Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja glebo terapia

Moja glebo terapia

kerii 14:36, 18 cze 2017

I jeszcze kilka portrecików

Naparstnica jedna tylko ale mam nadzieję że się rozsieje i będzie więcej

Moje nowe nabytki
W tle na wiosnę rozsadzana hortensja ciekawe czy będzie kwitła, miałam nadzieje że przysłoni te donice od oleandrów

jasnoniebieska

i moja nawet nie wiedziałam że przeżyła w hostach obok tojad

kerii 14:40, 18 cze 2017

Takie coś przyszło ze wsi nie wiem jak się nazywa i czy pozostanie na dłużej

nieśmiało kwitnie szałwia tegoroczny nabytek po podziale

i takie coś jeszcze

i lilie w pączkach

kerii 15:57, 18 cze 2017

Boróweczki

Moje pierwsze w życiu rozmnożone hortensje, na 60 patyczków z 15 nadal ma listki więc mam nadzieję, że może coś z nich będzie.
Nie wiem tylko co dalej z nimi robić?

kerii 16:17, 18 cze 2017

Aurelllia napisał(a)
Super, że rodki się zregenerowały Pnące niezawodne bardzo a jak pachną - szczególnie wiciokrzew wieczorkiem Róża śliczna

Też się cieszę, że rodki odżyły bardzo je lubię, choć nie wiem czy sobie ich sama trochę nie załatwiłam a wiosenne przymrozki dokończyły dzieła. Toszka stwierdzała, że przenawożone a ja je na wiosnę podsypywałam tylko nie tym nawozem co zawsze. Zawsze dawałam taki w granulkach a w tym roku jakiś inny w kryształkach kupiłam i może to on ?

Teraz nie wiem czy dobrze czy źle ale podsypałam trochę siarką trochę obornika w granulkach dałam igły z pod sosny i podlewam kawą i rabarbarem Zobaczymy czy to im pomoże a w jesieni liście dębowe będę zbierać.
kerii 16:28, 18 cze 2017

Magleska napisał(a)

Piękne te donicowe kompozycje jaśmin ogromniasty

Dzięki co roku na wiosnę wymyślam i przemyślam co wsadzić a potem i tak idę na żywioł i kupuje co jest na placu i co mi się podoba

W różowych werbenach była jeszcze niebieska lobelia zwisającą ale chyba jakąś felerną kupiłam bo mi wszystkie 6 krzaczków padło. I zostało biało różowo
A reszta to co szłam na zakupy jakiegoś kwiatka przytargałam i upychałam po doniczkach w których już coś rosło stad te różne odcienie różowego

Ten zestaw białych nie wiem czy to petunie czy surfinie z czarnymi liśćmi przeszedł moje oczekiwania, choć na początku wydawał się dość mikry i zastanawiałam się czy tam jeszcze czegoś nie upchnąć ale jest ok martwię się tylko jak będzie to wyglądało jak na wczasy pojadę i córka zostanie na gospodarstwie
kerii 16:30, 18 cze 2017

anbu napisał(a)
Widzę, że nie tylko ja mam anemików ogrodowych, po wiosennych przymrozkach
Rodki nie wyglądają jakby oberwały

Ślicznie

Anemiki wzięły się za życie i mam nadzieję, że im tak już zostanie
Magleska 22:09, 18 cze 2017

Pięknie wszystko się rozrasta pamiętasz może nazwę tej czerwonej ròży pnàcej , Moje mama chce bardzo , chciałam jej kupić ,ale na ròżach kompletnie się nie znam ...... naparstnica boska - też chcę do bylinowej
Kamcia 10:41, 19 cze 2017

kerii napisał(a)
Boróweczki

Ale duzo owocow maja

Moje pierwsze w życiu rozmnożone hortensje, na 60 patyczków z 15 nadal ma listki więc mam nadzieję, że może coś z nich będzie.
Nie wiem tylko co dalej z nimi robić?

Co robic? Wlozyc do doniczki, poczekac rok az sie pieknie rozrosnie i dawac w prezencie. Albo, opcja nr dwa, dac ogloszenie w internecie i sprzedawac.
Najwazniejsze, ze czesc sie przyjela.
Ja w tym roku tez sprobowalam ale jeszcze nie widac zadnych efektow.

AgataP 18:03, 19 cze 2017

kerii napisał(a)
Hosty te dwie strasznie pomału przyrastają rosną tu już drugi albo trzeci rok ta ze wsi przyjechała NN

biedronki nazwy oczywiście nie zapamiętałam

tą to nawet już podzieliłam rośnie w innym miejscu niby też cienistym ale wydaje mi się bardziej żółta

Mam taka wielka ochotę na rabatę stricte hostową, nawet miejsce znalazłam cieniste tylko trochę się waham bo to pod orzechem i na jesień zbieranie orzechów w tej rabacie to takie trochę ciężkie będzie, nie wspomnę już o liściach
Na razie myślę porównuję za i przeciw

Bardzo podoba mi się to połączenie, też mam hakone pod rodkami, tylko funkii brakuje

Co do miejsca pod orzechem, ja nie sadzę nic, na dodatek ze względu na liście po pierwsze będę go przycinać, po drugie zamierzam trzymać czysty grunt, lub zrobić pod nim utwardzenie z podkładów kolejowych.
Nie zamierzam się zatyrać jesienią
kerii 23:02, 19 cze 2017

AgataP napisał(a)

Bardzo podoba mi się to połączenie, też mam hakone pod rodkami, tylko funkii brakuje

Co do miejsca pod orzechem, ja nie sadzę nic, na dodatek ze względu na liście po pierwsze będę go przycinać, po drugie zamierzam trzymać czysty grunt, lub zrobić pod nim utwardzenie z podkładów kolejowych.
Nie zamierzam się zatyrać jesienią

He he właśnie ta rabata z rododendronami jest pod orzechem no może nie pod samym ale korzysta z jego cienia, to jedyne większe cieniste miejsce jakie mam a liście to faktycznie problem. Na jesień rękami je wybieram z pomiędzy roślin. Jest ich w cholerę bo to wielki orzech i nie bardzo jest co z nimi robić bo na kompost się nie nadają. Kiedyś eM palił, teraz nie wolno. MPO zielone odpady u nas dwa razy w roku zbiera, więc fajnie jak się liście wstrzelą i w odpowiednim momencie spadną to jest szansa na pozbycie się ich a jak nie, to tak jak w tamtą jesień do wiosny w workach leżały

Trzymam go bo zawsze marzył mi się orzech z racji że uwielbiam orzechy Ja jem dokąd skórka z nich schodzi a resztę zjadają psy