Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 17:55, 05 lis 2018

Anda napisał(a)
Mnie też hosty co roku przerażają
Jeszcze całkiem żywo wygląda Twój ogród, na sen jakoś powoli mu się zbiera

Co do rozjaśnienia cienia to może Aucuba japonica 'Variegata', albo Pieris japonica 'Little Heath' ma śliczne liście, Nandina domestica 'Firepower' to taki świeży zielony, a jesienią czerwień.

Z bylin na pewno Brunnera macrophylla 'Looking Glass', Lysimachia punctata 'Alexander', Polygonatum x hybridum 'Striatum', Pulmonaria Hybride 'Majeste'.

Prawda, że takie jakieś zwłoki z tych host ?

W miejscu po rodku chciałabym jednak coś mniej w formie krzaczka jak pieris. Bez golden tower mi się podoba, ale nie wiem, jakie lubi stanowiska, więc najpierw doczytam co i jak. Jeszcze przychodzą mi do głowy derenie - np Cousa, ale to już ze względu na kwiaty, a nie wybijanie się z cienia kolorem liści.
zoja 18:30, 05 lis 2018

Kasia_CS napisał(a)

Ale zawiązuje Ci pąki co roku normalnie? Mam jeszcze jedna azalię, która w pierwszym roku była śliczna, w tym jakoś słabo kwiaty rozwijała, potem liście drobne jakieś.. i teraz niby ma pąki, ale obawiam się, że może sobie nie poradzić. I nie wiem, czy to sąsiadująca hakuro jej wodę zabiera czy inne powody..

Chyba nie.
Agania 22:38, 05 lis 2018

Widzę, hosty ostro obrywają na forum, wiosną znowu będą grać pierwsze skrzypce...jedne z pierwszych liści w ogrodzie...razem z liliowcami
Dereń kousa variegata lub skrętolistny..rozświetliłby cielisty zakątek

inka74 23:02, 05 lis 2018

W cieniu bardzo dobrze się u mnie czuje kielichowiec ale to spory krzaczek i po kwitnieniu niezbyt atrakcyjny. Ot zielone liście. Bardziej jako przegroda, tło. Bez kolumnowy jasny lub ciemny słońca potrzebuje do ładnego wybarwienia.
Azalia u mnie zasychała i żółkła jak rosła między iglakami - wypijały jej wodę i żelazo. Po przesadzeniu i dodaniu krwi (normalnie drakula) po 1 sezonie odżyła. Więc może tak być, że u ciebie Hakuro wodę jej zabiera i ta biedna jest.

bardzo mi się podoba widok firankowy ))
tulucy 23:37, 05 lis 2018

U mnie Kasiu się tak cisy sieją... Nasiona ptaki roznoszą chyba...
Kasia_CS 16:08, 06 lis 2018

zoja napisał(a)

Chyba nie.

hm.. teraz bez pąków stoi? trochę kicha, bo szkoda jak taka roślina nie kwitnie. Mogła miec w lipcu/sierpniu za sucho?
Kasia_CS 16:19, 06 lis 2018

Agania napisał(a)
Widzę, hosty ostro obrywają na forum, wiosną znowu będą grać pierwsze skrzypce...jedne z pierwszych liści w ogrodzie...razem z liliowcami
Dereń kousa variegata lub skrętolistny..rozświetliłby cielisty zakątek

żeby nie było - ja bardzo lubie hosty i mam ich calkiem sporo już pomnożonych, teraz już chyba na rozrost je zostawię w spokoju

Mam też inne, lepsze miejsce na derenia - więcej słońca by dostał - tutaj za dużo cienia chyba dla niego jednak...
zoja 16:25, 06 lis 2018

Kasia_CS napisał(a)

hm.. teraz bez pąków stoi? trochę kicha, bo szkoda jak taka roślina nie kwitnie. Mogła miec w lipcu/sierpniu za sucho?

Wiesz, wczoraj poczytalam o nich i mysle, ze moze jej zmienie miejscowke - na zaciszniejsza i kwasniejsza.
Kasia_CS 16:59, 06 lis 2018

inka74 napisał(a)
W cieniu bardzo dobrze się u mnie czuje kielichowiec ale to spory krzaczek i po kwitnieniu niezbyt atrakcyjny. Ot zielone liście. Bardziej jako przegroda, tło. Bez kolumnowy jasny lub ciemny słońca potrzebuje do ładnego wybarwienia.
Azalia u mnie zasychała i żółkła jak rosła między iglakami - wypijały jej wodę i żelazo. Po przesadzeniu i dodaniu krwi (normalnie drakula) po 1 sezonie odżyła. Więc może tak być, że u ciebie Hakuro wodę jej zabiera i ta biedna jest.

bardzo mi się podoba widok firankowy ))

No kielichowiec nie mój typ jednak... słonca to trochę mało tam właśnie, ale moze z bzem warto sprobowac? koszt nieduży w sumie..

a azalia... zobaczymy czy zimę mizerota przeżyje, bo może ją to osłabiło na tyle, że będzie mieć problem. A hemoglobinkę mam, to może dodam

i ja lubię ten widoczek - ta rabata już w miarę akceptowalna się zrobiła, choć nieplanowana w sumie..
Kasia_CS 17:01, 06 lis 2018

tulucy napisał(a)
U mnie Kasiu się tak cisy sieją... Nasiona ptaki roznoszą chyba...

No bo same te igiełki mi przywiodły na myśl cisa, ale te "odnogi" to już jednak tujowo wyglądają zobaczę, na razie nie ruszam