Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 22:25, 28 mar 2019

tulucy napisał(a)
Aniu ja też nie mam na nie miejsca, dlatego to są ekstrawagancje i kaprysy...

Ale masz też normalne owocowe a ja na takowe nie mam placu.
Gruszka_na_w... 22:58, 28 mar 2019

Zana napisał(a)

Makusia trochę wczoraj poczytałam i wychodzi na to, że nie ma się czym rajcować. Trzeba zgłębić temat podkładek półkarłowych.

W przypadku jabłonek trzeba szukać takich szczepionych na podkładce M26, a u grusz odmian szczepionych na pigwie (te szczepione na gruszy kaukaskiej rosną silniej)
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
KasiaBawaria 07:59, 29 mar 2019

Anula- chcielismy polkarlowe, bo po pierwsze wygladaja jak normalne drzewa a jednoczesnie nie sa tak wysokie i szerokie jak normalne. No i maja dlugi zywot. Mnie przy karlowych wkurzaja niskie galezie.Niby latwo sie zbiera owoce, ale rosna za gesto i szybko lapia grzyba, nawet jak sie tnie. I to koszenie pod niskim drzewem to tragedia. Ile razy mi galaz w oko wlazla.Musialam podkosic galezie od dolu. Mamy tez kolumnowe ale sa swieze. W tamtym roku bylo z nich jedno jablko. Za to czeresni bylo duzo Mam tylko jedna czeresnie i trzy jablonki.
Zana 20:04, 30 mar 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W przypadku jabłonek trzeba szukać takich szczepionych na podkładce M26, a u grusz odmian szczepionych na pigwie (te szczepione na gruszy kaukaskiej rosną silniej)

Haniu to brzmi bez mała jak J23. Szyfry dla mnie kompletnie nieczytelne, na razie. Coś czuję, że to będzie takie większe zgłębianie tajemnej wiedzy szczepienia drzew owocowych.
Zana 20:05, 30 mar 2019

KasiaBawaria napisał(a)
Anula- chcielismy polkarlowe, bo po pierwsze wygladaja jak normalne drzewa a jednoczesnie nie sa tak wysokie i szerokie jak normalne. No i maja dlugi zywot. Mnie przy karlowych wkurzaja niskie galezie.Niby latwo sie zbiera owoce, ale rosna za gesto i szybko lapia grzyba, nawet jak sie tnie. I to koszenie pod niskim drzewem to tragedia. Ile razy mi galaz w oko wlazla.Musialam podkosic galezie od dolu. Mamy tez kolumnowe ale sa swieze. W tamtym roku bylo z nich jedno jablko. Za to czeresni bylo duzo Mam tylko jedna czeresnie i trzy jablonki.

Kasiu, a jakie macie te półkarłowe?
I bardzo jestem zainteresowana jaką masz tę kolumnową czereśnię. Czereśnie chętnie bym ze trzy posadziła.
Zana 20:19, 30 mar 2019

Ciężkim grzechem ogrodniczki byłoby nie wykorzystać dzisiejszej pogody. Zauważyłyście, że ostatnio opatrzność łaskawie obdarza nas weekendami z piękną pogodą? Oby trend pięknych weekendów utrzymał się do końca sezonu. W tygodniu niech sobie będzie jak będzie, niech popada, ale weekend dla nas ogrodników.

Zgodnie z hasłem Asi/Makadami "widły w dłoń" chwyciłam dzisiaj to nasze ukochane narzędzie i rozpoczęłam kolejną rundę "walki" z rabatą ruderową. Trzeba jak najszybciej posadzić na niej świdośliwy. Sajgon mam na niej okrutny, rośliny powykopywane, sama nie wiem co jest co, bo na razie to bryły ziemi z korzeniami. Tylko tawułki odróżniam. Mam nadzieję, że jeszcze ze dwa weekendy i uda się ją jako tako ogarnąć. Zdjęć sajgonu brak.

Ale jest troszeczkę innych zdjęć. Tydzień temu nie sfociłam krokusów, ale dzisiaj mi się udało te moje kilka sztuk na krzyż uwiecznić. Mam wrażenie, że się rozmnożyły i w przyszłym roku może więcej będzie kwitło:

Zana 20:22, 30 mar 2019

Cebulica ocalała z jesiennej wyżerki podziemnych stworów:

Tulipanki turkiestańskie też będą kwitły:

Kwitnie runianka:

asiak 20:26, 30 mar 2019

Śliczne krokusiki, ja też liczę, że z roku na rok będzie ich coraz więcej.
Będę dosadzać na jesieni
Zana 20:26, 30 mar 2019

Pączkowo

Palibin:

Kiku Shidare:

Świdośliwy chyba będę kochać:

Zana 20:27, 30 mar 2019

asiak napisał(a)
Śliczne krokusiki, ja też liczę, że z roku na rok będzie ich coraz więcej.
Będę dosadzać na jesieni

Ja też mam nadzieję dosadzać jesienią, jak już urobię te moje nieszczęsne rozgrzebane rabaty.