Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 22:00, 06 sie 2019

Helen napisał(a)
Fajne widoczki ogrodowe

Dzięki Helen!! Jakoś ostatnio dzięki choć przelotnym opadom ogród nabrał oddechu i trochę życia w niego wstąpiło - od rauzu lepiej wygląda
Kasia_CS 22:01, 06 sie 2019

Gosiek33 napisał(a)

Rewelacyjny widok

Dzięki Gosiu!

Jeszcze trawnik nawieziony ze dwa tygodnie temu i trochę kopa dzięki temu dostał mimo, że nie jest specjalnie piękny, to jednak po koszeniu nabiera sznytu, w niedzielę zrobiłam kanciki (co prawda już po fotkach) i jakoś tak fajniej, schludniej i ja jakaś spokojniejsza, bez ciśnienia, że MUSZĘ coś robić w ogródku.
Kasia_CS 22:02, 06 sie 2019

asiak napisał(a)
Ładniutko

Dzięki Asieńko!!
Kasia_CS 22:10, 06 sie 2019

sarenka napisał(a)
Kasia, jak to robisz, że masz taki zielony trawnik??? Mój nadal żółty, ppdlewm co drugi dzień od kiedy te deszcze popadalay trochę, ale nie chce odżyć :/

Wszystko takie soczyście zielone u Ciebie, a w oczy rzuciły mi się rozchdoniki! Są takie dorodne polubiłam je i póki co z jednej sadzonki mam po4 latach jakieś 8-9 i oddałam jeszcze 3-4. Teraz chce kupić takiego z czekoladowymi liśćmi i dosadzic do Rozplenic i biegłego, ale jego dać gdzie indziej

hmm - po pierwsze zasługa udanych ujęć zdjęcia robione z perspektywy mrówki powodują, że trawnik magicznie gęstnieje i słonko ładnie podbijało zieleń no a po drugie, to nawóz ostatnimi czasy trawnik dostał i odethnął trochę po upałach. NIestety wiele mu brakuje, ale jest jaki jest i ma miejscami fajny dywanik, a miejscami pustki albo poletka chwastnicy czy innego brzydactwa.

Rozchodniki już całkiem urosły - aż za duże mi się wydają w tym wydaniu. Takiego ciemnego próbuję sobie też rozmnożyć, bo się fajnie komponuje.

Ciekawa jestem jak Stardust w tym roku się będzie zachowywał - muszę oznaczyć, która to kępka, bo ciągle zapominam.
Kasia_CS 22:13, 06 sie 2019

Zakrecona napisał(a)
Kasiu, aż wierzyć się nie chce, że Twój ogród powstał na dachu garażu

Mistrzyni obiektywu, to swoją drogą

Wiesz, ja o tym często zapominam i łapie się na tym, że wymagam od roślin więcej niż mogą mi w tych warunkach zaoferować.... bo chciałabym, żeby rosły jak u innych, ale przecież one nawet się nie mogą porządnie na głębokość ukorzenić.

Dziękuję za uznanie :*
Kasia_CS 22:22, 06 sie 2019

April napisał(a)

Ja się chyba w sobotę wybiorę na zakupy do ZP, tak mi potrzeba traw właśnie. Jakieś prosa i palczatki, zarówno andropogon gerardi jak i te schizachyrium czyli te miotlaste. Może przyjedziesz?

A firletkę, jak będziesz skubać przekwitnięte to jeszcze długo będzie kwitła. Ja wczoraj zbierałam nasiona, resztę wycięłam. Wnerwiała mnie. Pewnie jeszcze powtórzy kwitnienie. Niestety nie mam czasu skubać po kwitnieniu. Za dużo tego.

Kochana, bardzo bym chciała Ci towarzyszyć w zakupach, ale po tym jak wróciłam do pracy (tak tak, mam za sobą pierwszy tydzień po prawie 2letniej nieobecności), to muszę w weekenduy więcej czasu rodzince oddać. Podejrzewam, że jedyny porządny zakupowy wyskok to zaliczę może dopiero na targach Zielen to życie - może sobie co nieco pozamawiam. ale kto wie, moze coś po drodze jeszcze będzie. Najbardziej mi szkoda, że ukróciły mi się spotkania ogrodowe, zwłaszcza w ciągu tygodnia..

dobrze, że mówisz o firletce - będę skubać
Kasia_CS 22:27, 06 sie 2019

effka napisał(a)
Kasiu, pięknie, bardzo pięknie jest u Ciebie, ładniutki trawniczek i rabaty bogate

mój trawniczek obok Twojego to nawet na kilometr nie leżał Niedościgniony masz

Rabaty zaczynają mięcha nabierać - tym bardziej, że dopiero dojrzewam do ciaśniejszego sadzenia, konkretniejszego upychania kolankiem - tym bardziej, że otwieram się bardziej na niektóre trawki

Dzięki Ewcia!
Kasia_CS 22:34, 06 sie 2019

Helen napisał(a)

Kasia, czy ja dobrze czytam, ze ogród masz na dachu garażu? I rośliny tak pięknie rosną? Normalnie niemożliwe

Ano dobrze - zerknij na pierwszą stronę wątku - jest taki schemacik, gdzie jest podziemny garaż na terenie ogródka, a raczej gdzie go nie ma - taki mały prostokąt (tam gdzie mam cienistą i graby). Wygląda to tak, ze wykonawca budynku na betonową płytę garażu wysypał żwir, na to włóknina, potem ziemia na głębokość okolo 30cm (miejscami zdarza się głębiej. np 40cm).

Jak widać ogród dość eksperymentalny, ale daje radę
Kasia_CS 22:38, 06 sie 2019

Magleska napisał(a)
Kasiu fotkowo jestem na bieżąco ,poza tym ,że mało się udzielam z pisaniem
jest pięknie

ostatnio mam ten sam problem i często na piśmie obrazkowym muszę poprzestać.. ale fajnie, że jesteś i dajesz znać, dzięki :* Buziole!!
Annak 23:09, 06 sie 2019

Kasia_CS napisał(a)

Dziś zapomnialam cyknąć w pełni rozwiniętą - ale na pewno widziałaś ją nie raz i utwierdziłaś się w chęci posiadania - dziś wszystkim kazałam ją wąchać i Williama Shakespeara, bo obie rozwinęły w pełni kwiat - obłęd!

Wcale się nie dziwię, że kazałaś wszystkim wąchać Moja jest niska, bo pierwszy sezon, ale jak zakwitła to kładłam się na trawie, żeby wąchać