Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Kasia_CS 22:08, 27 cze 2019

ech, ZP to dobry punkt spotkań Ja zawsze mam na liście coś do kupienia Ale jak już jestem na miejscu, to jestem w amoku i się gubię na maxa

Na śmiałki u Johanki się zapatrzyłaś ?
mrokasia 22:16, 27 cze 2019

Ja 6-tego chętnie, rozumiem, że jakoś przed południem? Potem pojechałabym do mamy .
Poppy 22:57, 27 cze 2019

co tam, zacytuje po calosci Zakupy udane,a rabata zyskala ogromnie.
Zmian na cienistej nie bede komentowac Sama wiesz. Efekt bdb, jarzmianka fajna. Ona ma duze te kwiaty? czy ta jej 'wielkosc' polega na wysokosci?
Z jarzmianek mam Rome, cale mnostwo juz, bo rosnie jak gupia,ale meczy mnie jej brudny kolor w poczatkowej fazie kwitniecia, jedna bejbikowata ciemna, chyba moulin rouge, kupiona jesienia, moze zakwitnie w tym roku, ale chyba raczej nie, i jakies dwie zwykle biale, kupilam z golym korzeniem, wiosna dwa lata temu, i te mi sie chyba najbardziej podobuja kolorystycznie Tyle ze wlasnie rosnac nie chca, jedna kwitnie, druga ma w nosie, kepy male CHyba sobie wpisze te Twoja na liste, tym bardziej, ze dziewczyny pisza, ze rosnie i wysiewa sie jak szalona.

makadamia napisał(a)
April mi przypomniała, że przecież nie wrzuciłam zdjęć z zakupów w ZP.

Przede wszystkim nie oparłam się śmiałkowie goldschleier. Mam nadzieję, że w przyszłym roku też będzie tak ładnie wyglądał

na ostatnim zdjęciu, na dole, jest - chociaż go nie widać - zatrwian szerokolistny.
On taki ązurowy jak ten czosnek Schuberta u April i też ciężko go sfotografować. Tutaj zbliżenie:

Kupowałam go w zeszłym roku i pierwszy raz będzie mi kwitł. Jestem bardzo ciekawa. Na razie wygląda na dość sztywnego, co ma swoje wady (brak zwiewności) i zalety (nie będzie się pokładał po deszczach?)
Helen 05:51, 28 cze 2019

Asia, na zdjęciu obok śmiałka goldschleier, to jakiś czosnek? Możesz podać nazwę? I czy to jest ostateczna forma rozkwitu? Jest bardzo ładny.
April 07:24, 28 cze 2019

mrokasia napisał(a)
Ja 6-tego chętnie, rozumiem, że jakoś przed południem? Potem pojechałabym do mamy .

Tam najlepiej umawiać się z samego rana, najpóźniej o 9.
Kurcze, zapomniałam że mi przyjeżdża 6-ego facet do poprawek przy tarasie i wykończenia drobiazgów. Nie wiem jeszcze o której. Muszę przy tym być.
Czyli gości w ogrodzie przyjmować mogę ale nie wiem jeszcze czy się wyrwę do ZP. A po południu idę do znajomych.
Będziemy się zatem zdzwaniać i ustalać szczegóły.
makadamia 07:25, 28 cze 2019

Kasia_CS napisał(a)
ech, ZP to dobry punkt spotkań Ja zawsze mam na liście coś do kupienia Ale jak już jestem na miejscu, to jestem w amoku i się gubię na maxa

Na śmiałki u Johanki się zapatrzyłaś ?

Johanka ma ładne, ale nie
Skusiłam się, jak je zobaczyłam na żywo, rosnące na rabacie wejściowej
Za to, dla odmiany, odstawiłam inną roślinę, po tym jak zobaczyłam, jaka ona wielka rośnie. Uciekła mi w tej chwili nazwa. Kwitnie na niebiesko, wcześnie, nasienniki grzechodzą, ma ładne liście - rany, skleroza nie boli...:/.

