys posadzic przed ta dwojka serbow obok siebie, aby go bardziej wyroznic ze wzgl. na kore. Jednak wiazaloby sie to z mocnym wysunieciem klona przed rabate, bo rosnie on po latach dosc szeroko, nawet do 8-9m. Wg mnie fajnie by to wygladalo, dosc nieregularnie, a to na takiej dzialce pasuje bardziej niz sadzenie regularne.

Klon scietolistny piekny i po latach szeroki do ok. 8m. Na jednym pniu to nie bedzie przeszkadzac, bo korona bedzie przeciez wysoko.

Nie jestem pewna, jak usytuowac tam klony czerwone, bo one rowniez rosna duze i szerokie. Jesli posadzilabys przy ogrodzeniu jakies ladne krzewy, np. derenie, to na ich tle ladnie prezentowalyby sie pnie tychze klonow czerwonych. Podsadzenia moglyby byc wtedy dosc niskie juz pod samymi klonami.

Zasugeruje do rozpatrzenia jeszcze inne drzewa, ktore nie maja az takiej duzej objetosci jak klony.
Glediczja piekne drzewo, a Gleditsia triacanthos 'Elegantissima' jest troche mniejsza od pozostalych tego gatunku. 'Sunburst' jest wieksza i troche szersza. Poza tym bardzo ladny i niewymagajacy jest Roztrzeplin (Koelreuteria), zwlaszcza Fastigiata. Bardzo ladne jest tez Heptacodium miconioides. Rosnie juz u Kamili Kawy i Kasi Katel.

Pewnie namieszalam Ci jeszcze bardziej, ale moze tez troche pomoglam, nie wiem. Trzymam Ci w kazdym razie mocno kciuki za podjecie decyzji, z ktorej bedziesz zadowolona

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasia_CS 09:25, 11 maj 2018

No masz nie lada zagwozdkę, trzymam kciuki za podjęcie decyzji zgodne w 100% z Twoimi oczekiwaniami co do efektu

A ze jeszcze tak lekko w mrowisku kijkiem poruszam.. moze w ramach przełamania zielonej ściany serbów taki dereń pagodowy Variegata...
eVka 11:22, 11 maj 2018

Wiesz, że nie doradzę, ale ty mądra jesteś i na pewno wybierzesz właściwie!
Monia81 12:12, 11 maj 2018

Zana napisał(a)

Monia chyba faktycznie trochę się rozpędziłam z ilością tych drzew. Jak posadzę te świerki to będzie mi łatwiej, muszę sobie tak jak Ty węże porozkładać jak poprowadzę tę rabatę i ile będę jeszcze miała miejsca. Moja wyobraźnia jest w tym względzie o tyle zawodna, że zawsze wydaje mi się, że mam więcej miejsca niż mam w rzeczywistości.

Porozkładaj sobie te węże i na spokojnie se to pomierz ja mam tak samo, najpierw mam myśli, że to przecież ogromna rabata, a później jak zaczynam ją robić, to tak dość szybko mi miejsce się kurczy... ja jeszcze teraz doniczki sobie ustawiam i z miarką chodzę i przemierzam i zostawiam miejsce na taką wielkość jaką będzie mniej więcej za kilka lat miała dana roślina lub krzew czy drzewo, bo może teraz pusto, ale za kilka lat zarośnie, a mi się nie chce później przesadzać... buziaczki
_Martini_ 22:10, 11 maj 2018

O mamo! Ile czytania Nie, zdecydowanie nie na dzisiaj ta lektura, już jest 22:00. Przyjdę jutro
la_estrellita 23:11, 11 maj 2018

Zana napisał(a)

Agnieszko bardzo mnie zmartwiłaś tą opinią. Jedyna ma nadzieja w tym, że piszesz o jakiejś innej odmianie!

Być może te, które widziałam były przewiane i przemarznięte. U Ciebie im to raczej nie grozi .
Gardenarium 21:31, 13 maj 2018

makadamia napisał(a)

Z drugiej strony - czy przypadkiem w Anglii nie robią żywopłotów z ostrokrzewu? No i ostrokrzewy na pewno dobrze znoszą cięcie. A jak się będzie cięło, to nie ma rady - na zewnątrz muszą być gęste.

Nie masy racji, u nas tak nie wyjdzie. Próbowałam kilka razy i kicha Doopa mówiąc brzydko. Nigdy nie posadzę już żadnego ostrokrzewa w Polsce.

W sprawie świerków, nie chcę się wcinać Masz tyle podpowiedzi.

Instagram Ogrodowiska
makadamia 09:24, 14 maj 2018

Buuu. No to lipa.
A tak lubię ostrokrzewy...
Makusia 09:33, 14 maj 2018

Widzę, że dyskusja doszła do samej góry- nawet Danusia się wypowiedziała.
Ja tam poczekam na efekty burzy mózgów
malgol 22:35, 14 maj 2018

Ja się w dyskusje nie wdaje bo się nie znam. Jedno drzewko chciałam u Ciebie na razie zobaczyć czyli Jordana