Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

mrokasia 08:34, 15 wrz 2017

Kasya napisał(a)

Ja tez rozumiem
Ale jablka dla mnie to tak jak liście czy inne owoce... jarzebiny

No widzisz, a dla mnie bardziej jak kwiaty
Kasia_CS 09:59, 15 wrz 2017

Hihi, ale dyskusja

Poważnie z tym żółtym, nawet nie chce żółtych tulipanów-żeby było śmieszniej absolutnie nie przeszkadzają mi w wazonie w domku

Te żółte, nieuchronne liście jesienne mi nie przeszkadzają-i tak nie mam na to wplywu. Ale jak mogę decydować, to żółtego unikam.

A trzmieline juz miałam czerwoną jakjakq kupiłam to tez jest moje odstepstwo od tego, ze czerwieni miało nie być w ogródku.. a tymczasem nawet planuje red barona
kasja83 10:15, 15 wrz 2017

Kasia_CS napisał(a)
Hihi, ale dyskusja

Poważnie z tym żółtym, nawet nie chce żółtych tulipanów-żeby było śmieszniej absolutnie nie przeszkadzają mi w wazonie w domku

Te żółte, nieuchronne liście jesienne mi nie przeszkadzają-i tak nie mam na to wplywu. Ale jak mogę decydować, to żółtego unikam.

A trzmieline juz miałam czerwoną jakjakq kupiłam to tez jest moje odstepstwo od tego, ze czerwieni miało nie być w ogródku.. a tymczasem nawet planuje red barona

Ja mam to samo...jakoś żółty nie kradnie mojego serca.
Kasya 10:30, 15 wrz 2017

No duzo osob nie lubi zoltych albo czerwonych kwiatow, ale niektorych kolorow jesienia sie nie uniknie
a jabłuszko z rumienicem czy czewrwone jarzębinki to taka klasyka dla mnie

chciaz są rowniez jarzaby "pink veil" czy "white swan"

wiec dla kazdego cos sie znajdzie
Kasia_CS 15:50, 15 wrz 2017

Toszka napisał(a)

To drzewo prawdopodobnie po posadzeniu nie przyjęło się. Nie zdziwię się jeśli tam tyci korzonków i to było powodem zgonu rośliny.
Idź, zacznij kopać. Po wyjęciu obejrzyj korzenie - jeśli będzie sucha bryła ściśnięta torfem to nawet nie ma co odkażać. Jesli będzie breja i gnijące korzenie to wybierz ziemi ile się da i zlej ziemię kubłem, dwoma topsinu w stężeniu jak do oprysku.

Też stawiam, ze się nie przyjęło-nie przetrwało pierwszej zimy po wsadzeniu na jesieni. Teraz jeszcze kopać nie chce bo zakup drzewka zastawie na przyszły sezon, a nie chcę mieć teraz łyso. Na razie jest na tyle dobrze, ze nie obawiam się złamania pnia, ale za rok, a moze wcześniej i wiosną podziałam
Kasia_CS 15:12, 16 wrz 2017

A ja się zabrałam za planowanie różanki i myślę sobie czy nie dorzucić do niej ze dwoch kulek na szczycie rabaty (okrągle doniczki)

Poza tym chyba muszę trochę po u zesuwac róże już rosnące, choć bardzo mi się to nie uśmiecha w sumie...
Kasia_CS 15:16, 16 wrz 2017

A tu drugie miejsce różane - na pewno Artemis pod ogrodzenie (lewa doniczka) po prawej w głębi doniczka, gdzie myślę dać jakaś smukła wysoka u raczej ciemną różę - dla kontrastu z New dawn z pergoli

Dwie doniczki z przodu - Heidi Klum

Kasia_CS 23:40, 18 wrz 2017

Ech, nie wiem jak to lepiej przedstawić, więc tak na razie sobie pooznaczam, może mnie też lepiej się jakoś na to spojrzy.

B to kulka buksowa, a może cisowa jak się uda.

Tu, gdzie skreśliłam dalię pomyślałam, że dam Marietheresię

Na tym zdjęciu widać sąsiadującą rabatę z kocimiętką i pomyślałam, że można by było uzyskać z Larissą wystającą znad kocimiętki efekt jak u Dorcibe na zdjęciu poniżej

U Dorcibe:

Ta różanka była mniejsza i nie przewidziałam, że o tyle ją powiększę... nie wiem, czy nie powinnam przesunąć Stefanie baronin i Munstead wood...
Kasia_CS 00:04, 19 wrz 2017

Większość zaplanowanych róż jest raczej jasna - bo z kolei prawie cała różanka jest purpurowa teraz tylko to ułożyć brzmi łatwo, a ja się gryzę od ladnych kilku dni
inka74 06:53, 19 wrz 2017

MW dałabym do przodu. Queen ją pochłonie. To 2 razy wyższa i większa róża. Goethe u mnie wysoki ale szczupły. Nie wiem czy zakryje murek.
Kasiu a jakie róże na przód chcesz dać i czy same róże oprócz kulek? A może mała niska obwódka z cisów czy bukszpanu (ten ostatnio trochę problematyczny się robi). Chodzi o to że jak same róże są to na zimę smutno. Też w lato jakby wyłysiały taki mini płotek to ukryje.