Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 13:00, 23 kwi 2017

Renata, a na właśnie mam z tym problem jakoś nie umiem sobie tych nasadzen wyobrazić z kolei- w głowie mam same migawki, ale nie całość.. np. Tam między pergolami, gdzie zdarlam trawę wieczorem wiem, ze chciałabym łan werbeny, cos zimozielonego.. przy obwodce chyba lawenda na całej długości. Może w ten werbenie ostrozki, bo uwielbiam.. no alenie wiem jak te zimozielone tam wpleść...
anna_t 13:59, 23 kwi 2017

Kasia może tak?

a tutaj

3 na pniu, za nimi i w linii werbena ostróżki, miskant ml
przed róże i na obwódce lawenda
anna_t 14:05, 23 kwi 2017

a w kwestii tego poszerzania rabat potem... przejechałam się na takim rozwiązaniu u mnie. lepeij zrobić jedną rabate ale ładnie i kompleksowo niż zaczynać 4 a potem babrać się w ziemi
może skupmy się na tym co zaczełaś grzebać i tą z pergolami a reszte zrobisz na gotowo potem?
Kasia_CS 20:52, 23 kwi 2017

Ooo pomysły przyszły z pomocą Aniu- tą rabatę, która zaznaczyłas czerwoną kreską jeszcze nie wiem czy tak poprowadzę, czy zostanę przy częściowym poszerzeniu. Jakies kulki na pniu to myślałam na tej podwyzszonej rabacie, zeby takie wyszlo naprawde "wysokie" piętro. Teraz kwestia, gdzie te kulki lepiej się wpiszą..

A ja już mam skopaną całą lewą stronę ogródka... po ptokach.. to była dzisiejsza robota, z ogromną pomocą mojego eMa. Zaraz zgram na kompa zdjęcia, jak to teraz wygląda.

Kasia_CS 21:10, 23 kwi 2017

A myślisz, ze miskanty ML w 30 cm warstwie gleby na dłuższą metę mają sens? Bo to trawa, która potem ponoc się rabie siekierą, takie ma korzenie i pod tym kątem mam obawy czy nie zawladnie przestrzenią zanadto
anna_t 21:49, 23 kwi 2017

najwyżej na boki pójdzie
tak naprawde Kasia dopóki nie znajdziesz na tym forum osoby z identycznym problemem to nikt Ci nie napisze czy coś da rade na 30cm
przecieraj szlaki
Kasia_CS 21:57, 23 kwi 2017

Aniu, jeszcze dorysowalam do tej czerwonej kreski rabaty jak tam chce obecnie to przeprowadzić i tu ewentualnie kulki na pniu - chyba kiedyś mi Ania z Ogrodu z rzeźbą podpowiedziala i mi podpasowalo.

W rogu z czerwownymi galazkami narysowana jest trzmielina oskrzydlona na pniu - kiedyś się zauroczyłam nią i bardzo bym chciala gdzieś wcisnąć... i jakoś o tym miejscu pomyślałam

- w obrębie różowego różanka
- jasny zielony - hakone

Kasia_CS 22:00, 23 kwi 2017

anna_t napisał(a)
najwyżej na boki pójdzie
tak naprawde Kasia dopóki nie znajdziesz na tym forum osoby z identycznym problemem to nikt Ci nie napisze czy coś da rade na 30cm
przecieraj szlaki

co racja, to racja jedyne co jeszcze myślę mogloby zagrac z poziomem gleby dla ML, to danie ich na tej podwyzszanej. Wtedy tak np
Kasia_CS 23:16, 23 kwi 2017

aaa jeszcze napiszę ściągę z roślin, które chce mieć - kiedyś pisałam, ale to się trochę uaktualni na nowy sezon:

- szałwia omszona
- lawenda
- ostróżki
- zawciąg nadmorski
- rozchodniki
- werbena
- żurawki limonkowe i z fioletem
- hosty
- hortensje
- jeżówki
- trzmieliny
- bukszpany
- liatra
- peonie
- róże
- berberysy (raczej limonkowe, choć ostatnio mi się spodobał COncorde i bagatelle/ albo admiration)
- trawy - najbardziej hakone! ale też wielbię stipę. no i muszę się zaznajomić z innymi, bo oglądam, podobają się i nigdy nie wiem jakie są które... ale sesleria jesienna mi się podoba

cdn, idę spać...

iwka 23:47, 23 kwi 2017

Kasia_CS napisał(a)
A myślisz, ze miskanty ML w 30 cm warstwie gleby na dłuższą metę mają sens? Bo to trawa, która potem ponoc się rabie siekierą, takie ma korzenie i pod tym kątem mam obawy czy nie zawladnie przestrzenią zanadto
chciałabym mieć takie ML, drugi sezon je sadzę i nici, w ubiegłym wszystkie wygniły a w tym wszystkie żyją ale po jednym listku dosłownie zielonym mają. Może za wcześnie i ruszą jeszcze.