Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 21:48, 11 kwi 2017

A przy okazji wstawiam dzisiejsze zdjęcia
To widoczne z sypialni tulipki ...

...i takie przy wyjściu na ogródek

Za nimi hortka ogrodowa

Pęczniejące pąki azalii
Kasia_CS 21:52, 11 kwi 2017

Przyłapałam rozmowę hiacynta z szafirkiem (swoją drogą trochę nędzny ten hiacynt )

Reszta szafirków:

Coś się zaczyna w zawciągach dziać

I nowe hiacynty coraz bardziej się wychylają:

Toszka 08:54, 12 kwi 2017

nad prostymi rabatami trzeba dobrze pomyśleć i włączyć,jak to Mazan mówi "logiczne myślenie".
Dla mnie priorytetem by było zasłonięcie od strony tarasu owej nieszczęsnej czerpni.
Jestem pewna, że rozwiązaniem by były prostokąty trawnika po skosie w stosunku do kształtu ogródka.
Kasia_CS 09:14, 12 kwi 2017

A te prostokty z trawnika, to po prostu zrobienie w nich kancikow, czy zrobienie zwirkowych obwodek?

Co do czerpni, to może coś waskiego tam za różami wcisnę (pewnie cisy) albo i róże przesunę... mówisz tylko ekranie tuz przy czerni czy cos innego?

A jeszcze spytam jak u mnie jesteś- czy da sie bez podkopania rodka stwierdzić, czy nie ma korzeni w powietrzu?
makadamia 09:17, 12 kwi 2017

Kasiu, w takim razie ostatnie podejście

makadamia 09:21, 12 kwi 2017

Dziewczyny, bardzo chętnie bym zrobiła trawnik po skosie, ale to wymagałoby przestawienia obu pergoli i przerobienia tarasu.
Kasia_CS 12:30, 12 kwi 2017

Nie no, pergoli już nie chce ruszac wiesz co Asiu? I ten ostatni pomysł, choc prosty, to pewnie najłatwiejszy do zrealizowania. Myślę, ze w miarę zmian tez dojrzewają we mnie jakieś myśli. Wczoraj np pomyslalam, ze gdyby dac takie plyty od furtki w ramach ścieżki, to mozna by ją z boku kulkami buksowymi jakos podkreslic po drodze... a może kostkami nawet? Kolejna rzecz do zastanowienia
makadamia 13:00, 12 kwi 2017

Dlatego też pomyślałam, że ma największą szansę na realizację

Zdaję sobie sprawę z tego, że z tym placykiem, lustrem/ścianką to przyszalałam, ale:
po pierwsze: to duża wygoda, mieć w ogrodzie miejsce i na stolik, i na meble wypoczynkowe
po drugie: wbrew pozorom, architektura (ścianki dekoracyjne, powierzchnie utwardzone) jest w małym ogrodzie bardzo potrzebna, bo tworzy mocną strukturę. Popatrz na inspiracje od Toszki, albo chociażby na inspirację - jaka jest proporcja powierzchni utwardzonych do zielonych.
No ale to są tylko takie moje luźne dywagacje
Kasia_CS 15:17, 12 kwi 2017

Katastrofa, właśnie dostałam zdjęcie ogródka od eMa, ze synka domek zdmuchniety przez wiatr mi poturbowal tulipany-te najładniejsze odmiany buuuu!
asiak 15:20, 12 kwi 2017

Ojej.... pogoda okropna