Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 22:56, 08 wrz 2018

Johanka77 napisał(a)

Tak jakoś mam i ja.
Glinkę też ostatnio dostałam. Dałam na carexowisko.

ona teraz w LM kosztuje cały 1grosz, więc stwierdziłam, że kupię na spróbowanie - trochę się zdziwiłam, jak zobaczyłam co w środku i że glinki to nie przypomina ni huhu
Kasia_CS 22:57, 08 wrz 2018

Magleska napisał(a)
Macham Kasiu
widzę ,że działasz jestem na bieżąco
różyczki jak zawsze śliczne

Hej Madziula, miło mi, że zaglądasz do mnie :* róże się spłoniły
Kasia_CS 23:00, 08 wrz 2018

Mary napisał(a)

Czy krzew po lewej to trzmielina oskrzydlona? Jakaś taka wielka mi się wydaje. Tak ci urosła od zeszłego roku?

To ta, co kupowałam z Tobą na targach - ale posadzona na górce, więc "urosła" jakieś 30 cm awansem Poza tym to ja ją dopiero pod koniec sierpnia z donicy zadołowanej przeniosłam do ziemi - stwierdziłam, że już niech zostanie w tym miejscu, bo się przyzwyczaiłam do niej tam

Muszę któregoś dnia przeszukać zdjęcia z końca zeszłego sezonu, żeby porównać jej wzrost z aktualnym.
Kasia_CS 23:04, 08 wrz 2018

Mary napisał(a)
I jak Ci trawka pięknie odbiła po suszy.
U mnie wczoraj była wertykulacja, więc trawnik wygląda teraz beznadziejne...

No w ogóle inny trawnik jak już chłodniejsze noce i codziennie rosa od wieczora do późnego ranka się utrzymuje i my zrobimy wertykulacje i aerację, choć nie wcześniej chyba jak za miesiąc. A że kupiliśmy sobie sprzęcik - mus spożytkować nawozisz potem czymś? My nic na jesień w sumie nie mamy..

Tylko po 1 stronie tarasu się obędzie chyba bez tego, bo dopiero co tam poprzeszczepiałam placki trawy, to pewnie by wyrwało całe te miejsca
Kasia_CS 23:07, 08 wrz 2018

paulina_ns napisał(a)
Kasiu ślicznie będzie z trzcinnikami fajne są, zwłaszcza jak powiewają na wietrze

Różyczki jak zawsze cudowne

Fajnie,że się poprawiłaś i zdjęcia wstawiłaś

Ps. Kiedy ma Ci paczka przyjść?

hihi, no poczułam się do wstawienia fot Ja w ogóle jeszcze 2 miesiące temu byłam do trzcinników nastawiona negatywnie, jakoś mi nie pasowały... póki na żywo nie zobaczyłam i wtedy już przepadłam.. zupełnie mi się odmieniło mam nadzieję, że będą ładnie rosły.

A paczki spodziewam się najwcześniej we wtorek, choć środa prawdopodobna tez
Kasia_CS 23:12, 08 wrz 2018

asiak napisał(a)
Kasiu fajnie będzie z tymi trzcinnikami pod płotem Działasz ostro
Czytałam, że masz problem z różanecznikiem. U mnie też jakieś niewyraźne, a zwłaszcza jeden Może też go wykopię i zobaczę jak się mają korzonki
Kasiu, gdzie zamawiałaś świecznicę i jaką? Kusicie dziewczyny tymi świecznicami
Kombinuję z miejscem i może też się skuszę

Mam nadzieję, że dadzą radę mimo szybko pojawiającego się cienia. Jeszcze plan jest taki, że zdąży zakwitnąć powojnik zanim go kłosy zasłonią

A rodki jakoś mnie stresują.. niby wystarczy im stanowisko odpowiednio przygotować, ale mam jakiś problem z nimi. W dodatku rosną pod drzewami i wody mniej dociera, bo korona osłania od deszczu,

Zamówiłam Black negligee, na sklep wyślę Ci namiar - może zaczekaj jak mi przyjdzie i obadasz czy warto
Kasia_CS 23:17, 08 wrz 2018

asiak napisał(a)
Kasiu fajnie będzie z tymi trzcinnikami pod płotem Działasz ostro
Czytałam, że masz problem z różanecznikiem. U mnie też jakieś niewyraźne, a zwłaszcza jeden Może też go wykopię i zobaczę jak się mają korzonki
Kasiu, gdzie zamawiałaś świecznicę i jaką? Kusicie dziewczyny tymi świecznicami
Kombinuję z miejscem i może też się skuszę

Mam nadzieję, że dadzą radę mimo szybko pojawiającego się cienia. Jeszcze plan jest taki, że zdąży zakwitnąć powojnik zanim go kłosy zasłonią

A rodki jakoś mnie stresują.. niby wystarczy im stanowisko odpowiednio przygotować, ale mam jakiś problem z nimi. W dodatku rosną pod drzewami i wody mniej dociera, bo korona osłania od deszczu,

Zamówiłam Black negligee, na sklep wyślę Ci namiar - może zaczekaj jak mi przyjdzie i obadasz czy warto
mrokasia 09:17, 09 wrz 2018

Czyli będą trzcinniki . Fajnie.
Ja wczoraj kupiłam świecznicę "Brunette" . Czytałam, że pięknie pachnie. Ma pąka więc mam nadzieję się przekonać.
Mary 09:38, 09 wrz 2018

Kasia_CS napisał(a)

No w ogóle inny trawnik jak już chłodniejsze noce i codziennie rosa od wieczora do późnego ranka się utrzymuje i my zrobimy wertykulacje i aerację, choć nie wcześniej chyba jak za miesiąc. A że kupiliśmy sobie sprzęcik - mus spożytkować nawozisz potem czymś? My nic na jesień w sumie nie mamy..

Tylko po 1 stronie tarasu się obędzie chyba bez tego, bo dopiero co tam poprzeszczepiałam placki trawy, to pewnie by wyrwało całe te miejsca

W wątku o nawożeniu trawnika była ostatnio długa dyskusja na temat nawożenia jesiennego i wertykulacji jesiennej. Gdzieś tutaj się zaczyna
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1874-nawozenie-zasilanie-trawnika?page=113#post_6

Postanowiłam teraz po wertykulacji wysypać jesienny nawóz do trawnika Planty: z małą ilością azotu, fosforem, potasem i różnymi dodatkami. A w pierwszej połowie października Sumin: bez azotu, z fosforem, potasem i różnymi dodatkami, w tym żelazem, którego Planta nie zawiera.
A przy okazji sypania to jeszcze posypałam po wertykulacji trawnik mączką bazaltową i hemoglobiną.

Z poprzedniego roku mam takie doświadczenie, żeby nie planować wertykulacji po okresie deszczowym. W zeszłym roku tak zrobiłam, bo koniec sierpnia i początek września był bardzo deszczowy. Skończyło się dobrze, ale miałam wiosną dużo mchu.
eVka 16:35, 09 wrz 2018

O jejku ile u Ciebie się dzieje. Chwilę dosłownie nie zaglądałam a tu trzcinnilowa rewolucja. Będzie super. Będę przesadzać 4 trzcinnilowa overdam, z rabaty kwadratowej pod starymi tujami, bo mają tam za dużo cienia. Te rosnące w słońcu są wielkie i dorodne a tu się męczą.
Różyczki jak zawsze piękne