Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 11:53, 08 maj 2020

Kasiolaaa napisał(a)
a jaka odmiane bodziszka polecasz

zależy do czego:

jeśli Ci zależy na kwitnieniu, to rozanne daje czadu od czerwca do września nieustająco.
podobno ann folkyard też daje radę pod tym względem
jeżeli chcesz żelazną roślinę okrywową, to polecam bodziszka korzeniastego, który jest praktycznie zimozielony (zwłaszcza przy obecnych zimach). ja mam jakiegoś no-name'a, który praktycznie nie kwitnie, ale podobno odmiana ingwersen variety jest lepsza pod tym względem.

A jeśli chcesz kompromis pomiędzy kwitnieniem a wytrzymałością, to o bodziszku cambridge też dużo dobrego słyszałam
galgAsia 11:59, 08 maj 2020

Asia, pomysł niezły, ale ta cena...
Ja mam kompostowniki składane z deszczułek z wycięciem - złożenie czy demontaż to chwila - moment. Układasz na dowolną wysokość, dokładasz, jak Ci pryzma rośnie. Jest powietrze, jest woda. Dla mnie wystarcza w zupełności.
taki
makadamia 12:17, 08 maj 2020

no tak, jeśli Ty masz taki, to różnica w cenie jest powalająca

ja porównywałam z tymi plastikowymi z marketów - najtańsze kosztują ponad 200 zł, a wytrzymują podobno 2 sezony max. gdyby nie transport z usa, to bym pewnie już zamówiła.

wygląda na wygodny (można usunąć dowolną ilość desek) ale nie mam pewności, czy stabilny - czy te uchwyty metalowe się nie przewracają. nie wyglądają, żeby były czymś połączone.

w tym Twoim nie podoba mi się to, że nie można usunąć tylko jednej ścianki, do przerzucenia czy wyjęcia kompostu - trzeba demontować całość od góry.

inka74 12:22, 08 maj 2020

wg mnie nie warto kupować za tą cenę ale pomysł może warto odgapić. robisz 3 ścianki stałe a czwarta w połowie zdejmowana, też wystarczy. Są u nas takie dostepne, nawet z palet można zrobić tego typu
galgAsia 12:24, 08 maj 2020

Ja zaczęłam od plastików, bo pisało , że kompost się w nich robi minuta osiem... No.
Po pierwsze - nie masz specjalnie możliwości przerzucania i napowietrzania.
Po wtóre - jak masz zamykany, to tam jest po prostu sucho.
Po trzecie - jakbyś chciała taki rozebrać na czynniki pierwsze, to zapomnij. Te plastiki się po prostu łamią.

Fakt, w drewniaku trzeba parę deseczek wyjąć i nie usuwasz całej ściany, ale jest to w sumie niekłopotliwe i szybkie. Mi taki pasuje i to bardzo
makadamia 12:38, 08 maj 2020

inka74 napisał(a)
wg mnie nie warto kupować za tą cenę ale pomysł może warto odgapić. robisz 3 ścianki stałe a czwarta w połowie zdejmowana, też wystarczy. Są u nas takie dostepne, nawet z palet można zrobić tego typu

Po trzech latach korzystania ze swojego kompostownika stwierdzam, że zewnętrzne ściany mogą być stałe, ale ta środkowa lepsza byłaby zdejmowana (i to właśnie tak na raty), żeby nie trzeba było przerzucać górą przy przerzucaniu. i oczywiście przednia - do opróżniania.

te nasze są niby podobne ale jednak inne, takie jak Galgasia wkleiła - deski są zaczepiane wzajemnie o siebie i mam wrażenie że całość jest mniej stabilna
makadamia 12:41, 08 maj 2020

galgAsia napisał(a)
Ja zaczęłam od plastików, bo pisało , że kompost się w nich robi minuta osiem... No.
Po pierwsze - nie masz specjalnie możliwości przerzucania i napowietrzania.
Po wtóre - jak masz zamykany, to tam jest po prostu sucho.
Po trzecie - jakbyś chciała taki rozebrać na czynniki pierwsze, to zapomnij. Te plastiki się po prostu łamią.

Fakt, w drewniaku trzeba parę deseczek wyjąć i nie usuwasz całej ściany, ale jest to w sumie niekłopotliwe i szybkie. Mi taki pasuje i to bardzo

No to powiem tak: mój tatuś zrobił sobie kompostownik z beczki na deszczówkę. nawiercił dziury w ścianach, wyciął klapkę na dole, od góry się rzuca świeże, z dołu wyjmuje gotowe.
też się w głowę stukałam, że jak to: albo będzie suche albo będzie gniło, przemieszać się tego nie da - bez sensu.
A tymczasem kompost z tego ustrojstwa wychodzi jak ta lala. Dżdżownic w nim trzy razy tyle co w moim
malgol 13:12, 08 maj 2020

makadamia napisał(a)

No to powiem tak: mój tatuś zrobił sobie kompostownik z beczki na deszczówkę. nawiercił dziury w ścianach, wyciął klapkę na dole, od góry się rzuca świeże, z dołu wyjmuje gotowe.
też się w głowę stukałam, że jak to: albo będzie suche albo będzie gniło, przemieszać się tego nie da - bez sensu.
A tymczasem kompost z tego ustrojstwa wychodzi jak ta lala. Dżdżownic w nim trzy razy tyle co w moim

I okazuje się po raz kolejny ,że najprostsze rozwiązania są najlepsze

Mój eM rok budował mi 3komorowy z wyjmowana przednią ścianką. Zadowolona jestem bardzo mimo,że wysokości ustrojstwa się nie zmienia.U mnie w mig się zapełnia więc i tak nie usuwalabym górnych desek.
makadamia 13:30, 08 maj 2020

ja coraz niżej daję radę podnosić załadowane widły
jolanka 14:14, 08 maj 2020

Asia, taki kompostownik ma moja sąsiadka. Jest baaaardzo zadowolona Nie wiem gdzie i za ile kupowała ale to gdzieś u nas