Tak Aniu z domu rodzinnego- takich widoków się nie docenia jak ma się je na co dzień. Dopiero teraz wracam tam z sentymentem i widzę, z czego zrezygnowałam
17 września? Wstępnie klepię. A teraz głupie pytanie- co jest wtedy w Skierniewicach?
Cześć Basiu- ja też uwielbiam choć nie wiem, co bardziej- czy po lesie chodzić, czy grzyby zbierać- chyba grzyby zawsze są dobrym asumptem żeby pójść do lasu
No pewnie, że się wybieram, choć mam szlaban na kupowianie, bo nie mam gdzie sadzić Możemy się umówić u mojej teściowej na podwórku, nie będziez miała problemu z parkowaniem
W Skierniewicach jest Skierniewickie Święto Kwiatów, Owoców i Warzyw Ania z pergolą jedzie, Renia z Łodzi, pewnie Luteczka, zbierze się parę osób. Ania zapowiedziała, że mam Cie zabrać, bo mus i Cię poznać
Świetnie, że wróciłaś. I do tego wypoczęta
Chwastami się nie przejmuj - więcej kompostu
Jesli trzmielina wymarzona, to mus ja posadzić tam, gdzie najwięcej czasu spędzasz, co by mieć ja na oku
mam tez pytanie nie na żarty Toszka czy glediczja sun cos tam (wiem nie lubisz)ktorą dostane od Marty dużo pije wody i utrudnia zycie roslinom wokoł? bo byłyby koło niej hortki?
Aniu ja jadę w jasno i ściśle określonym celu- dwie Umbry jako strażnicy- jeśli będą odpowiednio wysokie i 6 sztuk dereni między brzozy- albo eleganissima albo ivory halo- jeszcze nie zdecydowałam. Nic więcej nie przywiozę
Toszka, ale miło Cię czytać! Stęskniłam się! Serio!
właśnie nadrabiam wątki- zaczęłam od Anbu- o Matko! Ale Dziewczyna działa
Co do trzmieliny- na Ciebie właśnie liczę. Z miejscem jest taki problem, że żeby się ładnie przebarwiała powinna mieć dużo słońca. Najwyżej zadołuję w tym roku, a przez zimę liczę, że uda mi się wszytko zaplanować ostatecznie i od wiosny, to już tylko sadzenie zgodnie z planem
Ani, Natka- dzięki
Zamówiłam przed chwilą wyrywacz do chwastów- mam ich taką ilość, że ręcznie nie poradzę- całą sobotę działałam śrubokrętem
Niech tylko przestanie padać i biorę się do odchwaszczania w pierwszej kolejności, a później muszę wymierzyć skrzynie na warzywa. No i koło......
Glediczja ma małe wymagania glebowe. Preferuje podłoże piaszczyste, suche i wapienne. Wymaga miejsc nasłonecznionych. Hortki odwrotnie.
To nie jest tak, że ja jakiś roślin nie lubię. Lubię wszystkie, nawet te nieszczęsne róże (zwłaszcza w wazonie)
Natomiast mam zawsze mocno mieszane uczucia jeśli wiem, że roślina za młodu ładna, w sumie niekłopotliwa, a z wiekiem i z bardziej okazałym wzrostem zaczynają się nie lada problemy. I tu przyznam rację Danusi, która takie rośliny nazywa "niepolecane". Uważam, że jeśli takie rośliny sadzi się w pełni świadomie, mając doświadczenie ogrodnicze to okey - jesteśmy dorośli i wiemy co robimy. Ryzyko jest w pełni świadome i wkalkulowane. Gorzej jak z braku wiedzy i doświadczenia ktoś sobie fundnie np. szpaler jałowców Skyrocket, czy świerka Conica, by za 6-9 lat cały szpaler chorował i sypał się w oczach.
Na forum był ogród gdzie cały szpaler jałowców czerniał i łysiał. Problem zrobił się - w potrzebie wycinki - z urzędem i donosicielem sąsiadem (na szczęście zgoda była).
Był też ogród gdzie właśnie 3 glediczije stały się problemem. Najpierw były młode, śliczne, a jak urosły do wielkich rozmiarów, zaczęły pękać gałęzie, spadać, śmiecić, a urząd zgody nie wydał mimo ewidentnego zagrożenia
Nie pamiętam już jakie to były ogrody. To było kilka lat temu. W mnogości wątków szczegółowa pamięć się zatraca