Za to wzięłam rutewkę elin
U April rośnie pod samo niebo, może i u mnie będzie chciała

makadamia 07:31, 28 cze 2019

Helen napisał(a)
Asia, na zdjęciu obok śmiałka goldschleier, to jakiś czosnek? Możesz podać nazwę? I czy to jest ostateczna forma rozkwitu? Jest bardzo ładny.

Tak, to czosnek główkowaty - uwielbiam go
Jest tani jak barszcz i można sobie zaczosnkować całe rabaty

Tak wygląda w pełni rozkwitu:

makadamia 07:33, 28 cze 2019

mrokasia napisał(a)

April napisał(a)

Tam najlepiej umawiać się z samego rana, najpóźniej o 9.
Kurcze, zapomniałam że mi przyjeżdża 6-ego facet do poprawek przy tarasie i wykończenia drobiazgów. Nie wiem jeszcze o której. Muszę przy tym być.
Czyli gości w ogrodzie przyjmować mogę ale nie wiem jeszcze czy się wyrwę do ZP. A po południu idę do znajomych.
Będziemy się zatem zdzwaniać i ustalać szczegóły.

Ja tym razem pasuję. Muszę dla odmiany trochę rodziną i domem się zająć
makadamia 07:41, 28 cze 2019

Poppy napisał(a)
co tam, zacytuje po calosci Zakupy udane,a rabata zyskala ogromnie.
Zmian na cienistej nie bede komentowac Sama wiesz. Efekt bdb, jarzmianka fajna. Ona ma duze te kwiaty? czy ta jej 'wielkosc' polega na wysokosci?
Z jarzmianek mam Rome, cale mnostwo juz, bo rosnie jak gupia,ale meczy mnie jej brudny kolor w poczatkowej fazie kwitniecia, jedna bejbikowata ciemna, chyba moulin rouge, kupiona jesienia, moze zakwitnie w tym roku, ale chyba raczej nie, i jakies dwie zwykle biale, kupilam z golym korzeniem, wiosna dwa lata temu, i te mi sie chyba najbardziej podobuja kolorystycznie Tyle ze wlasnie rosnac nie chca, jedna kwitnie, druga ma w nosie, kepy male CHyba sobie wpisze te Twoja na liste, tym bardziej, ze dziewczyny pisza, ze rosnie i wysiewa sie jak szalona.

I właśnie dlatego nie chciałam kupować jarzmianek przez neta, jak zwykle robię zakupy: już wcześniej czytałam, że dziewczyny czasem narzekają na kolor jarzmianek i chciałam się przekonać naocznie, jak on wygląda.
Na liście miałam jeszcze odmianę abbey road, która na zdjęciu mi się podobała, a na żywo nie za bardzo i w końcu ją zostawiłam. Romy akurat nie było, a szkoda, bo to jedna z bardziej polecanych odmian.

Ta white giant to chyba bardziej z wysokości jest giant. Nie zauważyłam jakiejś dramatycznej różnicy w wielkości kwiatu w porównaniu do innych jarzmianek stojących obok. Może są ciut większe, ale niewiele.
Kolor zdecydowanie nie jest czysto biały, tylko taki ... maślany? I jeszcze z ciemnymi kropkami w środku. Mnie akurat taki właśnie bardziej pasuje niż czysta biel.

makadamia 07:49, 28 cze 2019

jeszcze wrzucę parę zaległych zdjęć, zanim znowu zaczną mi zawracać głowę robotą, i jednego posta będę musiała pisać dwie godziny

floks wiechowaty windsor to już ostatni zakup (nie licząc pierwiosnka dark rosaleen i epimedium niveum, których zdjęć nie robiłam - kto normalny kupuje pierwiosnki w czerwcu?). Nie miałam go wcale na liście ale mnie skusił ten kolor.

jest dużo ładniejszy niż ten floks, który obecnie tam rośnie. jesienią go wykopię

bodziszek rozanne zastąpił lawendę, która ostatecznie wyleciała z tej rabaty
liatra i trzcinnik jakoś nie chcą rosnąć i z tyłu mam dziurę. ehhh