Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

bdan 07:24, 25 kwi 2017

Fajne skrzynki, no to sobie dodatkową robote szykujesz widzę Plan zagospodarowania już jest?
Makusia 08:56, 25 kwi 2017

AniuCh- fachowiec zapowiada się dobrze. Jeśli dzisiaj jakimś cudem nie będzie padać i jutro od rana też nie, to wchodzą jutro i niech chociaż te fundamenty skończą, to takiego burdlu nie będzie...

Johanka ja mam nadzieję, że menu będzie jednak bardziej polskie

Asiu prognozy nie są złe na weekend majowy- jak to wczoraj w radio słyszałam "śnieg ma nie padać"

Basiu ja się opiniami mojej S. nie przejmuję, tylko wkurzam Wkurza mnie jej satysfakcja- ot co

Inka, wyjaśniam wszem i wobec, że Panowi malarze też bardzo porządni fachowcy, znoszą moje marudzenie i ciągłe "a może by.."

AniuCh i Natka- pogoda na weekend majowy to dobro ogólne- u mnie Komunia, a u Was- wiadomo- będzie pogoda, i ogród na tym skorzysta, i Rodzina nie ucierpi
Aniu bardzo się cieszę, że Twoje cisy mają silną wolę, są ambitne i podjęły tą nierówną walkę Moje....umówmy się, że nadal są w fazie mocno decyzyjnej

Skrzyniowo teraz:

Natka, Kasiu, Pati, Asiu, dwie Iwonki, Domi, Toszka, HAniu, Danusiu- dziękuję bardzo
Cieszę się bardzo, że wreszcie są i przedstawię je Wam wszystkim prosząc jednocześnie o radę, mimo, że przeczytałam cały wątek w tym przedmiocie i zadawałam pytania dodatkowe Nadal czuję braki w wiedzy

Skrzynie są trzy: największa ma 3 m x 1,5 m, średniaczek 2 m x 1,5 m i maluszek jest trapezem: 1,5m x 1,0 m (pozostałych boków nie pamiętam). Są zrobione z deski podłogowej, sezonowanej, suchej, calówki czyli ok. 2,5 cm grubości. Ta duża ma jeszcze na środku belkę dla wzmocnienia, wszystkie też są co jakiś czas spajane dodatkową poprzeczką- myślę, że dadzą radę.

Moje problemy techniczne: mam takie cosik i chciałam tym pomalować: kolor identyczny jak płotka przy warzywniku, czyli jasny szary.
impregnat

Myślicie, że mogę? Oczywiście środek wyłożę folią kubełkową, która będzie mocowana takimi stolarskimi zszywkami do skrzyń, jeżeli to będzie konieczne. Chcę tą folię też nieco wywinąć, żeby skrzynie nie stały bezpośrednio na ziemi, choć twórcy chcą je umiejscowić na cegłach czy czymś takim.
Pod spód siatka na krety- już zakupiłam. Cały teren, na którym będą stały wyłożę grubą argrotkaniną, pod skrzynie oczywiście wytnę dziury.
Na spód skrzyń drobne gałązki, które lecą z brzóz non stop, kompost w stanie nieprzerobionym, obornik koński i na koniec ziemia kupiona w ogrodniczym, zmieszana z kompostem przerobionym. Będzie gites?

No i właśnie Danusiu- jeśli pytałaś o zagospodarowanie w sensie "wykończenia", to jak wyżej, jeśli o zagospodarowanie w sensie warzywnym, to planuję posadzić tylko:
w jednej (tej średniej jak sądzę)- truskawki+ może dwa krzaczki poziomek
w tej dużej i trapezie: marchewka w niewielkiej ilości, pietruszka, fasolka żółta szparagowa, buraczki, cebula, rzodkiewka, sałata no i koper.

W domu czekają wypikowane pomidorki Koraliki i póki co jedna dynia Hokkaido
BasiaLT 11:14, 25 kwi 2017

Mi się wydaje że takie zagospodarowanie będzie gites. Pomyślałaś o wszystkim.
roma2 11:26, 25 kwi 2017

Nie znam się na zagospodarowaniu warzywnym. Wszystko co wymieniłaś lubię . W sensie warzyw i owocków. Mebelki fajne, nóżki skrzynek wymiatają. Pogoda się szykuje niezła. Idzie wszystko ku dobremu Nie wkurzaj się na S, bo jak znam życie i ludzi, to wcale idealna nie jest, a przynajmniej nie we wszystkim .
polinka 11:47, 25 kwi 2017

Makusiu, piękne skrzynie Podobnym impregnatem-tylko z innej formy mam pomalowane swoje skrzynki. Dziewczyny na forum też malują altaxem. A jak taki kolor masz już gdzieś w ogrodzie to fajnie będą pasować kolorystycznie

Makusia 13:46, 25 kwi 2017

Na dowód tego, że są jeszcze na świecie porządni fachowcy- pomysł moich Panów malarzy na to, żeby drabiną mi podłogi drewnianej nie porysować
Makusia 13:51, 25 kwi 2017

Basiu, właśnie mi się skojarzyło, że pominęłam por i seler

Roma- nóżkowo szkrzyniowo i drabinkowo Roma...łatwo powiedzieć

Polinka, jak miło Cię widzieć u siebie! Jesteś niemal legendą na O. i przyznam, że już kilka razy zabierałam się za lekturę Twojego wątku- w wyniku czego pierwsze strony znam baaaardzo dobrze- ale ilość...tak z doskoku zaglądam. Muszę się wziąć za siebie i wreszcie sumiennie poczytać.
Pocieszyłaś mnie bardzo, że może być ten impregnat, bo obawiałam się, że może być szkodliwy dla warzyw, ale z ziemią styczności miał nie będzie. Dziękuję
roma2 14:23, 25 kwi 2017

Eee tam. To z zazdrości, bo jesteś ładniejsza
Makusia 14:24, 25 kwi 2017

roma2 napisał(a)
Eee tam. To z zazdrości, bo jesteś ładniejsza

Młodsza, ładniejsza, mądrzejsza, sprytniejsza
roma2 14:27, 25 kwi 2017

Makusia napisał(a)

Młodsza, ładniejsza, mądrzejsza, sprytniejsza

No i jesteśmy w domu (tu szczerzę zęby me radośnie)