2-3 cm nad ziemią. Po kilku dniach zazieleni się, odbije i za kilka tygodni znów będzie kwitła.
Jeśli chcesz utrzymać, na przyszłość, ciągłość kwitnienia to można się pobawić i w momencie jak tylko od dołu pojawią się przekwitnięte kwiaty ścina się połowę kępy. Pozostała połowa dalej kwitnie, a ścięta odbija. Potem ścinasz pierwszą połowę, a druga już szykuje się do kwitnienia. Tak można mieć bity, cały sezon kwiaty szałwii
A ostatnio mnie pani sprzedająca rośliny na bazarku w Borku rozbroiła. Miała właśnie szałwie jeszcze nie kwitnącą więc pytam co to za jedna - ona nie wie no to pytam a jaki kolor ona też nie wie. No normalnie jak można czymś handlować i nie wiedzieć co się sprzedaje już pomijam fachową nazwę ale chociaż kolor by wiedziała ))
Też jestem fanką szałwii frontowa piękna a jak tam twoja skarpa? Toszka podsyła mnie do Ciebie jako znawczyni winorośli.Szukam fioletowej,słodkiej odmiany dla amatorów i szukam pomysłu na zbudowanie podpór.Czy mogłabyś mi pomóc ?
Nie wiedziałam że tak licznie zaglądacie do mnie Bardzo się cieszę i bardzo dziękuje Ja ostatnio mało aktywna na forum bo cały czas pracuję, a roboty nie ubywa Ale jak tylko mam chwilkę to do Was zaglądam choć po cichu
Bardzo dziękuję Toszko jak tylko przestanie padać to zetnę choć bardzo mi ich szkoda bo cudne potwory Zastanawiałam się nad wycinaniem pojedynczych kwiatów ale przy takich olbrzymach nie dam rady zetnę wiec na krótko niech odbija
Dziękuję jolu ja moją sadziłam w tamtym roku i nie spodziewałam się że taka piękna urośnie W planie miałam posadzić co 30 cm, a sadziłam co 80-90cm i się styka. Maiło tu być 27 szt na pasek, posadziłam 5 żeby takie plamy były Dosadzę 2 bo mi z kratkowej zostały i będzie pasek U mnie też jest ciężko dostać konkretną odmianę w największym i najbliższym ogrodniczym jak pytam jaka to odmiana szałwii lub lawendy odpowiadają, że taka nasza krajowa Wiedzą tylko jaki kolor, a i to podejrzewam, że tylko dlatego że właśnie zaczyna kwitnąć Kiedyś nawet jedna Pani na pokazując szałwie wmawiała mi że to lawenda Dobre szkółki w okolicy można na palcach policzyć.