Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

anbu 19:48, 08 kwi 2017

anna_t napisał(a)
Kasia 1 wersja zdecydowanie. a nie chcesz linii prostych?

Te linie proste różAnki to fajny pomysł Linie proste w małych ogródkach uroczo wyglądają
Kasia_CS 21:44, 08 kwi 2017

Liniom prostym absolutnie nie mówię nie jak stwierdziłam, ze muszę poszerzyć rabaty, to jakos mi poszlo w zaokraglenia automatycznie. Ale to jeszcze nie jest w sumie przesądzone

Wieczorem zaczęłam kombinowac z ziemią między pergolami... znów walczylam z odrostami odętki, które mimo, że całkiem dokładnie wykopywalam jesienią, to jednak się mocno zdziwilam na wiosnę.. mnostwo tych odrostow.. normalnie jak perz.. wszystko teraz wykopuję, póki mało tam rosnie, od razu polepsze glebę i będę mogła sadzic nowosci

No i całkiem niechcący podzielilam sobie przy tym szałwię kwitnącą na różowo, jeśli dobrze pamiętam. Chyba pojdzie na różankę
Kasia_CS 18:38, 09 kwi 2017

Podzieliłam jeszzcze jezówki pełne, turzyce Ice dance - z jednej kupionej w zeszłym roku na jesieni zrobiłam dwie i znowu teraz na pół

W koncu wysadziłam dosłownie wszsytko z rabaty między pergolami, bo odrosty odętki wyciągałam spomiędzy korzeni innych roślin - ID, jeżówek... dobrze, że tulipany w donicach posadziłam

Powyciągałam chyba wszystko co było, od razu przekopałam z końskim obornikiem i mączką bazaltową

A to z wykopane odrosty odętki - miałam 4 sztuki w zeszyłym sezonie i wszystkie wykopałam jesienią, łącznie z odrostami. Jednym słowem nie polecam

Zana 20:15, 09 kwi 2017

Kasiu, te linie proste to może bardzo dobry pomysł u Ciebie. W małym ogrodzie chyba lepiej się sprawdzą niż okrągłości, przestrzeń robi się taka bardziej uporządkowana. Mistrzynią painta nie jestem, ale coś tam skrobnęłam:

Tutaj zrobiłabym w rabacie płyty położone może lekko nieregularnie:

Poszerzanie rabat oczywiście zawsze jest wskazane

Kasia_CS 22:22, 09 kwi 2017

Ania, w sumie takie to proste a fajnie wygląda moglabym suche zrobić wtedy obwodki przy drzewach, bo bardzo mi się to podoba jaj były tam łuki, to mi obwodki nie lezaly za bardzo..
Toszka 22:28, 09 kwi 2017

proste linie po przekatnej

bardzo fajny układ rabat z genialnym jak dla ciebie pomysłem poprzecznych żywopłotów

zerknij i na to
Kasia_CS 07:50, 10 kwi 2017

Toszka, ha! Czas nauczyć się obsługiwać pinteresta zmusilas mnie do zarejestrowania i teraz zginę, przepadnę w otchłani pina...

A na poważnie-dziękuję za podrzucenie pomysłów

Inspiracjami mi ćwieka zabiłaś- chodziło mi po głowie przełamanie ogrodka w podobny sposob - tzn jakis ekranik w poprzek działeczki np od lewego drzewa.. ale myślałam, ze może to przesada, a tu jednak jest to jakaś myśl
Toszka 09:41, 10 kwi 2017

sama mam poprzeczne żywopłoty i powiem tylko, że robią fantastyczną robotę wizualnie i praktycznie.
Kasia_CS 11:33, 10 kwi 2017

Toszka, pokaz Niech no się zainspiruję

Hmm moj rododendron po poznoletnim przesadzeniu do półcienia (dostał ziemię do borowek wymieszaną z rodzimą, siarką, trochę hemoglobiny) jakby stanął - nie widać, zeby związane pąki kwiatowe latem choć teraz trochę wiosną napęcznialy.. boję się, ze z kwitnienia nici.. jak podejrzeć mu czy pod korzeniami nie ma przestrzeni, zeby go nie wykopywać? Bo to mój jedyny pomysł co może być nie halo..
makadamia 11:47, 10 kwi 2017

Kasiu, jestem, obejrzałam i powiem tak:
wersja 1 duużo lepsza, ale to ciągle nie jest to

Toszka, jak widzę, świetne inspirki już podrzuciła - chcesz iść w tą stronę?

Te ukośne linie to trudno będzie zrobić, bo taras i czerpnia już nadają kierunek, ale coś da się pokombinować