Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 14:50, 08 maj 2020

taki jak zalinkowałam? no proszę
a możesz się jej podpytać, gdzie nabyła?
jolanka 19:04, 08 maj 2020

makadamia napisał(a)
taki jak zalinkowałam? no proszę
a możesz się jej podpytać, gdzie nabyła?

Ok, jutro będę się z nią widziała to dokładnie zapytam co i jak
Johanka77 22:31, 08 maj 2020

Co za cudo kompostowe!

Ja mam dwa drewniane, bo w plastikowym nie bardzo szło...
Ale jak sobie pomyślę, że jutro muszę przewalić wszystko, żeby dolne połowy użyć... masakra.
sylwia_slomc... 23:20, 08 maj 2020

makadamia napisał(a)
wiadomość pierwsza - odebrałam od Iwonki dwie taczki gliny. to będzie chyba tylko pierwsza rata
ja jej kompost, ona mi glinę - nie ma to jak współpraca międzyogrodowa

wczoraj wieczorem zdążyłam zrobić "makietę". zdjęcia mocno niewyjściowe, ale już trudno. mam nadzieję, że dopatrzycie się co i jak.
widok od strony domu

widok od strony ogrodzenia

żeby była jasność: tutaj są dwa poziomy: 14cm zewnętrzny obrys, 28 cm wewnętrzny "katafalk".

najistotniejsze są zdjęcia od strony domu i od ogrodzenia. nie pokazywałam wcześniej tych ujęć, a one są w sumie najważniejsze, bo to stąd najczęściej oglądamy całość. tutaj potrzebowałam czegoś, co choćby symbolicznie będzie stanowiło rozdzielenie tych rabat. Dlatego nie pasowały mi te pomysły, które się wcześniej pojawiły.

Plany na donicowe tarasy powstają. Ja bym świerka objęła, ale trzeba pamiętać o nie zasypaniu szyjki korzeniowej i nie pamiętam teraz, która z dziewczyn mi kiedyś mówiła, że świerki nie bardzo lubią zasypywanie korzeni grubszą warstwą ziemi....duszą się czy coś w tym rodzaju.... z drugiej strony bez tego podniesienia trudno coś pod nimi posadzić
makadamia 08:11, 09 maj 2020

Johanka77 napisał(a)
Co za cudo kompostowe!

Ja mam dwa drewniane, bo w plastikowym nie bardzo szło...
Ale jak sobie pomyślę, że jutro muszę przewalić wszystko, żeby dolne połowy użyć... masakra.

Niefajnie, co

Ja przerzucam regularnie swoją pryzmę, ale widzę że tak po wierzchu, po wierzchu
makadamia 08:16, 09 maj 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Plany na donicowe tarasy powstają. Ja bym świerka objęła, ale trzeba pamiętać o nie zasypaniu szyjki korzeniowej i nie pamiętam teraz, która z dziewczyn mi kiedyś mówiła, że świerki nie bardzo lubią zasypywanie korzeni grubszą warstwą ziemi....duszą się czy coś w tym rodzaju.... z drugiej strony bez tego podniesienia trudno coś pod nimi posadzić

Wierzę, że nie lubią: one idą korzeniami pod samą powierzchnią ziemi. Jak przekopywałam kompost przy bukszpanach, to całe górne 10 cm to była taka jedna, zbita, przerośnięta masa:/. A przekopuję tam co roku przecież.

miejsce pod tymi skrzyniami przekopywałam trzy lata temu i dużo korzeni ucięłam - teraz z każdego uciętego kawałka wyrastało kilka nowych, równie długich jak te obcięte:/.

Pod lipami nie ma czegoś takiego.

makadamia 20:49, 09 maj 2020

Dzieje się
Johanka77 21:13, 09 maj 2020

Oooooo!!!!
Magleska 21:20, 09 maj 2020

fajnie się dzieje
Kasya 21:24, 09 maj 2020

Ale szybko ! I fajnie
Lubie takie układanki