Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasya 19:58, 20 mar 2017

Kasia_CS napisał(a)
Nieee, a zlot u Szmitow się szykuje? Muszę zerknąć.

no..3.06
anbu 07:30, 21 mar 2017

Kasiu super wiosna
A opryski już porobiłaś?
Kasia_CS 07:47, 21 mar 2017

Aniu, na razie zrobiłam 1raz HT, 1 raz OW i chce jeszcze powtórzyć OW 2 razy w najbliższym czasie. Nazbierałam wiadro deszczowki to zrobię jeszcze na kwasoluby jodynowy potem juz Bede jechac naprzemiennie ht z ow teraz mi trswnik siedzą sen z powiek. A mam juz pożyczony od mamy aerator
anbu 08:36, 21 mar 2017

No ja biorę się w tym tygodniu za opryski Pogodę lepsza już zapowiadają
jazzy 09:27, 21 mar 2017

Cześć
Plany nasadzeń obejrzałam
Fajnie kombinujesz, no i wielka szkoda, że traw nie chcesz sadzić, tzn. nie możesz
A jakby zrobić jakieś podwyższone rabaty i jednak wsadzić kilka miskantow i rozplenic?
I pokaż te siewki "werbeny"
Kasia_CS 17:04, 28 mar 2017

Jazzy, coraz bardziej dojrzewam do niego podwyzszonej rabaty i morning light na niej

A ja właśnie załatwiam sobie konski oborniczek, hihi poprawi się trochę standard gleby pod hortki
Zana 22:48, 28 mar 2017

Kasia_CS napisał(a)
A tu inna część, gdzie trochę zmieniłam kształ obwódki z kostki i połączyłam płynnie 2 boki ogródka

Miały by tu być bukszpanowe obwódki, w drugiej linii lawenda. Między pergolami (na zdjęciu widać tylko tą prawą) werbenowy lasek z ostróżkami, może jeżówkami. Pergola jest do obsadzenia, bo zeszłoroczne nasadzenia okazały się być kupione z blędnymi oznaczeniami, więc przede mną trudny wybór róży W samym narożniku coś pnącego - myślalam o rozy, o pnącej hortensji... tylko na płocie przerastający od sasiadów rdest i jak tu z nim wygrać. Tam gdzie widać coś w stylu wysokiej trawy jeszcze nie wiem - tam mam coś w stylu podwyzszonej rabaty, którą usypałam w zeszlym roku z darni zdjętej z rabat.
.

Jakoś przegapiłam Twoje plany, chyba byłam akurat w chwilowej "dziurze" ogrodowiskowej. Ale to mi się podoba. O ile pamiętam już w ubiegłym roku sugerowałam Ci połączenie w całość tych dwóch części.

Co do kulek na pniu, to też mi w zaproponowanym przez Ciebie miejscu nie pasują. Jeżeli na tej podwyższonej rabacie planujesz miskanty, to może kulki przed nimi. Ładnie by odbijały od jasnych Morning Ligt, a zimą tez by się fajnie komponowały z powiązanymi snopkami traw.

Radosne oznaki wiosny u Ciebie Hortki ogrodowe miałaś okryte na zimę? Ja swoje jeszcze w kubrakach zostawiłam, ale w tę sobotę chyba je już rozbiorę. Boję się o nocne przymrozki, ja sobie niestety wieczorkiem do ogródka nie wyskoczę, żeby awaryjnie okryć.
Kasia_CS 06:55, 29 mar 2017

Aniu, tak! Ja to cały czas w pamięci miałam, ze podpowiadalas taka opcję, zresztą jeszcze ktoras z dziewczyn proponowala to rozwiazanie-chyba Ania z rozAnki to samo chyba dobrze by było zrobić po drugiej stronie i wyszłoby takie kolo.

U mnie to tak dojrzewalo, bo dopiero co te kostki na obwodki moj eM układał i tak trochę unikalam ingerencji w nie. Ale jak mu wspominalam o tym i pokazywalam zarts, to nie wyglądał na oburzonego, więc zielone światło chyba będzie
Kasia_CS 06:58, 29 mar 2017

Aa i zapomniałam - w tym roku jakos tak zaryzykowalam i nie okrylam żadnej hortensji... i nie wygląda to zle oby były juz na tyle zahartowane, ze im przymrozki nie będą straszne.

Zana 07:11, 29 mar 2017

Za pociągnięciem w drugą stronę jestem jak najbardziej za.