Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 13:41, 22 sie 2016

Aniu pergolowa
A jak Zlot Czarownic, to wymarzone miejsce dla mnie- wpasuję się w klimat
dominika_ 13:53, 22 sie 2016

Witamy po urlopie, Cypr warty odwiedzenia?
natka098 14:06, 22 sie 2016

A w Warszawie ma być Zieleń to życie 1-3 wrzesnia, byłyście?, jest sens jechać?
iwka 14:21, 22 sie 2016

Ja nie byłam, ale chyba warto Sporo osób się wybiera, tu macie wątek odnośnie tegorocznej wystawy

anna_t 14:26, 22 sie 2016

Toszka napisał(a)

Glediczja ma małe wymagania glebowe. Preferuje podłoże piaszczyste, suche i wapienne. Wymaga miejsc nasłonecznionych. Hortki odwrotnie.

To nie jest tak, że ja jakiś roślin nie lubię. Lubię wszystkie, nawet te nieszczęsne róże (zwłaszcza w wazonie)

Natomiast mam zawsze mocno mieszane uczucia jeśli wiem, że roślina za młodu ładna, w sumie niekłopotliwa, a z wiekiem i z bardziej okazałym wzrostem zaczynają się nie lada problemy. I tu przyznam rację Danusi, która takie rośliny nazywa "niepolecane". Uważam, że jeśli takie rośliny sadzi się w pełni świadomie, mając doświadczenie ogrodnicze to okey - jesteśmy dorośli i wiemy co robimy. Ryzyko jest w pełni świadome i wkalkulowane. Gorzej jak z braku wiedzy i doświadczenia ktoś sobie fundnie np. szpaler jałowców Skyrocket, czy świerka Conica, by za 6-9 lat cały szpaler chorował i sypał się w oczach.
Na forum był ogród gdzie cały szpaler jałowców czerniał i łysiał. Problem zrobił się - w potrzebie wycinki - z urzędem i donosicielem sąsiadem (na szczęście zgoda była).
Był też ogród gdzie właśnie 3 glediczije stały się problemem. Najpierw były młode, śliczne, a jak urosły do wielkich rozmiarów, zaczęły pękać gałęzie, spadać, śmiecić, a urząd zgody nie wydał mimo ewidentnego zagrożenia
Nie pamiętam już jakie to były ogrody. To było kilka lat temu. W mnogości wątków szczegółowa pamięć się zatraca

no cóż...wizja łamiacej się glediczji mnie przeraża ale widzialam sporą, ponad 10m posadzona obok domu Kasi-Luizy i się zauroczyłam nooo...
planowalabym ja posadzić około 20m od domu na stronie południowej (mój widok z salonu) w plecach serby. Słońca niby dużo i dala by cien na hortki. serby będą cięte. obok byłaby altana ale z konstrukcji stalowej to chyba w razie w by jej nie połamała :/
Marta sorki że tak u Ciebie się wypytuję...
anna_t 14:27, 22 sie 2016

Makusia napisał(a)
Aniu pergolowa
A jak Zlot Czarownic, to wymarzone miejsce dla mnie- wpasuję się w klimat

ja też fajnie będzie!
ren133 14:33, 22 sie 2016

anna_t napisał(a)

ja też fajnie będzie!

ooo wymyśliły
Marzenaka 16:35, 22 sie 2016

Marta jesteś! Pełna siły do działania. Czy twoje rodzinne strony to nie moje strony? Bo trzecie zdjęcie to jakbym przez swoje okno patrzyła dosłownie... Zdradzisz miejscowość chociaż na priv?
Gruszka_na_w... 21:56, 22 sie 2016

Makusia napisał(a)

Miło Cię widzieć po powrocie z wojaży. Czy w tym kapelusiku to Ty?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 22:25, 22 sie 2016

Cześć HAniu- tak w kapelusiku Jam Ci- mój chłopski rozum nie ograniczył się tylko do sfery pochodzenia
(tak, podczytuję, powoli nadrabiam . Ciebie zostawiam na sam koniec jako Wisienkę Na Torcie!)