Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

ren133 14:53, 28 paź 2016

Makusia napisał(a)
[b]

Plan nasadzeń- układ rabat przyszłych

Fajna jest ta linia rabat
ren133 14:58, 28 paź 2016

Makusia napisał(a)
Prawa strona patrząc od wjazdu (czyli dokładnie równoległa do pokazanej powyżej):

Obecnie wygląda nieco inaczej, ale nic większego nie przybyło, ubyła trzmielina na pniu.

Jakie są wymiary tej rabaty?
Makusia 15:02, 28 paź 2016

Reniu:
Nasadzenia zgodnie z planem, z tym że pasami/dywanami jest póki co: idąc od chodnika (chodnik=podjazd na dole obrazka) żurawki, wrzosy, ptasie łapki, hosty (przy siatce sąsiada)

ren133 15:02, 28 paź 2016

MArtuś Na froncie nie masz żywopłotu ... wiadomo masz piękne ogrodzenie to po co je zakrywać ale może przydałyby się jakieś drzewa szczepione na pniu?

A po lewo patrząc z ulicy na Twój dom (tam gdzie jest półka) nie ma żadnego żywopłotu? Czy tam właśnie są posadzone cisy?
Makusia 15:15, 28 paź 2016

Reniu po lewo mają być posadzone na wiosnę cisy. Póki co rośnie tam trawa i już nie odważyłam się na przygotowanie tam ziemi pod cisy w tym roku. Ten lewy odcinek wygląda obecnie tak: półka-nic-dąb-nic-nic-nic-wypierdki świerki (do wywalenia)- trzy spore świerki przycięte w stożki (chciałabym je ocalić)- dwa bzy (lilaki podobno jest poprawnie) i kojec (z boku kojca są jodły).
Cisy chciałam pociągnąć od półki aż do stożków.

Najgorsze jest to, że od strony sąsiada są tuje, ale tylko na mniej więcej połowie odcinka poczynając od kojca- w dodatku w dwóch wysokościach. Jest zatem sporej długości "dziura" gdzie nie ma niczego ani od strony sąsiadów, ani od mojej.
Kawa 15:15, 28 paź 2016

jessssuu jeszcze 30 stron
dziś juz nei zdażę
ogarnęłam uffff

Makusia - normalnie wow ile zdziałałaś od wiosny
gratulejszyn
i podoba i się bardzo
i wiśnie i kółka i hortki

reszte poczytam pewnie po wekendzie
macham ci ja
ren133 15:15, 28 paź 2016

Makusia napisał(a)
Reniu:
Nasadzenia zgodnie z planem, z tym że pasami/dywanami jest póki co: idąc od chodnika (chodnik=podjazd na dole obrazka) żurawki, wrzosy, ptasie łapki, hosty (przy siatce sąsiada)

Jak dla mnie płasko tu jest ... czy tu masz cień?
Tu właśnie posadziłabym brzozy i w nich RH + trawy a na brzegu wrzosy
Jakoś kłócą mi się te wrzosy z hostami
ren133 15:18, 28 paź 2016

Makusia napisał(a)
Reniu po lewo mają być posadzone na wiosnę cisy. Póki co rośnie tam trawa i już nie odważyłam się na przygotowanie tam ziemi pod cisy w tym roku. Ten lewy odcinek wygląda obecnie tak: półka-nic-dąb-nic-nic-nic-wypierdki świerki (do wywalenia)- trzy spore świerki przycięte w stożki (chciałabym je ocalić)- dwa bzy (lilaki podobno jest poprawnie) i kojec (z boku kojca są jodły).
Cisy chciałam pociągnąć od półki aż do stożków.

Najgorsze jest to, że od strony sąsiada są tuje, ale tylko na mniej więcej połowie odcinka poczynając od kojca- w dodatku w dwóch wysokościach. Jest zatem sporej długości "dziura" gdzie nie ma niczego ani od strony sąsiadów, ani od mojej.

To że tam posadziłaś cisy to fajnie ale one tak szybko nie odsłonią Cię od sąsiada Trzeba uzbroić się w cierpliwość albo zakryć ogrodzenie A na półce przy ogrodzeniu też będą cisy?
Makusia 15:18, 28 paź 2016

ren133 napisał(a)
MArtuś Na froncie nie masz żywopłotu ... wiadomo masz piękne ogrodzenie to po co je zakrywać ale może przydałyby się jakieś drzewa szczepione na pniu?

Skłaniam się ku tej opcji, tylko nie mam pojęcia jakie te drzewa, żeby nie wprowadzić gatunkowego zamieszania (wiesz umbry na jednym końcu, brzozy na drugim końcu-na półce, a po środku coś trzeciego...)

Bo umbry umiejscowione są jako strażnicy o tak: (tyle, że już są wsadzone i to równo ) Nie ma już tam mieczyków- reszta, którą widzisz, czyli migdałek, berberys, jeden cis i jodełka też tam nie zostaną. Patrząc na poniższe zdjęcie po prawej jest szpaler hortek a na końcu półka.
Makusia 15:19, 28 paź 2016

ren133 napisał(a)

To że tam posadziłaś cisy to fajnie ale one tak szybko nie odsłonią Cię od sąsiada Trzeba uzbroić się w cierpliwość albo zakryć ogrodzenie A na półce przy ogrodzeniu też będą cisy?

Jeszcze nie posadziłam- plany wiosenne dopiero .
Tak na półce wzdłuż boku od strony sąsiada i wzdłuż ulicy (na półce) również są cisy- te już rosną.