Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 12:18, 10 kwi 2017

No biorę mocno pod uwagę takie polamanie ogrodka, bo tak trochę nudno jest.. muszę zostawić trochę miejsca na bieganie synka, ale tez jakieś zakamarki dobrze by było stworzyć

makadamia 14:31, 10 kwi 2017

Kasiu, ja mam ogródek większy od Twojego (niewiele, ale jednak) a i tak moje chłopaki najczęściej biegają do dziadków-sąsiadów, którzy mają jeszcze więcej miejsca, więc jak starszy kopnie piłkę, to nie wpada od razu w mamine kwiatki (a mama krzyczy).
Na takiej powierzchni pogodzić delikatne róże, bylinki i dziecięcą energię będzie tak czy inaczej trudno.

Próbowałam coś wymyśleć dla Twojego ogródka ale kiepsko mi szło - zwłaszcza w kwestii linii falujących, do których Cię ewidentnie ciągnie.

Jak bym robiła dla siebie, to zrobiłabym mniej więcej tak:

przepraszam za jakość - paint mi się skiepścił i np.; kolorów nie widzi

generalnie chodzi o to, żeby trochę podzielić wizualnie przestrzeń.
lekko po przekątnej od tarasu zrobiłabym placyk.
Czerpni nie próbowałabym zasłonić, tylko dobudowałabym z drugiej strony placyku drugi taki biały sześcianik, który maskowałby pojemnik na poduchy, zabawki ogrodowe itp. Pomiędzy sześcianami zrobiłabym lustro (czarna linia). Z tarasu w lustrze powinna Ci się odbijać pierwsza pergola.

Wiem, że wrzucanie takich rewolucyjnych pomysłów w momencie, kiedy chciałaś tylko zapytać sie o linię rabaty jest strasznie irytujące.
To tylko taka rozgrzewka - będę jeszcze myślała o czymś bardziej realnym
Kasia_CS 15:11, 10 kwi 2017

O rrrany, Asiu, ale poszalalas! Zacznę od tego, ze te zaokraglenia jakoś tak wyszły na poczatku, a teraz jak najbardziej bylabym za kwadratami! Więc to jest na plus muszę na spokojnie przetrawic, o co z tymi placykami chodzi skrzynie na poduchy itd planujemy zrobic z boku budynku, bo ta opaska wokół budynku, z której "wyrasta" taras jest zadaszona i byloby mniej zachodu. Więc byłoby to w niewidocznym miejscu. Pozniej oznaczę na planie.

Dziękuję Ci bardzo bardzo BARDZO, że znalazłaś czas ja po prostu muszę zobaczyć jakieś inny spojrzenie na ten ogrodek, bo sama nie widzę w nim yegp ppyencjalu, jaki może w nim tkwic
anna_t 20:23, 10 kwi 2017

anbu napisał(a)

Te linie proste różAnki to fajny pomysł Linie proste w małych ogródkach uroczo wyglądają

:*
anna_t 20:33, 10 kwi 2017

Zana napisał(a)
Kasiu, te linie proste to może bardzo dobry pomysł u Ciebie. W małym ogrodzie chyba lepiej się sprawdzą niż okrągłości, przestrzeń robi się taka bardziej uporządkowana. Mistrzynią painta nie jestem, ale coś tam skrobnęłam:

Poszerzanie rabat oczywiście zawsze jest wskazane

albo tak

ciesze się że Ci sie spodobał mój pomysł ja jestem nudna w tych tematach, wszystkim proponuje linie proste, drzewa wielopniowe, trawy, szpalery hortensji i różanki nooon stop
Kasia_CS 06:58, 11 kwi 2017

Aniu, chyba ta wersja z poszerzeniem całej rabaty wzdłuż zielonej kreski będzie lepsza ze względu na miejsce na roślinki
Kasia_CS 07:47, 11 kwi 2017

A no o wczoraj się vwzbogacilam o karpę hosty od tesciowej muszę ją podzielic, a bydle takie scisle i twarde było, ze tesc szpadlem dzielił przemocą
makadamia 08:33, 11 kwi 2017

Kasiu, piszesz, że linie faliste wyszły z przypadku, a ja już zdążyłam obmyślić nieco bardziej realistyczną wersję

makadamia 09:10, 11 kwi 2017

A ponieważ wersja pierwsza bardziej mi się podoba, to próbowałam wymyśleć coś podobnego, ale bardziej strawnego.
Nie wiem czy mi wyszło:

Placyk zostaje, ale bez lustra, za to z dwoma ściankami: pod płotem wyższa, z wylewką jak u Reni przy czerpni niższa, z ławeczką.
prostokąty pomiędzy placykiem a tarasem nie utwardzone w całości, a jedynie jako linie w trawniku, coś jak tutaj

Nie wiem ,czy ten rysunek rozjaśnia, czy wręcz przeciwnie

Kasia_CS 17:23, 11 kwi 2017

Łohoho, Asiu dajesz czadu jedną ważna sprawa, której nie widać na zdjęciu, a nie chciałam ruszac- wokol czerpni jest różanka w obrębie tej opaski

Ta narysowana wyższa ścianka jest dokładnie na wprost okna, które widzę z salonu z kanapy i wolałabym tan mieć chyba rabatę-docelowo będzie hortensjowa, ten widok mi się sprawdził do tej pory i przy tym bym została. Wcześniej nie widziałam jaką masz wizję tych placykow i nie widziałam jak podpowiedzieć zawsze można zrobic takie zielone place-warte przemyślenia jak to zrobić.

Ja ogólnie ciężki pacjent jestem ale zaczerpnę niewątpliwie elementy z każdego pomysłu pewien Ci, że te łuki tez mi się podobają ale chyba zostanę przy kwadratach