Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

JoannaDe 11:01, 03 sie 2016

Makusia napisał(a)

[b]Johanko
, o tak! Uwielbiam te komentarze w stylu "z choin? z choin kanadyjskich w życiu Pani żywopłotu nie zrobi"
Trzeba walczyć, słuchać uwag i sugestii, ale jak jesteś przekonana do swoich racji, masz podbudowę merytoryczną- choćby wyczytaną, a nie z doświadczenia, to nie można odpuszczać, bo robisz coś na lata, a nie na lato!

Jakbym słyszała swojego pana z ogrodniczego. Ze z choin to się nie nadaje ale szmaragd to i owszem

PS. Jestem na bieżąco :*
LyraBea 11:08, 03 sie 2016

Toszka napisał(a)
Czosnki sadzimy wszędzie - w ilościach hurtowych
Na pierwszy ogień bym wzięła lawendową!

O to to..Ja też tej jesieni nastawiam się na czosnki. Ma być duuużo.
Toszka napisał(a)
Dokładnie te. Główkowate sa tanie, mozna upolować w Lidlu, w Biedrze i kupuje się na paczki w sporych ilosciach tychże paczek.

Najdroższe sa Giganteum i jemu podobne. Ale na to tez jest rada aby nie zbankrutować, a zacząć cierpliwie pomnażać majątek - trzeba niestety na start kupić kilka cebul. Każdą sadzi się w większej doniczce (ok 2l) w kompoście. I zakopuje. W następnym roku w okolicach września wykopuje się doniczkę, cebula zazwyczaj podzieliła się na 2-3. Rozdziela się, i każdą sadzi w nowej doniczce z kompostem. W doniczce sadzimy te cenne cebule bo: po pierwsze przekopując zawsze łatwo doniczkę znaleźć, po drugie łatwo cebulę wykopać bez uszkadzania jej
Muszę we wrześniu dorwać się do moich 4 czosnków i je wykopać i na nowo w doniczki powsadzać. Ciekawa jestem, czy się podzieliły
Makusia 11:09, 03 sie 2016

Eh Toszka....myślisz, że ja nie czytałam wcześniej Twojego sposobu na pomnażanie czosnków???? Kobieto małej wiary!!
Toszka 11:09, 03 sie 2016

Joasiu, jestem geograficznie blisko ciebie i fakt - tu żywopłotów z choin nie widziałam. Pewnie jeden ogrodnik za drugim powtarza jak mantrę "sie nie da" i nikt nawet nie próbuje
Toszka 11:12, 03 sie 2016

Odnośnie czosnków - ktoś kiedyś zadał mi to pytanie (nie pamiętam kto) - dopiero we wrześniu cebule mozna podzielić. W tym roku specjalnie (po pytaniu) sprawdzałam w lipcu... nie były jeszcze "rozmnożone"
Makusia 11:15, 03 sie 2016

Asiu wróciłaś wypoczęta i wyurlopowana? A ja od jutra! Hip hip! Jak mnie pucz w międzylądowaniu nie dopadnie, to tydzień "nicnierobienia"
Pan od choin powiedział mi tez wtedy coś, mnie do łez niemal rozbawiło- zapytał mianowicie "czy my wszystkie" w jakiejś gazecie o tych choinach wyczytały, bo "wszystkie my" o te choiny pytamy, a do tej pory one (te choiny) stały i nikt nawet nie zapytał

Beatko dobrze, że przy kasie w B lub L się nie spotkamy, bo targanie za włosy o czosnki murowane Musze tylko AnięCh wyprzedzić i luz

anna_t 11:43, 03 sie 2016

hej Marta,podczytuje i jak zwykle z usmiechem na twarzy
na czosnki i ja zamierzam polować ale spokojnie tylko Łodź moja
a o urlop pytamy bo chcemy zebyś szybko wróciła i dalej koła kręciła
JoannaDe 12:26, 03 sie 2016

Makusia napisał(a)
Asiu wróciłaś wypoczęta i wyurlopowana? A ja od jutra! Hip hip! Jak mnie pucz w międzylądowaniu nie dopadnie, to tydzień "nicnierobienia"
Pan od choin powiedział mi tez wtedy coś, mnie do łez niemal rozbawiło- zapytał mianowicie "czy my wszystkie" w jakiejś gazecie o tych choinach wyczytały, bo "wszystkie my" o te choiny pytamy, a do tej pory one (te choiny) stały i nikt nawet nie zapytał

Wiesz jak to z tym urlopem jest- zawsze za krotki

Historia z choinami - się uśmiałam. Trzeba było powiedzieć ze w ''Pani Domu'' pisali ze modne
JoannaDe 12:33, 03 sie 2016

Toszka napisał(a)
Joasiu, jestem geograficznie blisko ciebie i fakt - tu żywopłotów z choin nie widziałam. Pewnie jeden ogrodnik za drugim powtarza jak mantrę "sie nie da" i nikt nawet nie próbuje

Tosiu, i właśnie dlatego są u mnie na prowadzeniu jeśli chodzi o wybór roślin na zywoplot. Bo nigdzie nie widziałam. Wszędzie tylko bukowe, grabowe lub laurowiśnia. To te najbardziej popularne( szmaragdów chyba nie muszę dodawać )

Pomijając ze choiny mi się piekielnie podobają

Jak Cie już tu mam , wpadłabyś do mnie? Oprócz wyborów żywopłotowych mam problem z rodkami. Połamałam ostatnio szpadel próbując jednego małego wykopać.

Moni , sory za prywate
Makusia 12:50, 03 sie 2016

Moni nie ma nic przeciwko