Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Gosiek33 13:27, 28 cze 2019

to wolę jak szyszkami rzucają niż gdy z gniazd pisklaki mi wybierają by swoje młode nakarmić
Gosiek33 13:28, 28 cze 2019

I bardziej zjadają szyszki świerkowe, za leniwe by nasiona z sosnowych wyłuskiwać?
April 13:39, 28 cze 2019

U mnie nie ma świerkowych. Wsuwają sosnowe.
Planowałam domki dla ptaków. Ale to może nie wieszać jak są wiewiórki?
Poppy 15:26, 28 cze 2019

makadamia napisał(a)

I właśnie dlatego nie chciałam kupować jarzmianek przez neta, jak zwykle robię zakupy: już wcześniej czytałam, że dziewczyny czasem narzekają na kolor jarzmianek i chciałam się przekonać naocznie, jak on wygląda.
Na liście miałam jeszcze odmianę abbey road, która na zdjęciu mi się podobała, a na żywo nie za bardzo i w końcu ją zostawiłam. Romy akurat nie było, a szkoda, bo to jedna z bardziej polecanych odmian.

Ta white giant to chyba bardziej z wysokości jest giant. Nie zauważyłam jakiejś dramatycznej różnicy w wielkości kwiatu w porównaniu do innych jarzmianek stojących obok. Może są ciut większe, ale niewiele.
Kolor zdecydowanie nie jest czysto biały, tylko taki ... maślany? I jeszcze z ciemnymi kropkami w środku. Mnie akurat taki właśnie bardziej pasuje niż czysta biel.

Dizeki Asia. Tyle ze ja Rome kupilam nie przez neta,a zwyczajnie, tyle ze akurat byla w fazie kwitnaco-przkwitajacej w pelni rozkwitu nadal mi sie podoba, nie lubie tylko tego okresu przed.
Astrantie w ogole maja taki trudniejszy do okreslenia, zmienny kolor Maslany tez by mi pasowal Jak wielkosc kwiatu w normie, to w ogole super. Jakos nie zawsze lubie te rosliny selekcjonowane w celu uzyskania jak najwiekszego kwiatu
Poppy 15:37, 28 cze 2019

makadamia napisał(a)
jeszcze wrzucę parę zaległych zdjęć, zanim znowu zaczną mi zawracać głowę robotą, i jednego posta będę musiała pisać dwie godziny

floks wiechowaty windsor to już ostatni zakup (nie licząc pierwiosnka dark rosaleen i epimedium niveum, których zdjęć nie robiłam - kto normalny kupuje pierwiosnki w czerwcu?). Nie miałam go wcale na liście ale mnie skusił ten kolor.

No ja kupilam,pare dni temu, i nawet dwa pierwiosnki, ale czy jestem w pelni normalna, to nie wiem
Byly, na wyprzedazy, potrzebne mi sa, to wzielam. Tylko sie martwie, czy jeden zakwitnie tak, jak bym chciala, bo to ze mial zawieszke z nazwa, o niczym nie swiadczy, a to japonski, Mullers Crimson Drugi kwitl, wiec niespodzianek nie bedzie, on z tych auricula. Twoj bardzo ladny, taki inny.
Gosiek33 16:29, 28 cze 2019

April napisał(a)
U mnie nie ma świerkowych. Wsuwają sosnowe.
Planowałam domki dla ptaków. Ale to może nie wieszać jak są wiewiórki?

Przed laty cieszyłam się z każdej wiewiórki do czasu gdy jedna uwiła sobie gniazdo na wspólnym terytorium. Co roku teraz w czasie wychowywania podlotów najłatwiej tej rudej polować tuż pod nosem. Ostatnio została stanowczo pouczona o niestosowności takich zachowań przez srokę. Ganiały się wokół drzewa, a potem ruda trochę dziobem oberwała

Jeśli zrobisz prawidłową budkę z pogrubionym wejściem by łapką nie sięgnęła do środka to ptaki dadzą radę

Moje budki muszę zdjąć z drzew i poprawić
tulucy 17:11, 28 cze 2019

Dziewczynki, ja do ZP to najwcześniej w sierpniu pojadę, jak ogarnę aktualne zasoby i bardziej planuję w tygodniu, tylko czy tam otwarte w tym tygodniu, czy tylko soboty?
Helen 22:02, 28 cze 2019

makadamia napisał(a)

Tak, to czosnek główkowaty - uwielbiam go
Jest tani jak barszcz i można sobie zaczosnkować całe rabaty

Tak wygląda w pełni rozkwitu:

Ooooo, piękny jest i kolor mi odpowiada, muszę kupić. Obok masz perowskią?
makadamia 22:03, 28 cze 2019

Gosiek33 napisał(a)

mam takie masy liści wierzby, teraz mniej trawnika, więcej rabat to już tak mnie nie drażni, najgorzej było z grabieniem, ile bym nie zebrała zaraz sypały się nowe

Mnie na rabatach bardziej denerwują, bo trawnik łatwo skosić

mrokasia napisał(a)

Widzę, że i pergola huśtawkowa ma już kolorek
Bardzo ładnie to wygląda.

Tylko jedna warstwa, więc się jeszcze nie chwalę
Ale już zmiana cieszy

Gosiek33 napisał(a)

babtysja błękitna - specjalnie dla Ciebie wstawiłam w swoim wątku zdjęcie mojego potwora
Ale na przykład u Kasi (Kasya) znacznie mniejsza wyrosła

Tak czy inaczej - nie wiem, gdzie bym miała taką dużą roślinę posadzić, zwłaszcza że ona lubi pełne słońce.

Toszka napisał(a)

Asiu, uprzedzałam, że wietlica niska nie jest Musi się rozbujać.

I dobrze - będę ją widzieć z tarasu

UrsaMaior napisał(a)

Jeszcze nie wiem, bo kupiłam go w zeszłym sezonie. Sama jestem ciekawa, ale liczę, że będzie ok, bo ta kępa w ZP była naprawdę niesamowita.

No to razem trzymamy kciuki

April napisał(a)
Ja też lubię liście na trawie. Gorzej że u mnie same igły

a tych kosiarka raczej nie zbierze
makadamia 22:09, 28 cze 2019

Poppy napisał(a)

No ja kupilam,pare dni temu, i nawet dwa pierwiosnki, ale czy jestem w pelni normalna, to nie wiem

Zobaczymy. Zależało mi na takim, co przetrwa i się jeszcze rozmnoży. Wykombinowałam, że jeśli o tej porze roku żyje, to może i dalej da radę

Gosiek33 napisał(a)

Przed laty cieszyłam się z każdej wiewiórki do czasu gdy jedna uwiła sobie gniazdo na wspólnym terytorium. Co roku teraz w czasie wychowywania podlotów najłatwiej tej rudej polować tuż pod nosem. Ostatnio została stanowczo pouczona o niestosowności takich zachowań przez srokę. Ganiały się wokół drzewa, a potem ruda trochę dziobem oberwała

Chyba wolę wiewiórki niż sroki. Przynajmniej nie skrzeczą tak obrzydliwie

tulucy napisał(a)
Dziewczynki, ja do ZP to najwcześniej w sierpniu pojadę, jak ogarnę aktualne zasoby i bardziej planuję w tygodniu, tylko czy tam otwarte w tym tygodniu, czy tylko soboty?

Mają czynne. Ale najlepiej zrobić listę, przesłać kilka dni wcześniej, to nawet przygotują zamówienie do odebrania

Helen napisał(a)

Ooooo, piękny jest i kolor mi odpowiada, muszę kupić. Obok masz perowskią?

Tak. bardzo dobrze do siebie pasują