Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Constans 11:10, 11 lis 2016

aaaa, to Asi wątek no nieprzytomna...
anna_t 19:33, 11 lis 2016

ja też jeszcze wszystkich czosnkow nie posadziłam... muszę jutro ale tak zimno jest brrr......
TeresaK 08:54, 12 lis 2016

Asiu, jestem z rewizytą. Kurcze... jak to się stało, że dopiero teraz. A wydawało mi się, że w "najważniejszych" wątkach (wszystkie są oczywiście ważne) już byłam. Jestem pod wrażeniem. Tym bardziej dziękuję, że znajdujesz dla mnie czas, kiedy sama masz tyle pracy. Będę zaglądać, bo o roślinach i ich łączeniu widzę mogę się mnóstwo tu dowiedzieć. Chociaż jak się przekonałam na linii rabat: wiedzieć to nie znaczy dobrze w życie wprowadzić.
makadamia 09:09, 12 lis 2016

Oj Teresko, chciałabym.
Jeśli chodzi o łączenie roślin, to zaglądaj do forumowych guru: Madżenki, Małej Mi, Gruszki i Pszczelarni. U mnie to tylko na zasadzie "popatrzę, jakich błędów nie popełniać"

Dziewczyny, u nas śnieg pierwszy spadł i tym, którym zostały jeszcze jakieś prace ziemne serdecznie współczuję. Chyba nie ma co mieć nadziei, że pogoda się zrobi bardziej sprzyjająca...
TeresaK 09:32, 12 lis 2016

Asiu, jesteś niemożliwa. No proszę, następna rada. Wiem gdzie dobrze zajrzeć, żeby nie poruszać się jak we mgle.
Constans 11:26, 12 lis 2016

U nas każdy poranek bieluśki od mrozu. Przedwczoraj właziłam do auta przez bagażnik, bo mi wszystkie drzwi przymarzły Nie wyobrażam sobie jeszcze coś działać na działce
makadamia 22:41, 13 lis 2016

To musiał być ciekawy widok
makadamia 12:58, 14 lis 2016

Odpowiedź do Nettki i prośbo-informacja ogólna

Kończymy budowę domku letniskowego nad jeziorem Żarnowieckim (niedaleko morza, okolice Dębek). Będzie tam do zagospodarowania niewielki teren przy domku ok.: 16x11 m. Za daleko tam mamy, żeby jeździć na weekendy, więc spodziewam się, że będę tam jeździć nie więcej niż dwa, trzy razy do roku.
Poza nami będzie jeszcze jeździć rodzina, ale jeśli chodzi o pielęgnację ogrodu, to biorę pod uwagę tylko siebie.

No i w związku z tym, wielkie pytanie: jakie rośliny dadzą sobie radę i będą dobrze wyglądały w ogródku, do którego przyjadę najwcześniej na majowy długi weekend a potem dopiero w wakacje?
Jest trochę bylin, typu bodziszki, jeżówki, liatry, przegorzany, które nie wymagają ani przycinania, ani specjalnego nawożenia, ani dzielenia, ani osłaniania n zimę, ale nawet one wymagają sprzątnięcia zeszłorocznych liści wczesną wiosną.

Dodam, że ziemia jest bardzo kamienista. Tam jest spadek, wiec trzeba będzie dowieźć ziemi, ale i tak kamieni będzie dużo.

Jakieś rady? Gdzie jest Roma?
Nett 13:11, 14 lis 2016

makadamia napisał(a)
Odpowiedź do Nettki i prośbo-informacja ogólna

Kończymy budowę domku letniskowego nad jeziorem Żarnowieckim (niedaleko morza, okolice Dębek). Będzie tam do zagospodarowania niewielki teren przy domku ok.: 16x11 m. Za daleko tam mamy, żeby jeździć na weekendy, więc spodziewam się, że będę tam jeździć nie więcej niż dwa, trzy razy do roku.
Poza nami będzie jeszcze jeździć rodzina, ale jeśli chodzi o pielęgnację ogrodu, to biorę pod uwagę tylko siebie.

No i w związku z tym, wielkie pytanie: jakie rośliny dadzą sobie radę i będą dobrze wyglądały w ogródku, do którego przyjadę najwcześniej na majowy długi weekend a potem dopiero w wakacje?
Jest trochę bylin, typu bodziszki, jeżówki, liatry, przegorzany, które nie wymagają ani przycinania, ani specjalnego nawożenia, ani dzielenia, ani osłaniania n zimę, ale nawet one wymagają sprzątnięcia zeszłorocznych liści wczesną wiosną.

Dodam, że ziemia jest bardzo kamienista. Tam jest spadek, wiec trzeba będzie dowieźć ziemi, ale i tak kamieni będzie dużo.

Jakieś rady? Gdzie jest Roma?

Grauluję Asiu domku.
Z roślin, które ja znam, to juki. One chyba wszędzie urosną. Są zimozielone i nie wymagają zabiegów pielegnacyjnych (oprócz wyrwania odrostów jak ktoś ich nie chce.)
makadamia 13:13, 14 lis 2016

To fakt
I nawet mam je w ogródku w ilości nadmiernej

Myślę, że to jest dobra koncepcja