Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 06:55, 05 sie 2019

Nowa12 napisał(a)

Te Green Jewel wysokie rosną prawda?

No właśnie niewysokie-przynajmniej nie u mnie, ale ja też z nawożeniem trochę na bakier jestem, więc myślę że u innych mogą osiągać większe rozmiary niż poniżej kolanka (u mnie to chyba wysokość tak 3/4 piszczela )
Kasia_CS 06:58, 05 sie 2019

kasia1 napisał(a)
Kasiu, propo nawadniania, to mój em kupił za słabą pompę. Działa, ale wolno woda leci. Jak będziesz na tym etapie, to zwróćcie na to uwagę. U nas zbiornik wkopany i za słabo pompuje w górę. Musimy kupić coś mocniejszego. Ale to już w przyszłym roku...

Ja to nie wiem jeszcze zupełnie jaka jest zasada działania takiego układu, bo u mnie i tak będzie woda wodociągowa, więc z kraniku na ścianie-czy to się nie będzie ograniczało to otwarcia kranu, czy może faktycznie jakaś pompa po drodze. Wiem, że eM sprawdzał, czy w kranie jest wystarczające ciśnienie na ogród naszych rozmiarów i wyszło na to, że tak.
Kasia_CS 07:04, 05 sie 2019

Wczoraj zrobiłam trochę fotek, więc pewnie dopiero po pracy wstawię dzisiaj. Marzy mi się zdjąć darń, podnieść poziom samego trawnika na równo z tarasem i założyć nowy... Ale namówić eMa na takie zabiegi raczej nie sposób, technicznie jest to może nie niewykonalne, ale nawet nie wiem czy byłaby opcja nawiezienia więcej ziemi - kto wie, ile ciężaru dodatkowej gleby zniósłby ogród zrobiony na garażu podziemnym

Kasia_CS 07:17, 05 sie 2019

A tak w ogóle, to ostatnio rozbawiło mnie coś na maksa-ogród to wiadomo, że i pająki. No i już 3 raz mi się zdarza, że natykam się na pająka, który pod odwłokiem nosi białą kulkę wielkości jego odwłoku, do złudzenia przypominającą kulkę styropianu. No i jak tak go zaczepiałam, to gubił te kulkę, ale w błyskawicznym tempie przylatywał i sobie ją znowu przytrzymywał pod odwłokiem-widać że jest dla niego mega cenna

Teraz zaczęłam drążyć temat i najprawdopodobniej ta kulka to kokon z niewyklutymi jeszcze pajączkami, a one same należą do pogońcowatych nie dziwne, że nie chciał zostawić swoich dzieci, tylko uparcie wracał po swoją "kulkę"

Ale widok tego "styropianu" pod brzuszkiem komiczny
April 09:25, 05 sie 2019

Cześć Kasiu,
u mnie takich pająków ze "styropianem" jest cała masa. Też kiedyś się zastanawiałam o co chodzi. Ale pajączki są pożyteczne, nie zabieraj matce jej dzieci
Andropogon kupiłaś w Zielonych Progach? Zazdroszczę, muszę się wybrać na trawkowe zakupy. I właśnie palczatki mam na liście. Faktycznie do perowski pasuje jak ulał. Ja chciałam do ciemnych rozchodników. Mam nadzieję że też przypasuje dobrze.
sarenka 10:26, 05 sie 2019

Też te pajki i u mnie biegają.

Kasia_CS napisał(a)

No właśnie niewysokie-przynajmniej nie u mnie, ale ja też z nawożeniem trochę na bakier jestem, więc myślę że u innych mogą osiągać większe rozmiary niż poniżej kolanka (u mnie to chyba wysokość tak 3/4 piszczela )

Oo taka wysokość mnie satysfakcjonuje może zakupie jeden na wypróbowanie
Kasia_CS 14:33, 05 sie 2019

April napisał(a)
Cześć Kasiu,
u mnie takich pająków ze "styropianem" jest cała masa. Też kiedyś się zastanawiałam o co chodzi. Ale pajączki są pożyteczne, nie zabieraj matce jej dzieci
Andropogon kupiłaś w Zielonych Progach? Zazdroszczę, muszę się wybrać na trawkowe zakupy. I właśnie palczatki mam na liście. Faktycznie do perowski pasuje jak ulał. Ja chciałam do ciemnych rozchodników. Mam nadzieję że też przypasuje dobrze.

Hej Jolu!!

Nie nie, niech sobie w spokoju żyją i ekosystem dopełniają

Tak sobie myślę, co za andropogon.. a ja pod nazwą schizachyrium kupowałam palczatkę ja oczywiście z chęcią bym jeszcze ją dokupiła, bo fajnie te kolorki szarofioletowe wyglądają na rabacie. Oczywiście teraz żałuję, że nie kupiłam kilku innych roślin, choć byłam na miejscu, a mi się zapomniało wpisać na listę.. dokupilabym też krwiściąg, bo bardzo mi przypasowal.

A w ogóle to wczoraj zauważyłam, że biała firletka od Ciebie znów pokazuje kwiatki
Kasia_CS 14:35, 05 sie 2019

sarenka napisał(a)
Też te pajki i u mnie biegają.

Oo taka wysokość mnie satysfakcjonuje może zakupie jeden na wypróbowanie

A ja naprawdę w pierwszej chwili sobie myślę- styropian nosi? WTF?!

I tak rozkminialam, że może to jakaś opcja na upalne dni albo co
mrokasia 14:43, 05 sie 2019

U mnie te ze styropianem też są. Budują sobie norki zwijając liście i oplątując je pajęczyną.
sarenka 15:33, 05 sie 2019

Kasiu, Mrokasiu ja je już dawno widziałam i pewnie też pierwsza myśl to była ze styropianem, ale potem podumalam, że to niemożliwe,żeby pająk był aż tak.przywuazany emocjonalnie do styropianu to to nie żuczek gnojownik co swoją kulkę turla

Kasia- jak już u Ciebie jestem to przypomnij mi co się robi z takimi pędami róży, które się pojawiają znikąd, są długie i nie ma na nich kwiatów? Obcinać? Ponoć można je ukorzenić....
Edit- widziałam przed chwilą, że jednak na końcu pędu kwiat będzie, więc narazie obcinać nie będę. Chyba