to mocno trzymam za nią kciuki - nie wiem, czy taka ona już jest, ale podejrzewam, że pierwszy sezon to ona może po prostu idzie w korzenie, a od drugiego pokazuje więcej. Bo rok temu i moja i Twoja cienko przędły na początku.
Większa?! OO to tego się nie spodziewałam - jakoś sobie ją wyobrażałam jako taką niezbyt wysoką kompaktową kępkę nie wyższą jak jakies 15cm i ze 20 srednicy Chociaz ja kojarzę, że u Ciebie rośliny to w ogóle jakoś inaczej rosną, więc może też bardziej CI wybujały ścigając się o więcej słonka
Zdjęcia oznaczyłaś zawodowo
U Ciebie ten gold fountain też tak fajnie wygląda jak u Wioli w sezonie? Właśnie go kupiłam, tylko pod inną nazwą - wygląda identyko jak ten Twój, więc chyba nie ma pomyłki. U Wioli jakiś taki jaśniutki jest i liczę na to, że mój też taki będzie.
Moje Raureif już się wreszcie pozbierały - zaraz zresztą zdjęcie wstawię - piękna trawka! O zwykłej montanie to rozmawiałyśmy kiedyś nawet, że tak dziwnie się zachowuje, bo dość mała rośnie
I u mnie wreszcie zawilce zakwitły. No rozsiały mi się po rabacie jak głupie! Ale te siewki chyba jeszcze w tym roku nie zakwitną
Mój jedyny orlik niespecjalnie mnie raczy bujnym kwieciem
A na łubin, to przebieram nóżkami - odkryłam dziś, że się pięknie zbiera
Poziomeczki dla dzieci
A takie są wczorajsze efekty zabaw dzieci wodą z pistoletu (w sensie zamocowanego na końcu węża )
Słonko jeszcze wtedy operowało niestety... Poparzone listki na okolicznych roślinach - róże, berberysy, hortensja, rozchodniki w plamki
A teraz doradźcie - to moja rabata trzcinnikowa, która oprócz kilku cebulowych jest pusta. Co byście powiedziały na obwódkę z trzmieliny? Tak sobie dzisiaj na to wpadłam i mi się pomysł spodobał. Kiedyś podziwiałam taką obwódkę u Wioli, przypadła mi do gustu i się zastanawiałam, czy gdzieś można ją przemycić do mnie. W innych miejscach mam buksową, stonowaną. Tu z kolei nasadzenie jednorodne, to trzmielina by nie kłuła w oczy
tu też mają być docelowo zatopione w trawie krawężniki jako ścieżka
Rzeczywiście warunki świetlne mamy różne. Ale sesleria była wysoka już przy zakupie. Na dole sesleria hauflera, a w prawym górnym roku carex montana.
Mniejsza jest sesleria skalna, ale nie polecam.
Czy Gold Fountain wygląda jak u Wioli? Hmmm. No wiesz... Kupowałam 2 sztuki w lecie 2016 o ile dobrze pamiętam, a teraz mam z osiem w ziemi i kilka w doniczkach. To się nie dzieje za darmo. Jak w końcu będzie w jednym miejscu przez dłużej niż rok to może zacznie wyglądać jak u Wioli. Tej wiosny był ładny po zimie, ale zeszłej to wyglądał słabo. Dlatego posadziłam na zmianę z Raureif, bo montana dobrze wygląda wiosną jak tylko ruszy, a Gold Fountain dobrze wyglądał zimą, ale po zimie niekoniecznie.
Takie zdjęcie mam z sierpnia 2017.
Zawodowo też muszę takie czerwone ramki na zrzutach z ekranu rysować
Miałam w ubiegłym roku czarne plamki na orlikach, berberysach i moliniach. Sądziłam, że to grzyb. Kilka razy pryskałam. A one rosną w najbardziej nasłonecznionym miejscu. O ja ciemna...