Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 07:34, 15 wrz 2017

Kasya cherry fluff mi się zamarzyła jak tylko ją zobaczyłam u Izy/Ursy na rabacie.. piękna jest!
Kasia_CS 07:38, 15 wrz 2017

Toszka napisał(a)
to już nie chodzi o pękanie pnia, ale o to, że martwe drewno w glebie jest pożywką dla patogenów i grzybów wszelakich włącznie z opieńką

No to tym bardziej... Ale ciężko mi się do tego zabrać.. a właśnie! Czy to w ogóle możliwe, żeby drzewo wykopać,zdezynfekowac od razu i tez od razu wsadzić drugie? Czy to raczej proces na dłuższy czas? Tzn chodzi mi o działanie liczobe w dniach czy raczej miesiącach, jeśli chodzi o sadzenie w tym miejscu kolejnego drzewa.
Kasia_CS 07:41, 15 wrz 2017

Kasya napisała

Obsypane masą żółtych jabluszek z czerwonym rumiencem
Urocze
Jak się zobaczy to od razu chce się mieć

Hihi, a tu pudło nie lubię żółtego w ogrodzie ani pomarańczu wolę klasycznie czerwone owocki w tym wypadku ale odmian pewnie całe mnóstwo, więc spokojna głowa, że w razie czego jest co wybrać
Kasya 07:46, 15 wrz 2017

Kasia_CS napisał(a)

Hihi, a tu pudło nie lubię żółtego w ogrodzie ani pomarańczu wolę klasycznie czerwone owocki w tym wypadku ale odmian pewnie całe mnóstwo, więc spokojna głowa, że w razie czego jest co wybrać

naprawde ? no sa takie urocze ze trudno mi uwierzyc

tzn nie o zolty mi chodzi kolor w ogrodzie, bo kwiaty a jabluszka to zupelnie cos innego
Kasia_CS 07:50, 15 wrz 2017

No powaga! Takie zboczenie sprawdziłam sobie ją na google i pięknie wyglądają te masy kuleczek, ale ze takie żółte to od razu w głowie czerwone światełko
Kasya 07:59, 15 wrz 2017

Kasia_CS napisał(a)
No powaga! Takie zboczenie sprawdziłam sobie ją na google i pięknie wyglądają te masy kuleczek, ale ze takie żółte to od razu w głowie czerwone światełko

no coz... jest bardzo duzo odmian z czerwonymi jabluszkami

a liscie ci sie na zolto jesienia nie przebarwiaja ?
Toszka 08:16, 15 wrz 2017

Kasia_CS napisał(a)

No to tym bardziej... Ale ciężko mi się do tego zabrać.. a właśnie! Czy to w ogóle możliwe, żeby drzewo wykopać,zdezynfekowac od razu i tez od razu wsadzić drugie? Czy to raczej proces na dłuższy czas? Tzn chodzi mi o działanie liczobe w dniach czy raczej miesiącach, jeśli chodzi o sadzenie w tym miejscu kolejnego drzewa.

To drzewo prawdopodobnie po posadzeniu nie przyjęło się. Nie zdziwię się jeśli tam tyci korzonków i to było powodem zgonu rośliny.
Idź, zacznij kopać. Po wyjęciu obejrzyj korzenie - jeśli będzie sucha bryła ściśnięta torfem to nawet nie ma co odkażać. Jesli będzie breja i gnijące korzenie to wybierz ziemi ile się da i zlej ziemię kubłem, dwoma topsinu w stężeniu jak do oprysku.

Kasya napisał(a)

no coz... jest bardzo duzo odmian z czerwonymi jabluszkami
a liscie ci sie na zolto jesienia nie przebarwiaja ?

Kasiu, boskie spostrzeżenie... ale u Kasi to trzmielina od razu czerwona
Kasia_CS 08:17, 15 wrz 2017

To juz co innego no mówię Ci, ze takie zboczenie w liściach jesiennych mi nie przeszkadza
mrokasia 08:20, 15 wrz 2017

Ja rozumiem Kasię z tym żółtym i czerwonym w ogrodzie bo też nie lubię. Liście w tych kolorach są ok. To trudno wytłumaczyć, bo nie jest to do końca logiczne...
Kasya 08:25, 15 wrz 2017

mrokasia napisał(a)
Ja rozumiem Kasię z tym żółtym i czerwonym w ogrodzie bo też nie lubię. Liście w tych kolorach są ok. To trudno wytłumaczyć, bo nie jest to do końca logiczne...

Ja tez rozumiem
Ale jablka dla mnie to tak jak liście czy inne owoce... jarzebiny